Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, 1967-1968 eğitim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurulan Ağrı Kız İlk Öğretmen Okulu olarak temelleri atılan ve daha sonra öğretmen yetiştirmek amacıyla Eğitim Enstitüsü'ne dönüştürülen ülkemizin Ağrı ilinde yer alan yükseköğretim kurumudur. Önceleri Atatürk Üniversitesi'ne bağlı Ağrı Eğitim Fakültesi olarak eğitim- öğretim faaliyetlerini yürüten okul, 2007 yılında Ağrı Dağı Üniversitesi ismiyle üniversite statüsüne çıkarılmıştır. Üniversite kampüsünün yapımı ve yapılandırılmasında önemli rol üstlenmesi nedeniyle İbrahim Çeçen'in ismi üniversiteye verilmiştir ve üniversite Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi adını almıştır.
Uluslararası ve ulusal alanda bilimsel kimliği ile öne çıkan bir üniversite olma misyonuyla ve kaliteli eğitim- öğretim verme, uluslararası alanda tanınan bir üniversite olma vizyonuyla eğitim- öğretim hayatına devam eden Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde nitelikli öğrenciler yetiştirmek amacıyla yüzlerce öğretim üyesi ve öğretim elemanı görev yapmaktadır. Üniversite bünyesinde 8 fakülte, 3 enstitü, 6 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 10 uygulama, araştırma ve eğitim merkezi bulunmaktadır.
Üniversite akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemde eğitim vermektedir. Ayrıca Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi yaz okulu imkanı sağlayarak öğrencilerine yaz döneminde de eğitim vermektedir. Bunun dışında belirtilen koşulların sağlandığı durumlarda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi yatay geçiş hakkı da sağlamaktadır. Bütün bunlara ek olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi bünyesinde eğitim gören öğrencilerine, Öğrenci Hareketliliği Programları ile dönemlik veya yıllık olarak yurt içinde ve yurt dışında farklı üniversitelerde eğitim alma imkanı tanımaktadır. Aynı zamanda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen yurt içinden ve yurt dışından öğrencilere de kapılarını açmaktadır. Üniversitenin hareketlilik programları Erasmus + Öğrenci ve Personel Hareketliliği, Mevlana Değişim Programı ve Farabi Değişim Programı olarak üç farklı şekildedir. Erasmus+ Programı ile öğrencilere, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin anlaşmalı olduğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan üniversitelerde öğrenim görme imkanı verilirken; Mevlana Değişim Programı ile Erasmus+ Programı'na dahil edilmeyen ülkelerdeki anlaşmalı ülkelerde, Farabi Değişim Programı ile de ülkemizin sınırları içerisinde bulunan bir başka yükseköğretim kurumunda öğrenim görme imkanı tanınır.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kafkasya Üniversiteler Birliği kurucu üyesidir. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Kafkasya Ülkeleri'nde yer alan üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu büyük bir birliktir. Birlik Türkiye'den Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile birlikte Ardahan, Artvin Çoruh, Atatürk, Kars Kafkas, Iğdır Üniversiteleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Gürcistan'dan Ahıska Devlet Üniversitesi öncülüğünde kurulmuştur. Yıllar içerisinde birliğe Azerbaycan, Çeçenistan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rusya gibi farklı ülkelerden birçok üniversite dahil olmuştur. Ayrıca birliğe Amerika Birleşik Devletleri'nden Incarnate Word University de üyedir.
Lisans düzeyinde eğitim vermek amacıyla tıptan eczacılığa, matematikten coğrafyaya birçok temel bilim ve psikolojik danışmanlık, aynı zamanda rehberlikten okul öncesi öğretmenliğine kadar birçok bölüm bulunmaktadır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi bölümlerinin bağlı olduğu fakülteler şu şekildedir:
- Eczacılık Meslek Bilimleri
- Eczacılık Teknolojisi
- Temel Eczacılık Bilimleri
- İşletme
- İktisat
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi- Temel Eğitim Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Güzel Sanatlar Eğitimi
- Özel Eğitim Bölümü
- Coğrafya
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Doğu Dilleri ve Edebiyatları
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Rus Dili ve Edebiyatı
- Felsefe
- Sosyoloji
- Psikoloji
- Matematik
- Kimya
- Fizik
- Biyoloji
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Sanat Tarihi
- Felsefe Ve Din Bilimleri Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- İlk Öğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
- İslam Tarihi Ve Sanatları Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
- Antrenörlük Eğitimi
- Spor Yöneticiliği
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
-Mimarlık Bölümü
Ayrıca üniversite bünyesinde bulunan öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya geçirmesi, araştırmacı özelliklerini yitirmemesi ve her daim öğrenmeyi ve ilerlemeyi hedeflemesi, toplumsal, küresel ve çevresel sorunlara çözüm üretebilen bireyler haline gelmesi amacıyla üniversite bünyesinde çeşitli uygulama, araştırma ve eğitim merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezler şu şekildedir:
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Hayvancılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ahmed-i Hani Bilim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türkçe Uygulama ve Araştırma Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Mevlana Halid-i Bağdadi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Üniversite bünyesinde teorik eğitimde öğrenilen bilgilerin uygulamaya geçirilmesi amacıyla Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı çatısı altında;
GC- MS (Gaz kromatografisi - Kütle Spektrometresi) Laboratuvarı,
HPLC (Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi) Laboratuvarı,
Moleküler Biyoloji Laboratuvarı,
Numune Hazırlık Laboratuvarı,
ICP- MS (İndüktif Olarak Eşleştirilmiş Plazma- Kütle Spektrometresi) Laboratuvarı,
Akredite Petrol ve Katı Yakıt Laboratuvarı,
LC- MS/ MS (Sıvı kromatografisi- kütle- kütle Spektrometresi) Laboratuvarı,
Sıvı Azot Ünitesi bulunmaktadır. Bu laboratuvar ile öğrencilere teorik bilginin yanında pratik kazanma imkanı sunulmakta, mezun olduklarında uygulama alanında yetkin olmaları amaçlanmaktadır.
Üniversite bünyesinde ilk ve acil yardım, aşçılık, yapı denetim gibi otuzdan fazla ön lisans bölümü bulunmaktadır. 2 yıllık ön lisans eğitimi veren yüksekokullar ve meslek yüksekokulları şu şekildedir:
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
- Spor Yöneticiliği
- Beslenme ve Diyetetik
- Hemşirelik
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Yaşlı Bakımı
- Çocuk Gelişimi
- İlk ve Acil Yardım
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
- Makine
- Bilgisayar Programcılığı
- Elektrik
- Mekatronik
- Posta Hizmetleri
- Geleneksel El Sanatları
- Organik Tarım
- Grafik Tasarım
- Nükleer Teknoloji ve radyasyon Güvenliği
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Optisyenlik
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Eczane Hizmetleri
- Mimari Restorasyon
- İnşaat Teknolojisi
- Bilgisayar Programcılığı
- Çocuk Gelişimi
- İlk ve Acil Yardım
- Aşçılık
- Yapı Denetimi
Fen bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri olmak üzere üç alanda yüksek lisans ve doktora eğitimi verilen üniversitede fen bilimleri enstitüsünde matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel fen bilimleri alanlarında; sosyal bilimler enstitüsünde coğrafya, tarih, Türk dili ve edebiyatı, temel İslam bilimleri anabilim dallarında; sağlık bilimleri enstitüsünde ise beden eğitimi ve spor eğitimi ile hareket ve antrenman bilim dallarında eğitim verilmektedir. Uygun lisans bölümünden mezun olan ve gerekli şartları sağlayan mezunlar için Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi yüksek lisans ve doktora imkanı sağlamak amacıyla bünyesinde bulunan enstitüler şu şeklidedir:
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi bulundurmamaktadır. Üniversitede eğitim lisans, ön lisans ve yüksek lisans olmak üzere 3 farklı sistemde, yürütülmektedir.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi taban puanları 4 yıllık lisans puanları ve 2 yıllık ön lisans puanları olarak değerlendirilebilir. Üniversitelerin taban puanları her yıl sınavın zorluk derecesi, tercih eden kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle üniversitelerde yer alan bölümler için net bir taban puanı söylemek doğru olmayacaktır. Taban puanları her yıl öğrenci başarı sıralamasına göre değişiklik göstermektedir. Ancak bir önceki yılın taban puanlarını ve başarı sıralamalarını göz önünde bulundurarak bir sonraki yıl için bir öngörüde bulunabilirsiniz.
Ülkemizde lisans ya da ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle her yıl düzenlenen Yabancı Uyruklu öğrenci Sınavı'na (YÖS) girerek gerekli puanı almalıdır. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na,
Başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olmaları ya da mezuniyetlerine bir yıl kalmış olması gerekmektedir.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi de Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girip başarılı olan ve istenilen diğer şartları da sağlayan öğrencilere eğitim hakkı tanımaktadır.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri aldıkları teorik ve uygulamalı eğitim ile alanlarında donanımlı bir şekilde mezun olmaktadır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi de ulusal ve uluslararası anlaşmalar ile ve özellikle Kafkasya Üniversiteler Birliği kurucu üyesi olması sebebiyle öğrencilerine ve mezunlarına uluslararası düzeyde de birçok imkan sağlamakta, iş hayatına hazırlamaktadır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nden mezun olan kişiler mezun oldukları bölümlere ve yetkinliklerine göre kamu kurumlarında ve özel sektörde çeşitli görevlerde çalışma imkanı bulabilirler, kariyerlerini yönetme fırsatı yakalayabilirler. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Doğu Dilleri Edebiyatı ve Rus Dili ve Edebiyatı bölümleri özellikle Rusya ve Kafkas ülkelerinde sıkça aranan bölümler arasında yer alır. Ayrıca Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, bulunduğu bölgede farklı şehir merkezlerine dağılan oldukça geniş ön lisans imkanlarına sahiptir. Çeşitli sektörlerdeki yetişmiş tekniker ve uzman ihtiyacına yönelik meslek edindirme projelerine imkan sağlar.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri olarak sizler de her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kariyer.net sitesini ziyaret edebilir, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ndeki bölümünüz ile ilgili iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir,
pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.