Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ülkemizde sosyal bilimler alanındaki yetişmiş insan ihtiyacını gidermek amacıyla 2013 yılında açılmış ilk ve tek devlet üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır. Konumu itibarıyla Ankara bürokrasisine yakın yerde konumlanan üniversite özellikle Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile ön plana çıkmaktadır. Kısaltılmış ismi ASBÜ olan üniversite 5 fakülte, 1 yüksekokul ve 3 enstitü ile ülkemizin eğitim ve öğretimine katkıda bulunmaktadır. Üniversite 2013 yılında açılmış olmasına rağmen Ankara'nın en eski yapılarından birisi olan Türkiye'nin ilk başbakanlık binasında faaliyet göstermektedir. Daha sonra bu binaya çeşitli tarihi binalar eklenmiştir. Eski Valilik Binası, Sümerbank Binası, Valilik Ek Binası, Defterdarlık Binası, Defterdarlık Ek Binası, Eski MAYEM Binası( Hazırlık Binası) ve Eski DÖSİMM Binası üniversite bünyesine katılmıştır. Ulus semtinde konumlanan üniversite devlet hafızasını barındırması açısından eğitimin tarih ve kültürle birleştiği bir eğitim ortamı sunmaktadır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bölümleri lisans ve yüksek lisans derslerini bu yapılarda vermektedir. Dersliklerin yanı sıra kütüphane, sosyal tesisler, spor salonları ve öğrenci kulüpleri ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğrencilerine güvenli bir akademik ve sosyal ortam sunmaktadır.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 4 yıllık eğitim veren 6 fakülteyi barındırmaktadır. Farklı puan türlerinden öğrenci kabul eden üniversite özellikle sözel ve eşit ağırlık alanlarından öğrenci kabul etmektedir. 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler yüksek öğretim diplomasına sahip olurlar. Program dili İngilizce olan bölümlerde 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı okutulmaktadır. Ancak dil yeterliliğini kanıtlayan adaylar zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilirler. Kendilerini okudukları alanla ilgili veya kendi eğitimlerine yakın bir alanda geliştirmek isteyen öğrenciler üniversitenin gerekli gördüğü koşulları sağlamak şartıyla bir yüksek lisans programına kayıt yaptırabilirler. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi fakülteleri şunlardır:
- Özel Hukuk
- Kamu Hukuku
-Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
Bu 6 fakülte kendi içinde alt bölümlere ayrılmaktadır. Öğrenciler ilgi ve alakalarına göre sözel, eşit ağırlık ve dil puan türleriyle hak kazandıkları bölümlere kayıt yaptırabilirler. İngilizce hazırlık sınıfı hariç lisans eğitimi 4 yıldır. öğrenciler bu 4 yıllık süreç boyunca müfredatta kendilerine zorunlu tutulan derslerin yanında çeşitli bölümlerden dersler de alarak kendilerini geliştirme imkanı elde etmiş olurlar.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi yatay geçiş koşullarını sağlayan öğrenciler de bu bölümler arasında geçiş yapabilirler. Bu fakültelere ek olarak bir tane yabancı dil yüksekokulu da vardır. Bu yüksekokulda yabancı diller bölümü bulunmaktadır ve öğrencilere zorunlu hazırlık eğitimi yabancı dil yüksekokulu tarafından verilmektedir. Yabancı diller bölümünde İngilizce ve Arapça hazırlık sınıfı dersleri yanı sıra modern diller birimi altında çeşitli dillerde dil dersleri verilmektedir. Lisans bölümündeki öğrenciler ilgi ve alakalarına göre bu dillerden ders alarak İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil daha öğrenme şansı elde ederler.
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde ön lisans programı yoktur; ancak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Akademik Birimi'nde ön lisans programı olarak adalet ön lisans programına sahiptir. Ücretli, burslu ya da %50 indirimli seçenekleri vardır. Kuzey Kıbrıs kampüsünde ön lisans bölümlerinin yanı sıra lisans bölümleri de burslu, ücretli ve %50 indirimli öğrenci kabul etmektedir.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi yüksek lisans bölümleri Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslami Araştırmalar Enstitüsü ve Bölge Çalışmaları Enstitüsü altında tezli ve tezsiz yüksek lisans olarak verilmektedir. 2 yıllık yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan adaylar gerekli koşulları sağlamak kaydıyla bir doktora programına kayıt yaptırabilirler. Üniversite öğrencileri güz ve bahar dönemi olmak üzere iki farklı zamanda kabul etmektedir. Tezli yüksek lisans bölümlerinde adaylar iki yılın sonunda savundukları tez ile mezun olurlar. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tezli yüksek lisans programları şunlardır;
- Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Siyaset Bilimi Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- İşletme Tezli Yüksek lisans Programı (İngilizce)
- Fikri Mülkiyet Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- İktisat Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ( İngilizce)
- Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Barış ve Çatışma Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programları (İngilizce)
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Kudüs Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programları (İngilizce)
- Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı ( Türkçe)
- Enerji Ekonomisi ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Denetim ve Risk Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Uygulamalı Sosyal Araştırmalar Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Göç Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Kamu Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ( İkinci Öğretim- Türkçe)
- Bilişim ve Teknoloji Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı ( Türkçe)
- Felsefe Tezli Yüksek Lisans Programı ( Türkçe)
- Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Kadın ve Aile Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ( İngilizce)
- Bilişim ve Teknoloji Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı ( Türkçe)
- Asya Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Afrika Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Avrupa Çalışmaları
- Asya Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Afrika Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Türk Dünyası Çalışmaları
- Amerika Çalışmaları
- Temel İslami Bilimler Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- İslam Ekonomisi ve Finansı Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı ( Türkçe)
- Manevi Bakım Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Klinik Psikolojisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Kadın ve Aile Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Afet ve İnsani Yardım Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Enerji Ekonomisi ve Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Bilişim Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Denetim ve Risk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Teknoloji Politikaları İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Yönetim ve Organizasyon Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Tezsiz yüksek lisans programlarının tamamı Türkçe eğitim vermektedir. Tezsiz yüksek lisans programları ücretli olup bölümlere göre farklılık göstermektedir. Genel olarak akademik kariyerden ziyade iş dünyası çalışmalarına katkı sağlamak ve kişisel gelişimi arttırmak için tezsiz yüksek lisans programlarına başvurulmaktadır. Tezsiz yüksek lisans tezli yüksek lisanstan farklı olarak mezun olmadan önce proje yapımı ile tamamlanır.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde açık öğretim bölümleri bulunmamaktadır; ancak öğrenciler ve kendini geliştirmek isteyen kişiler için sürekli eğitim merkezlerinde çeşitli alanlarda sertifikalı dersler verilmektedir. Belirli bir ücret karşılığında bu sertifika programlarına kayıt olabilirsiniz. Sertifika programlarına 18 yaşından büyük olan herkes katılabilmektedir.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren öğrencilerin aldıkları puanlara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi puanları her yıl farklılık göstermektedir ve bölümlerin sabit bir puanı yoktur. Fikir sahibi olabilmek ve çalışma motivasyonu ve disiplini geliştirebilmek adına öğrenciler bir önceki yılın puanlarına ÖSYM tercih atlasından erişebilirler. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi sıralama bilgilerine erişmenin en güvenilir yolu budur.
Yabancı öğrenci başvuru şartları üniversite senatosu tarafından belirlenir. Bunun için yabancı adaylardan belgelerini Türkçe ya da İngilizce yüklemeleri istenmektedir. Diploma, Transkript ve yakın zamanda alınmış fotoğraflı pasaport başvuru esnasında zorunludur. SAT ve diğer uluslararası test sınavları, YÖS ya da diğer ulusal sınavlar isteğe bağlıdır. Başvuru esnasında Türkçe ya da İngilizce dil sınavı belgesi verme zorunluluğu yoktur; ancak adayların üniversite tarafından yapılan dil sınavlarında başarılı olması gerekmektedir. Eğer adaylar dil sınavını kabul edilen kurumların sınavlarından daha önce almışlarsa tekrar dil sınavına girme zorunluluğu yoktur. Adaylar başvuru için herhangi bir ücret ödemezler. İslami bilimler fakültesi yabancı dil olarak Arapça dilini zorunlu tutmaktadır. Diğer bölümlerde yabancı dil olarak İngilizce kabul edilmektedir.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğrencileri mezun olduktan sonra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında , özel sektörlerde ya da kendi ofislerini açarak iş dünyasına atılabilirler. Özellikle hukuk fakültesi ve siyasal bilgiler fakültesi mezunları siyasi partilerde ve devlet kurumlarındaki bürokratlıklarda çalışabilirler. Kendi hukuk bürolarını açarak avukatlık yapabilirler. Şirketlere ve millet vekillerine hukuki danışmanlık yapabilirler. Hakim ve savcılık sınavlarına girerek bu kurumlarda istihdam edilebilirler.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları dil kurslarında, konsolosluklarda ya da siyasi partilere çevirmenlik hizmeti verebilirler. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sivil toplum temsilcileri ile çalışma imkanı elde edebilirler. Ankara Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Psikoloji bölümü iş olanağı gelişmiş bir başka bölümdür. Bölümden mezun olan öğrenciler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve bakanlıklarda psikolog olarak çalışabilmektedirler. Kendi ofislerini açarak insanlara danışan hizmeti verebildikleri gibi çocuk esirgeme kurumu ve özel ihtiyaçları olan çocuklara da eğitim ve destek verebilirler. Bu konuda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği ile eş zamanlı çalışarak toplumda ihtiyaç duyulan bu sektörde istihdam edilebilirler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları milli eğitim bakanlığının atadığı okullarda görev alabilirler ya da özel eğitim merkezlerinde öğretmen olarak istihdam edilebilirler. Bugün binlerce öğrencisi ve yüzlerce akademisyen ile Türkiye'de sosyal bilimler alanında ihtiyaç duyulan insanları yetiştirmeyi kendine misyon edinen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, sağladığı istihdam ile mezunlarına güvence vermektedir.
Yeni mezun veya deneyimli bir çalışan olarak Kariyer.net'teki iş fırsatlarını değerlendirebilir, Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını ziyaret ederek meslekler hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.