Tarihi ve modern yapısı ile dikkat çeken Amasya'da bulunan Amasya Üniversitesi 17 Mart 2006'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Amasya Üniversitesi, yeni kurulan bir üniversite olarak öne çıkmaktadır. Eğitiminin temelini köklü bir üniversite olan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden alan Amasya Üniversitesi, eğitime Amasya Eğitim Fakültesi, Amasya Meslek Yüksekokulu ve Amasya Sağlık Meslek Yüksekokulu olarak başlamıştır. 1974 yılından 1993 yılına kadar kurulumu tamamlanan farklı branşlarda eğitim vermiştir. Onlarca yıllık yüksek öğrenim tecrübesi ile 2006 tarihinde üniversite olarak eğitim hayatına devam etmiştir. Deneyimli ve dinamik bir akademik kadroya sahip olan üniversite "Marka kentin marka üniversitesi" ilkesini benimsemiştir.
Amasya Üniversitesi, Amasya merkezde bulunan Milli Hakimiyet Yerleşkesi ile İpekköy Yerleşkesi, Gümüşhacıköy Yerleşkesi, Taşova Yerleşkesi, Merzifon Yerleşkesi ve Suluova Yerleşkesi olmak üzere toplamda 6 kampüsten oluşmaktadır. Toplam 8 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokul mevcuttur. Amasya Üniversitesi, bağlı bulunan fakülte ve yüksekokullarda öğrencilerine bilimsel eğitimi hem teorik hem de pratik unsurlarıyla birlikte verir. Amasya Üniversitesi yatay geçiş imkanı da sunduğu öğrencilerini her anlamda yetişmiş bireyler olarak topluma kazandırmayı amaçlamıştır.
Amasya Üniversitesi'nde lisans eğitimi veren toplam 8 adet fakülte bulunmaktadır. Bölümler, fakültelerin içinde ayrılırlar. Başta Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi olmak üzere, bölümler ve bağlı bulundukları fakülteler aşağıda sıralanmıştır.
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- İşletme
- Havacılık Yönetimi
- İşletme
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Müzik Eğitimi
- Fen Bilgisi Eğitimi
- Sınıf Eğitim Eğitimi
- Türkçe Eğitimi
- Matematik Eğitimi
- Yabancı Diller Eğitimi
- Sosyal Bilgiler Eğitimi
- Bilgisayar Teknolojileri Eğitimi
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Resim Eğitimi
- Okul Öncesi Eğitimi
- Matematik
- Biyoloji
- Fizik
- Sanat Tarihi
- Kimya
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Endüstriyel Tasarım
- Şehir ve Bölge Planlama
- Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Mimarlık
- Beslenme ve Diyetetik
- Ebelik
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
- Bilgisayar Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
Amasya Üniversitesi ön lisans olarak da adlandırılan 2 yıllık bölümleri bünyesinde bulundurmaktadır. 2 yıllık bölüm mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerini 4 yıllık bölümlere tamamlayabilirler. Öğrenci adayları tercih ederse 2 yıl sonunda iş hayatına atılabilirler. Amasya Üniversitesi 2 yıllık bölümler ve ön lisans programları aşağıda sıralanmıştır.
- Bilgisayar Teknolojileri
- Mimarlık ve Şehir Planlama
- Tasarım
- Gıda İşleme Bölümü
- Çevre Koruma Teknolojileri
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim
- Eczane Hizmetleri
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Gazetecilik ve Habercilik Bölümü
- Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Tasarım Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojisi Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Dış Ticaret Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- İngilizce Mütercim Tercümanlık
- Hazırlık
- Arapça Mütercim Tercümanlık
Amasya Üniversitesi Yüksek Lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Programın amacı öğrencileri yöneldikleri alanda uzmanlaştırmak ve yetkinleştirmek olup, eğitim süresi iki yıldır. Amasya Üniversitesi, özellikle akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere en iyi eğitimi sağlayabilmek için çeşitli endüstriler kurmuştur ve bu yönüyle öğrencilere önderlik ederek, onların gelişiminin önünü açmışlardır.
- Biyoloji
- Fizik
- Kimya
- Fen Bilgisi
- Matematik
- Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi
- Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları
- Matematik Eğitimi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri
- Makine Mühendisliği
- Fen Eğitimi
- Biyoteknoloji
- Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı
- Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı
- Tarih Anabilim Dalı
- Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı
- Evlilik ve Aile Danışmalığı Anabilim Dalı
- Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Temel Eğitim Anabilim Dalı
- Kadın ve Aile Araştırmaları Anabilim Dalı
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı
- Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi Anabilim Dalı
- Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
- Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Eğitim Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Disiplinlerarası İkinci Öğretim Yüksek Lisans Programı
Amasya Üniversitesi açık öğretim fakültesi ya da açık öğretim bölümü yoktur; ancak üniversitede uzaktan eğitim verilmektedir. Amasya Üniversitesi Uzaktan Eğitim ile 6 ön lisans bölümünde ve 4 tezsiz yüksek lisans bölümünde eğitim vermektedir. Fırsat eşitliği sunan uzaktan eğitim ayrıca öğrenci merkezli bir uygulamadır. Amasya Üniversitesi uzaktan eğitim listesi aşağıda verilmiştir. Bu eğitimlerin yanında Amasya Üniversitesi'nde online eğitim için gerekli teknolojik altyapı mevcuttur. Rektörlüğün kararıyla derslerden bazıları ya da tamamı online olarak verilebilmektedir.
-İnternet ve Ağ Teknolojileri
- Mekatronik
- Elektrik
- Çocuk Gelişimi
- Yaşlı bakımı
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Teknoloji ve İnovasyon
- Sınıf Öğretmenliği
- Öğretim Teknolojileri
- Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları
- Temel Eğitim Anabilim Dalı
Amasya Üniversitesi taban puanları her sene sınav sonucu ve yerleştirmelere göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda en doğru tahmini yapabileceğiniz yöntem, Amasya Üniversitesi sıralama sonuçlarını dikkate almak olacaktır. Amasya Üniversitesi taban puanları ve Amasya Üniversitesi sıralamaları da diğer tüm üniversitelerde olduğu gibi değişiklik göstereceğinden, bir önceki yılı baz alabilirsiniz. Ancak bu puanlarda değişiklik olabileceğinden, yapılan değerlendirmelerin birer öngörü olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Benzer bir konu olarak Amasya Üniversitesi'ne Yatay Geçiş yapmak isteyen öğrencilerden istenen ilk şart bir önceki dönemdeki tüm derslerinden başarıyla geçmiş olmasıdır. Yatay geçiş için belirlenen kontenjan sayısı ve geçiş şartları incelenmelidir.
Amasya Üniversitesi yabancı öğrenci kabul etmekte olup, yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Amasya Üniversitesine yabancı öğrenci olarak kayıt yaptırmak isteyenler üniversite tarafından yapılan duyuruları takip etmelidir. Amasya Üniversitesi, şartları sağladığı sürece yabancı öğrencilere herhangi bir eğitim programına dahil olma hakkı tanır. Yabancı öğrenci adaylarından öncelikle lise diplomasının veya mezuniyet çıkış belgesinin Türkiye'deki noter ya da ülkesindeki konsolosluktan onaylı (Türkçe tercümesi) örneği gerekmektedir. Yabancı öğrenci adaylarından SAT, ACT ve GCE gibi sınav ve evraklar talep edilse de bulunduğu ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Gerekli evrak, sertifika ve sınav sonuçları verildikten sonra, başvuru durumunun kontrol edilmesinde fayda vardır.
Amasya Üniversitesi mezunları kendi alanlarında pratik yapıp uzmanlaşabileceği gibi, farklı alanlarda da bu bilgi ve birikimi kullanabilirler. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü mezunu biri, bu alanda çeşitli pozisyonlarda görev alabilir. Özel sektörde çalışılabileceği gibi yüksek lisans programına devam ederek akademik kariyer de yapabilir. Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi isimli bir fakülte bünyesinde bulundurmasa da Amasya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği gibi teknoloji ağırlıklı bölümler üniversite bünyesinde bulunmaktadır. Bölüm mezunları bilgisayar konusundaki donanımlarıyla yazılım ve teknoloji şirketlerinde iş imkanına sahip olabilecekleri gibi, farklı sektörlerde orta ve üst düzey yönetici olarak da bulunabilirler. Amasya Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunları ise yine özel sektörde iş imkânına sahipken aynı zamanda laboratuvar ortamında inovatif çalışmalar yapma seçeneğine de sahiptir. Amasya Üniversitesi çok sayıda ve çeşitlilikte bölüme ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönüyle alanında uzmanlaşmak isteyen mezunlar için çok sayıda iş imkânı olabilmektedir. Bunların yanı sıra Amasya, geçmişindeki önemli tarihi olayları nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarih bölümü de aynı şekilde özellikle köklü bir geçmişi olan şehirde önem arz eden bölümlerden birisidir. Şehrin köklü tarihi dolayısıyla yapılacak araştırmalar, arkeoloji bölümü ile iş birliği içerisinde yapılmalıdır. Tarih bölümü mezunları gibi Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunları da gerekli eğitimi aldıktan sonra Diyanet'in bölgedeki iş imkanlarından faydalanabilmektedirler. Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin bünyesinde bulunan Amasya Üniversitesi Hemşirelik bölümü de üniversitenin önemli bölümleri arasında yer almaktadır. Tıp Fakültesi hastanesinde pratik eğitim de alan bölüm mezunları; Sağlık Bakanlığı'nda, özel sektörde ya da akademik/bilimsel olarak çeşitli pozisyonlarda çalışabilme imkanına sahiptir.
Amasya Üniversitesi, yetkin öğretim kadrosu ve dinamik yapısı ile alanında uzman, girişimci, entelektüel ve çağdaş bireyler yetişmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte öğrencilerinin de gelişimini desteklemektedirler. Bu yönüyle üniversiteler, öğrencilerini iş hayatına etkili bir şekilde hazırlamaktadır. Amasya Üniversitesi mezunları ve tüm mezunlar bir an önce iş hayatına atılmak ve potansiyellerini değerlendirebilmek için Kariyer.net'teki iş ilanlarını inceleyebilir. Eğer henüz meslek seçimi konusunda kararınızı vermediyseniz, Kariyer.net tarafından sizin için hazırlanan pozisyon rehberi sayfalarına göz atabilir ve hayalini kurduğunuz meslek ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Amasya Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.