Antalya Bilim Üniversitesi, 2010 yılında kurulmuş bir özel üniversitedir. İlk olarak Uluslararası Antalya Üniversitesi adıyla kurulmuş olan Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı çatısı altında kurulmuştur. Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası üniversitesi olan Antalya Bilim Üniversitesi; 7 fakülte, 1 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 lisansüstü eğitim enstitüsüne sahiptir. Üniversitenin fakülteleri İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Turizm Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'dir. Dört yıllık lisans eğitimi verdiği fakültelerinde alanında uzman ve nitelikli öğretim üyeleriyle öğrencilerine iyi bir eğitim sunmaktadır. Yüksekokullar ise Sivil Havacılık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere dört adettir. Üniversite çatısı altında bulunan her birimde öğrencilerine kaliteli bir eğitim verme gayesinde olan Antalya Bilim Üniversitesi, nitelikli eğitim-öğretim faaliyetleri ve sosyal-kültürel etkinlikleriyle bu gaye için çalışmaktadır. Aynı zamanda 5 adet uygulama ve araştırma merkezine sahip olan Antalya Bilim Üniversitesi; karşılaştırmalı hukuktan sosyal ekonomik ve politik araştırmalara kadar birçok farklı alanda çalışmalarına devam etmektedir. Yüksek lisans ve doktora eğitimleriyle de öğrencilerine kaliteli bir eğitim veren Antalya Bilim Üniversitesi, on iki yüksek lisans bölümüyle öğrencilerine tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, İngilizce yüksek lisans veya Türkçe yüksek lisans seçenekleriyle yüksek lisans eğitimi sunmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi, kurmuş olduğu kampüsleri ve sunduğu imkanlar ile onlara güzel bir üniversite hayatı sunmaktadır. Başka bir üniversiteden Antalya Bilim Üniversitesi'ne geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Antalya Bilim Üniversitesi yatay geçiş imkanı ile bu üniversiteye geçiş yapabilirler. Yatay geçiş başvuruları ve kontenjanlarını takip eden öğrenciler, Antalya Bilim Üniversitesi'ne başvurarak kabul edilmeleri halinde eğitimlerine buradan devam edebilirler.
Antalya Bilim Üniversitesi'nde birçok fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler; Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi olmak üzere toplam yedi fakülteden oluşmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamaktadır. Yedi fakültede dört yıllık lisans eğitimi veren Antalya Bilim Üniversitesi'nde birçok bölüm bulunmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi, kurmuş olduğu birçok fakültede öğrencilerine nitelikli eğitimin kapılarını açmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıda sıralanmıştır:
- Ekonomi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Antalya Bilim Üniversitesi'nde birçok ön lisans bölümü bulunmaktadır. Ön lisans bölümleri, iki yıllık eğitimin verildiği bölümlerdir. Ön lisans eğitimleri meslek yüksekokullarında verilmektedir. İki yıllık eğitim sonucunda mezun olan öğrenciler, hızlı bir şekilde meslek hayatına atılma şansına sahip olabilir. İsteğe bağlı olarak ikinci bir üniversite okuyarak bölümlerini dört yıllık eğitime tamamlayabilirler. Antalya Bilim Üniversitesi'nde bulunan meslek yüksekokulları; Antalya Bilim Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu, Antalya Bilim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Antalya Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere toplam üç meslek yüksekokulundan oluşmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi'nde ayrıca dört yıllık eğitimin bulunduğu bir yüksekokul da Sivil Havacılık Yüksekokulu'dur. Antalya Bilim Üniversitesi 2 yıllık bölümler ve 2 yıllık bölümlerin bulunduğu meslek yüksekokulları aşağıda sıralanmıştır:
- Adalet Bölümü
- Aşçılık Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- İnşaat Teknolojileri Bölümü
- Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Pilotaj Bölümü
Antalya Bilim Üniversitesi'nde birçok yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. Yüksek lisans eğitimleri üniversitelerin kurmuş olduğu enstitüler bünyesinde verilmektedir. Antalya Bilim Üniversitesi, kurmuş olduğu Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile birçok tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programını öğrencilerine açmıştır. Aynı zamanda yüksek lisans bölümlerinin Türkçe veya İngilizce olarak, tezli veya tezsiz olarak birçok programı bulunmaktadır. Öğrenciler kendilerine uygun olan programı seçerek eğitimlerine devam edebilirler. Antalya Bilim Üniversitesi'nde toplam on iki yüksek lisans programı bulunmaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi yüksek lisans bölümleri tüm seçenekleriyle aşağıda sıralanmıştır:
- İşletme Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme (İngilizce) Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı
- Veri Bilimi (İngilizce) Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı
- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği Tezli veTezsiz Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı
- Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Siber Güvenlik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Siber Güvenlik (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı
Antalya Bilim Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Açık öğretim sistemi, öğrencilerin okula gelme zorunluluğu bulunmadan dersleri ve sınavlarını online ortamda gerçekleştirdiği bir sistemdir. Bu yönüyle öğrencilere daha kolay ve daha rahat bir eğitim imkanı sunan açık öğretim sistemi, pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Antalya Bilim Üniversitesi de online olarak güçlü bir alt yapıya sahip olan üniversitelerden biri olmaktadır. Üniversite bünyesinde kurulmuş olan Antalya Bilim Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi, öğrencilere uzaktan ve online olarak eğitim veren, onları zaman ve mekanla sınırlı tutmayan, her yerden erişilebilen eğitim fırsatlardan biri olmaktadır. Fakat daha detaylı ve sistemli bir eğitim olan açık öğretim eğitimi, açık öğretim bölümü, Antalya Bilim Üniversitesi'nde bulunmamaktadır.
Antalya Bilim Üniversitesi bölümleri ve puanları üniversite adaylarının yakından takip ettiği bilgiler arasındadır. Antalya Bilim Üniversitesi taban puanları her yıl değişmektedir. Bunun sebebi, her yıl girilen üniversite sınavıyla birlikte bölüm puanlarının yeniden güncellenmesidir. Bu sebeple sabit bir puan bulunmamaktadır. Antalya Bilim Üniversitesi bölümlerinin taban puanlarını kontrol etmek isteyen öğrenciler, bir önceki yılın puanlarını kontrol etmelilerdir. Fakat bu puanların değişebileceği ve bir tahmin olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra Antalya Bilim Üniversitesi sıralama puanları da öğrenciler tarafından kontrol edilebilir. Sıralama puanları, taban puanlarına göre biraz daha yakın tahminler verebilecek olsa da bu puanların da değişebileceği ve sıralamaların da kesin bir sonuç veremeyeceği unutulmamalıdır.
Antalya Bilim Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Yabancı öğrencilerin başvurabileceği birçok bölüm bulunmaktadır. Bölümlere ayrılan çeşitli kontenjanlar mevcuttur. Antalya Bilim Üniversitesi'ne başvuru yapmak isteyen yabancı öğrenciler üniversitenin hazırlamış olduğu başvuru şartları ve kontenjanları kontrol etmelidirler. Başvuru yapmak çeşitli sınavlardan başarı puanları almış olmak ve çeşitli belgelere sahip olmaktır. Tüm başvuru detaylarına üniversitenin ilgili birimleri tarafından akademik takvime bağlı olarak açıklanmaktadır.
Antalya Bilim Üniversitesi mezunları için bölümlerine göre iş imkanları bulunmaktır. Üniversitede iş imkanı çok fazla olan birçok bölüm bulunmaktadır. Örneğin, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Antalya Bilim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi gibi fakülte ve bu fakültelerin bölümleri; mezun olduktan sonra iş bulma imkanı yüksek olan bölümlerdendir. Mühendislik Fakülteleri de öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bölümlerden biri olmaktadır. Örneğin, Antalya Bilim Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olanlar bilgisayar donanım ve ekipmanlarıyla ilgili önemli işlerde ve şirketlerde bilgisayar mühendisi olarak iş sahibi olma imkanına sahip olabilirler. Aynı zamanda Antalya Bilim Üniversitesi Gastronomi bölümü de son yıllarda gittikçe daha çok tercih edilen bölümlerden biri olmaktadır. Gastronomi bölümü mezunları çeşitli yerlerde aşçı ve şef olabildikleri gibi kariyerlerine akademik tarafta devam ederek eğitmen şef de olabilirler. Antalya Bilim Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları mezun olduktan sonra Psikolog unvanına kavuşarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak görev alabilirler. Aynı zamanda yüksek lisans eğitimi alarak Klinik Psikolog unvanına sahip olabilirler ve kendi kliniklerini açabilir, alanlarıyla ilgili akademik kariyer yapma imkanına sahip olabilirler. Tüm bölümlerde yüksek lisans eğitimi, akademik kariyer yapma fırsatını da sağlayabilir. Yüksek lisans eğitimiyle akademiyle adım atan kişiler, başarılı olmaları durumunda üniversitelerde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalışma imkanına sahip olabilirler. Antalya Bilim Üniversitesi'nin lisans bölümlerinden mezun olan kişiler alanlarına ve alanlarının yan dallarına göre birçok iş fırsatı yakalayabilirler. Örneğin, Antalya Bilim Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunu bir kişi, pazarlama alanında çalışabileceği gibi yeme-içme sektöründe, otelcilik ve seyahat sektöründe de çalışabilir. Burada en önemli olan doğru seçimleri yapmak, kariyer planlamasını doğru gerçekleştirmektir. Antalya Bilim Üniversitesi'nde bulunan lisans bölümlerinin yanı sıra ön lisans bölümleri de iş imkanı açısından birçok farklı ve önemli fırsata sahiptir. İki yıl gibi bir süre sonucunda hızlıca iş hayatına atılma fırsatına sahip olan mezunlar, Antalya Bilim Üniversitesi İnşaat Teknolojileri bölümü, Antalya Bilim Üniversitesi Tıbbi Hizmetler ve Teknikler gibi birçok bölümle önemli iş fırsatlarına sahip olabilirler. Siz de kariyeriniz konusunda henüz bir karar veremediyseniz, iş olanakları ve fırsatları açısından kararsız kalıyorsanız Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasına göz atabilirsiniz. Bu sayede bir karar verebilirsiniz. Siz de iş imkanlarını merak ediyorsanız, Kariyer.net üzerinden birçok iş ilanı bulabilir, kolayca başvuru yapabilir ve hayalinizdeki işe Kariyer.net üzerinden ulaşabilirsiniz.
"Farz edin ki üniversite hayatınız boyunca sınıfınızdaki Tunuslu arkadaşınızla TED Talks organize etme planları yapıyor, sayfalarca İngilizce rapor hazırlıyor, farklı ülkelere ait makro-ekonomik sorunlara gayet başarılı ve tecrübeli akademisyenlerin öncülüğünde çözüm yolları üretmeye çalışıyorsunuz. Antalya Bilim Üniversitesi 4 yıl içerisinde bizleri farz etme aşamasından fark etmeye götüren bir köprü vazifesi görmüştür." "Imagine that you are trying to organize TED talks with your Tunisian friend in your classroom life, prepare English reports of several pages, and find solutions for the macroeconomic problems of different countries under the leadership of highly successful and experienced academicians. Antalya Science University has been a bridge that leads us from imagination to realiz
"ABÜ, akademik kadrosunun Türk eğitmenlerle birlikte, dünyadan dört bir yanından gelen Amerikalı, Kanadalı, Japon, Güney Koreli, Mısırlı ve diğer çok kültürlü eğitmenlerden oluşması nedeniyle benim gibi kariyer odaklı bir öğrenci için iyi bir seçimdi; Bu nitelikli eğitmenlerin ve uluslararası arkadaşlarımın beni kariyerim açısından çokuluslu iş piyasasına iyi bir şekilde hazırladığına inanıyorum. ABÜ'nin farklı kılan en önemli kalite kriteri, mesleki yaşamımda gerekli beceri olmak ve başlangıç ivmesini yapabilmek için akademisyenlerden aldığım birebir destektir."
Aşağıdaki veriler, Antalya Bilim Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.