Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 2011 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi olmak üzere 6 fakülteden oluşur. 1 yüksekokul ve 1 enstitüye sahip olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi; 7 adet de uygulama ve araştırma merkezine sahiptir. Bu merkezlerde kadın çalışmaları, kariyer planlamaları, ileri teknolojiler gibi alanlarda çalışmalar yürüten Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi; akademik anlamda birçok alanda varlığından söz ettirmektedir. Türkçe bölümler olduğu gibi İngilizce bölümlere de sahip olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, kaliteli eğitimiyle öğrencilerine nitelikli bir eğitim öğretim verme gayesindedir. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, British Council'in yükseköğretim kurumları üzerine geliştirilen “Yükseköğretimde İngilizce Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Programı” için Türkiye'de seçtiği 5 pilot üniversiteden biridir. İngilizce eğitimi son derece kaliteli ve nitelikli olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İngilizce bölümlerinde birbirinden nitelikli yabancı öğretim üyelerine yer vermektedir.
Bilimsel anlamda öğrencilerine proje odaklı çalışma prensibini yansıtan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerin aynı zamanda sosyal ve kültürel anlamda da gelişimlerini hedeflemektedir. Çok yönlü bir üniversite olma amacıyla başarılı çalışmalara imza atan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulduğu günden itibaren önemli çalışmalara imza atmıştır. Öğrencilerine kütüphane, yurt, yemek, barınma hizmeti, öğrenci toplulukları gibi birçok konuda imkanlar ve destekler sunan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi; akademik kalitesini her geçen gün arttırmaktadır. Fotoğrafçılık Öğrenci Topluluğundan, Yeni Nesil Elektrikli Araçlar Öğrenci Topluluğuna kadar birçok öğrenci topluluğunu bünyesinde barındıran Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yirmiden fazla topluluğa sahiptir. Öğrencilerini hem eğitimde hem eğitim dışı faaliyetlerde destekleyen Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yeni öğrencilerini heyecanla beklemektedir.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde birçok fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere Türkçe ve İngilizce olarak eğitim veren 6 farklı disiplini temsil etmektedir. Bazı bölümler dışında çoğunlukla %100 İngilizce bir eğitime sahip olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, önemli birçok bölümü bünyesinde bulundurmaktadır. Bölümler ilgili fakültelerin bünyesinde toplanmıştır. Örneğin; Mühendislik Fakültesinde mühendislikler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde sözel bölümler olmak üzere insana ve topluma dayalı bölümler yer almaktadır. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi yoktur. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıda sıralanmıştır:
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Biyomühendislik Bölümü (İngilizce)
- Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Maden Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü (İngilizce)
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (İngilizce)
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Mimarlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Tarih Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (İngilizce)
4 yıllık lisans bölümlerinin dışında ön lisans bölümleri, 2 yıllık mesleki eğitim veren bölümlerdir. 2 yıllık bölümler sonucunda erkenden bir meslek sahibi olarak iş hayatına atılan adaylar, aynı zamanda ikinci bir üniversite okuma imkanına da sahiptirler. Ön lisans bölümleri meslek yüksekokullarında yer alır. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde meslek yüksekokulu bulunmamaktadır; ancak üniversitede, yabancı diller eğitimini desteklemek amacıyla Yabancı Diller Yüksekokulu bulunmaktadır.
- Temel İngilizce Bölümü
Adana Bilim ve Teknolojileri Üniversitesi'nde farklı alanlarda lisans üstü eğitimin sürdüğü yüksek lisans programları bulunmaktadır. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yüksek lisans bölümlerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde toplamıştır. Tezli yüksek lisans olarak birçok programa sahip olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tezsiz yüksek lisans programlarında da alanında uzmanlaşmak isteyenlere yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkçe ve İngilizce olarak da birçok bölüm bulunduran Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yüksek lisans bölümleri aşağıda sıralanmıştır:
- Elektrik Elektronik (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Yönetim ve Organizasyon (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Girişimcilik (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası İşletmecilik (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Biyomühendislik (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı Türkçe-İngilizce)
- Malzeme Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İnşaat Mühendisliği (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Kent Çalışmaları (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Nanoteknoloji ve Mühendislik Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Gıda Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Proje Yönetimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Mimarlık (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Siber Güvenlik (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Makine Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Bilişim Teknolojileri (Tezli, Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Mühendislik Yönetimi (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Turizm İşletmeciliği (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) bulunur. Bu merkez üzerinden öğrencilerine uzaktan eğitim verme imkanı sunan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi; öğrencilerine eğitim-öğretimini, bilimsel faaliyetlerini, kaliteli ve nitelikli ders sistemini dijital ortamlarda da aynı şekilde sunma gayesindedir. Bu amaçla öğrencilerine Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi üzerinden uzaktan eğitim veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerini zaman ve mekanla sınırlı tutmadan dijital ortamlarda dünya standartlarına uygun şekilde kaliteli eğitim vermektedir. Kısa ve uzun dönemli stratejiler geliştiren Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde uzaktan eğitim veren başarılı kurumlar arasında yer alma hedefini benimsemiştir. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi taban puanları tüm üniversitelerde olduğu gibi her sene değişmektedir. Bölümlerin sabit taban puanları yoktur. Bunun sebebi puanların her yıl girilen sınava göre güncellenmesidir. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi puanları kontrol etmek için geçtiğimiz senenin puanlarına bakılmalıdır. Aynı şekilde Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi sıralama puanlarına bakmak da yine bir fikir verebilir. İncelediğiniz bölümlere en son hangi puanla yerleşildiğine bakmak size kendi puanınız adına bir fikir verebilir. Burada önemli olan, bunun bir tahmin olduğunun ve puanların her yıl yapılan merkezi yerleştirme sınavına bağlı olarak değişebileceğinin unutulmamasıdır.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin Uluslararası Öğrenci Ofisi üzerinden gerçekleştirilecek başvuruları yılın belli zamanlarında açılmaktadır. Başvuruları takip eden yabancı öğrenciler, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi internet sayfası üzerinden başvurularını yapabilirler. Transkript, diploma ve sınav sonuç belgesi yüklenmesi gereken başvuruda belgelerin doğruluğu sağlanmalıdır. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak kaydolmak için gerekli belgeler transkript fotokopisi, geçerli sınav sonucunun fotokopisi, lise veya ortaöğretim diplomasının fotokopisi, varsa uluslararası geçerliliği olan yabancı dil ve Türkçe yeterlik belgesi, pasaport fotokopisi ve bir adet fotoğraftır.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, birkaç bölüm dışında %100 İngilizce olarak eğitim veren bir üniversitedir. Eğitimlerini Türkçe veya İngilizce olmak üzere kaliteli bir şekilde alan öğrenciler, mezun olduktan sonra lisans döneminde edindikleri bilgileri iş hayatlarında kullanabilirler. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunları birçok iş imkanına sahiptir. Birçok fakültede farklı alanlarda eğitim veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, her bölümünde belli iş imkanları sunmaktadır. Örneğin; Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü birçok iş imkanı barındıran önemli bir bölümdür. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde %100 İngilizce eğitim verilen İnşaat Mühendisliği bölümü bu yönüyle de birçok işin kapısını açan önemli bir niteliği öğrencilerine sunmaktadır. İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları, birçok inşaat projesi tasarlarlar. Bunları inşa edip denetleyerek önemli bir iş koluna sahip olan İnşaat Mühendisleri; havaalanı, yol, baraj, köprü yapımı gibi önemli görevlerde yer alırlar.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin Mühendislik Fakültesi iş imkanları açısından oldukça ilgi gören bir fakültedir. Aynı şekilde Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümleri de iş imkanı açısından oldukça ilgi gören bölümlerdir. Geleceğin mesleklerine yönelik önemli yatırımlar yapan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adana'nın bölgesel imkanlarını da kullanan ve mezunlarını geleceğe donanımlı bir şekilde hazırlayan devlet üniversitesidir. Psikoloji , uluslararası ilişkiler, turizm işletmeciliği ve mimarlık gibi bölümlerinden mezunlar veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerinin kariyer basamaklarında başarılı olacakları bir eğitim sürecinden geçmelerini sağlar.
Birçok kişinin aynı bölümü okuyarak ve aynı meslek dalına atılarak mezun olduğu bu süreçte, mezunlar için en önemli olan kendi alanlarını ve isteklerini belirlemeleridir. Bu konuda kararsız iseniz Kariyer.net'in hazırlamış olduğu Pozisyon Rehberi sayfasına göz atabilirsiniz. Verdiği kaliteli eğitimle öğrencilerini iş hayatına en iyi şekilde hazırlama gayesinde olan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden mezun olanlar, Kariyer.net'ten alanlarına uygun iş ilanlarına kolayca başvurabilirler.
Aşağıdaki veriler, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.