2017 yılında Ankara'da kurulan ve Türkiye'nin ilk tematik üniversitesi olma özelliğine sahip olan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, sanatı bilimle buluşturan ayrıcalıklı bir üniversite. Tematik müzik üniversitesi olarak, alanında uzman birçok ismi akademik kadrosunda bulunduran üniversite, farklılıkları hayata geçiren ve bunları sanatla bütünleştiren bir felsefeye sahip. Kısa sürede gerçekleştirdiği etkinlikler, ulusal ve uluslararası düzeyde yer almak istediği konumda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne yol gösterici nitelikte. Ankara MGÜ, değişimi merkeze aldığı eğitim felsefesiyle, bulunduğu coğrafyanın zenginliğini geleceğe uyarlayan, sanata yeni bir pencereden bakarken geçmişin mirasını da yanında getiren tematik bir üniversite.
Sanatın birleştirici özelliğini yerleşkesinden tüm dünyaya duyurmayı hedefleyen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, öğrencilerini küresel düzeyde ve yerel değerlerden kopmadan geleceğe hazırlamayı amaçlıyor. Ankara Dikmen'deki yerleşkesinde, farklı akademik birimler altında müziğin ruhunu en ince ayrıntılarına kadar hisseden gençlerle eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Sanatın ince detaylarını görebileceğiniz yerleşkesi içerisinde kütüphaneden, konukevine, yemekhaneye ve kafeteryalara kadar tüm ayrıntıları öğrencileri için düşünen üniversitede, modern ile geleneksel tek çizgide buluşuyor. Üniversitede gerçekleştirilen ve kültürel anlamda zenginliği pekiştiren söyleşiler, konserler gibi etkinlikler, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin sanata yaklaşımını da gösteriyor.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi lisans eğitiminin verildiği 4 fakültesi, yüksek lisans eğitimi için 1 enstitüsü, 1 meslek yüksekokulu ve araştırma merkezi ile eğitim faaliyetlerini Ankara'da sürdürüyor. Günceli takip eden bu akademik birimler, Türkiye'nin ilk tematik üniversitesinin eğitim felsefesini de en güzel şekilde yansıtıyor. Müziğin, sanatın nitelikli bilimsel bilgi ile buluştuğu noktada, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi güzel bir tercih olarak Türk yüksek öğretim sistemindeki yerini kısa sürede alıyor.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi bölümleri 4 yıllık lisans eğitimi veren fakülteler altında yapılanıyor. Üniversitenin fakülteleri, lisansüstü eğitim veren enstitüsü, ön lisans eğitimi ile meslek yüksekokulu programları şu şekilde belirtilebilir:
- Müzikoloji Bölümü
- Müzik Teknolojisi Bölümü
- Müzik Teorisi Bölümü
- Çalgı Teknolojileri Bölümü
- Çalgı Eğitimi Bölümü
- Ses Eğitimi Bölümü
- Kompozisyon ve Şeflik Bölümü
- Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Müzik Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı
- Çalgı Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Ses Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde lisans eğitiminin gerçekleştirildiği bu akademik birimlerin yanı sıra Araştırma Uygulama ve Eğitim Merkezleri bünyesinde, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, MGÜ Uzaktan Eğitim Merkezi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Aşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilimsel, Kültürel ve Sosyal Etkinlikler Koordinatörlüğü yer almaktadır.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi özel mi sorusuna, ilk tematik devlet üniversitesi olarak yanıt verilecek üniversitede, Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bölümleri öncü rolleri ile kuruluş aşamasında üniversitedeki ilk temelleri atmıştır. Toplum ve müzik birlikteliğine bilimsel açıdan yaklaşan bölümlerinde, Uygarlık Tarihi'nden, Makam Teorisi'ne, Kültürel Müzikoloji'den, Gelenek ve Modernite'ye uzanan çeşitli dersler kapsamında eğitim sürdürülmektedir.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yetenek sınavı, Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ile Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi kapsamında yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı öğrenciler için ayrı kontenjanlar belirleyen yetenek sınavları üniversite tarafından ayrı bir takvimde duyurulmaktadır. Buna göre yetenek sınavlarına başvurmak için şartlar genel hatları ile şu şekilde belirtilebilir:
- Lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak ve TYT'den en az 150 veya üzeri puan almış olmak,
- Öğretmenlik programlarına başvurmak isteyen adayların, TYT sıralamasında en düşük 800.000'inci sıralamada yer alması,
- Çevrimiçi başvuru sırasında, Üniversitedeki en fazla 2 programı tercih edebilmek,
- Engelli adayların TYT'den en az 100 puan alması (her programda %10'luk bir kontenjan engelli öğrenciler için ayrılmıştır)
- Başvuru yapmak istenen bölümün başvuru kılavuzunu dikkatlice incelemek.
Bu genel şartlarda da belirtildiği gibi her bölüm yetenek sınavları başvurusu için kendi başvuru kılavuzunu yayınlamaktadır. Adayların bunları dikkatlice inceleyerek başvurularını yapması beklenmektedir. Yetenek sınavlarında her bölüm, kılavuzunda belirtilen kendi kriterleri doğrultusunda, alınan puanlara göre Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi sıralama ilkelerini yerine getirerek sonuçları duyurmaktadır.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde lisans eğitiminin dışında, ön lisans eğitimi de verilmektedir. Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu'nda verilen eğitim özellikle El Sanatları, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı, Müzik ve Sahne Sanatları ve Mimarlık ve Şehir Planlama bölümlerinde sanata yaklaşımları ile dikkat çekici bir öğretim programına sahiptir. Anadolu'nun zengin mirasını, bilimsel ve çağdaş bir yaklaşımla geleceğe taşıyacak olan genç yetenekler bu programlarda özel bir eğitim sürecinden geçmektedir. El Sanatları Programı içerisinde Geleneksel El Sanatları ve Mimari Dekoratif Sanatlar el sanatlarının akademik zemindeki temsillerini aktarmaktadır.
- El Sanatları Bölümü
- Geleneksel El Sanatları
- Mimari Dekoratif Sanatlar
- Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Radyo ve Televizyon Programcılığı
- Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü
- Çalgı Yapımı ve Onarımı
- Piyano Akordörlüğü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Mimari Restorasyon Programı
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yüksek lisans programlarıyla da sanat alanında geleceğin bilim insanlarını yetiştirmekte, müziğin bilimsel yaklaşımla nesiller boyu aktarımını sağlamakta önemli bir rol üstlenmektedir. Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü tezli yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik programlarında başarılı akademisyenlerle birlikte çalışma imkânı bulan öğrencilerini mezun etmektedir. Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün söz konusu programları şunlardır:
- Müzikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Müzik Bilimleri Doktora Programı
- Müzik Teknolojileri Tezli Yüksek Lisans Programı
- Müzik Bilimleri Doktora Programı
- Müzik Teorisi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Müzik Bilimleri Doktora Programı
- Çalgı Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Müzikte İcra Sanatta Yeterlilik Programı
- Ses Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Müzik Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Görsel Sanatlar Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
Üniversitede açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi fakültelerinde lisans ve meslek yüksekokulunda ön lisans programlarının yanı sıra enstitüsünde lisansüstü, tezli yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik eğitim programlarıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi puan ayrıntıları, yetenek sınavlarına başvuracak adaylar tarafından ilgili bölümlerin kılavuzlarında güncel eğitim-öğretim yılı dikkate alınarak belirtilmektedir. Her eğitim-öğretim yılında güncellenen taban puanlar öğrenci alacak bölüme göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle sınav öncesi üniversite tarafından yayınlanan bölüm kılavuzları iyi incelenmeli, tercih edilecek bölüm ya da bölümlerin taban puan değişkenlikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne yabancı uyruklu öğrenci başvuru, kayıt ve kabulleri, Üniversite tarafından hazırlanan yönergede ayrıntılı bir şekilde aktarılmıştır. Buna göre şartlar genel olarak şu şekilde belirtilebilir:
- Yabancı uyruklu öğrenci kabul edeceği duyurulan programlara başvuru için denklik belgesi bulunan lise son sınıf öğrencileri ya da mezunları başvuruda bulunabilmektedir.
- Lise son sınıfta ya da mezun durumda olan adayların vatandaşlık durumlarına bağlı olarak, söz konusu yönergede belirtilen şartları taşımaları gerekmektedir.
Bu genel şartları taşıyan adaylar, Üniversitenin akademik takviminde ilan edilen tarihleri takip ederek başvurunu gerçekleştirebilirler. Başvuruların değerlendirilmesi üniversite tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılır. Özel yetenek ile başvuru kabul eden programlarda ise özel yetenek sınav yönergesindeki maddeler esas alınır.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunları için Üniversitenin Kariyer Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi önemli rol üstlenmektedir. Geleceğin sanat insanlarını aldıkları bilimsel bilgi ile hazırlayan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, kariyerlerinde önemli noktalara gelebilmeleri için öğrencilerine üniversite eğitim hayatlarının her aşamasında destek olmaktadır. Yeteneklerini, bilinçli bir şekilde aldıkları bilimsel bilgi ile bütünleştiren mezunlar, kendi alanlarında tanınırlık kazanacakları noktalara ulaşabilmektedir. Her toplumun önemli bir dinamiğini oluşturan sanatsal, kültürel değerler konusunda seçkin bir yaklaşım, Türkiye'de ilk tematik devlet üniversitesi olarak, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunları tarafından temsil edilmektedir.
Türkiye'de ilk kez kurulan tematik bir üniversite olma özelliğine sahip olan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, verdiği eğitim ile sanat ve kültür dünyasına özel yetenekleri kavuşturmaktadır. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi tüm Türkiye'den alanında yetenekli gençlerin kariyer hedeflerine doğru ilerlediği bir platform olarak da değerlendirilebilir.
Seçkin akademik kadrosu yerel ve ulusalın birlikteliğindeki gücü yansıtan eğitim programı, dikkat çeken yerleşkesi ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ankara'dan dünyaya seslenmektedir. Öğrencilerine alanlarında sahip oldukları bilgiyi yetenekleri ile harmanlama imkânı sunan bu üniversite aynı zamanda, toplumsal sorumluluğun farkında olan, girişimci, iletişim becerileri gelişmiş, farkındalık bilinci taşıyan genç bir nesli de topluma kazandırmaktadır. Mimari anlamda adına yakışan yerleşkesinde, öğrenciler sosyal-kültürel aktivitelerin hem düzenleyicisi hem de katılımcısı olmanın keyfini ve gururunu yaşamaktadır. Her dönem sanatın canlı dokunuşları ile bir etkinliğin olduğu üniversitede, Türkiye'den ve dünyadan pek çok önemli isim, bu etkinliklere katılarak öğrencilerle tecrübelerini paylaşmaktadır.
Kurulduğu günden itibaren dikkat çekici bir hızla gelişen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ankara'da sürdürdüğü akademik çalışmaları ile Türkiye'nin dört bir yanından öğrencilerini kabul etmeye devam etmektedir. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, öğrencilerine sunduğu sosyal ve kültürel imkânlarla donanımlı bireyler yetiştirmektir. Üniversiteden mezun olanlar alanına uygun iş fırsatlarını Kariyer.net'ten de takip edebilir. Yeteneklerinize güveniyor ve bu yetenekleri akademik bakışla bütünleştirmek istiyorsanız, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'ni tercih edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.