Ardahan Üniversitesi, bulunduğu bölgeye akademik, sosyal, kültürel ve teknolojik yönden katkı sağlamayı kendisine hedef olarak belirleyen bir devlet üniversitesidir. Özellikle kalkınma konusunda başta bölgesinde ve ardından Türkiye'de öncü bir akademik kurum olmayı ilke edinen Ardahan Üniversitesi; Kafkasya, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya uzanan yolda köprü olma görevini de üstlenmeyi misyon olarak belirlemiştir. 2008 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Ardahan Üniversitesi bölümleri, sosyal etkinlikleri, vizyon ve misyonu ile dikkat çeken bir üniversitedir. Kısa sürede hızlı ve başarılı bir yol kat eden Ardahan Üniversitesi öncelikle bölgesine ardından da Türkiye'ye bilimsel çalışmaları, öğrencilerine sunduğu sosyal ve kültürel imkanları ile ön plana çıkmaktadır.
Türkiye'deki üniversiteler arasında Ardahan Üniversitesi sıralama listesinde her geçen yıl daha büyük adımlar atmaktadır. Üniversite yaşamına başlangıç yapan öğrencilerini daha ilk günden sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da destekleyen Ardahan Üniversitesi bilimsel yaklaşımının yanı sıra, öğrencilerini tam anlamıyla yaşama hazırlama gayretindedir. Bölgesinin sorunlarına çözüm üretirken, geleceğe yönelik yatırımlarda da bulunan Ardahan Üniversitesi'nin donanımlı akademik kadrosu bilim ve bilginin izinde ilerlemeye devam etmektedir. Ardahan Üniversitesi yüksek lisans, lisans ve ön lisans programları ile öğrencilerine kaliteli bir eğitim ortamı sunmanın gururunu yaşamaktadır.
Çok yönlü bir bakış açısı ile geleceğin mesleklerine yönelik olarak akademik yapılanmasını tamamlayan Ardahan Üniversitesi'nde farklı disiplinlerde öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimini sürdürdükleri fakülteler ve bölümleri şunlardır:
- Arkeoloji Bölümü
- Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü
- Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
- Coğrafya Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü
- Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
- Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Halkbilimi Bölümü
- Kafkas Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
- Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Sanat Tarihi Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Resim Bölümü
- Sahne Sanatları Bölümü
- Türk Halk Oyunları Bölümü
- Türk Müziği Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Çevre Mühendisliği Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
Ardahan Üniversitesi fakültelerinde sağlıktan, mühendislik alanına fen bilimlerinin farklı disiplinlerinde eğitim-öğretim faaliyeti sürdürülmektedir. Üniversitede, modern teknolojik imkanlar ile akademik bilgiye erişen öğrenciler sosyal bilimler alanında da hedefledikleri kariyere ulaşan eğitim sürecinden geçebilmektedir. Ardahan Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmamakla birlikte Rus Dili, Kafkas Dilleri, Gürcü Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerle alanında aranan, özel niteliklere sahip dil uzmanlarını geleceğe hazırlamaktadır.
Ardahan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve tüm diğer fakültelerinde, yetkin akademik personelinin desteğiyle seçkin bir eğitim-öğretim sürecini öğrencilerine sunan bir devlet üniversitesidir.
Ardahan Üniversitesi 4 yıllık lisans eğitiminin sürdürüldüğü fakültelerinin dışında, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında da ön lisans eğitimi gerçekleştirilmektedir. Sağlıktan, turizme, beden eğitiminden, yabancı dillere kadar farklı alanlarda özel bir eğitim programını benimseyen Ardahan Üniversitesi yüksekokulları ve meslek yüksekokulları genç nesilleri geleceğe hazırlamaktadır. Ardahan Üniversitesi BESYO başta olmak üzere birçok ön lisans programında, öğrencilerini doğrudan meslek yaşamına hazırlayan özel bir eğitim-öğretim sürecini uygulamaktadır. Özel alanlarda eğitim gören mezunlar, Türkiye'nin ve dünyanın geleceğinde önemli rollere sahip olacak farklı meslek kollarında eğitim almaktadır. Ardahan Üniversitesi'ne bağlı bu yüksekokullar ve meslek yüksekokulları ile bunlara bağlı programlar şunlardır:
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Yabancı Diller Bölümü
- Yabancı Diller ve Kültürler Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Gıda İşleme Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Saç ve Güzellik Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Hukuk Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü
- Sosyal Hizmetler Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Gıda İşleme Bölümü
- Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Hukuk Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü veya Fen Bilimler Enstitüsü gibi bir ayrım yapmak yerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olarak tek çatı altında yüksek lisans eğitimlerini sürdürmektedir. Ana bilim dalları altında lisansüstü eğitimlerini sürdüren öğrenciler, geleceğin bilim insanları olarak Ardahan Üniversitesi diplomasına sahip olmaktadır. Alanında uzman akademik kadrosu ile Ardahan Üniversitesi, farklı disiplinlerde sürdürdüğü lisansüstü eğitim faaliyetleri ile bölgenin ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda, bilimsel yeterliliğe sahip öğrenciler yetiştirmektedir. Sosyal bilimlerin ve fen bilimlerinin ihtiyaç duyulan tüm alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitiminin verilmesi için yapılandırılan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ndeki anabilim dalları şunlardır:
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi
- İşletme
- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
- Tarih
- Rus Dili ve Edebiyatı
- Temel İslam Bilimleri
- Sanat Tarihi
- Biyoteknoloji
- Sosyoloji
- Çevre Sağlığı
Ardahan Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ancak UZEM adı altında Ardahan Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde dersler sürdürülebilmektedir. Fiziki engel, coğrafi şartlar ve zaman sınırlarına takılmadan öğrenciler, klasik örgün eğitim faaliyetlerinden UZEM Platformu aracılığı ile yararlanabilmektedir. Sınavların da çevrim içi yapılabildiği UZEM Platformu, öğrenciler ve akademisyenler için zamanı verimli kullanmaya yönelik önemli bir girişim olarak değerlendirilmektedir. Ardahan Üniversitesi UZEM bünyesindeki canlı yayın stüdyosu aracılığı ile akademik personelin öğrencilerine verimli bir ortamda eğitim vermeleri amaçlanmıştır. Canlı yayın stüdyo ortamında verilen derslerde öğrencilere yönelik olarak oluşturulan öğretim materyallerinin paylaşımı da yapılabilmektedir.
Ardahan Üniversitesi 4 yıllık taban puanları, kontenjanları, lisans programlarına ilişkin özel koşullar merkezi yerleştirme sınavı sonrasında hazırlanan tercih kılavuzunda güncel olarak yer almaktadır. ÖSYM tarafından her yıl güncellenen bu kılavuzda ayrıca Ardahan Üniversitesi 2 yıllık taban puanları ve programlara yönelik koşullar da bulunmaktadır. Ardahan Üniversitesi taban puanları üniversite adaylarına tercih döneminde, eğitim görmek ve kariyerlerini planlamak üzere seçecekleri alanlara ilişkin bilgi vermektedir.
Ardahan Üniversitesi'nin yetkili kurulları tarafından, belirlenen takvim uyarınca, akademik birimlerin tespit ettikleri ilkelere göre yabancı öğrenci başvuruları değerlendirilmektedir. Yurt içinden ve yurt dışından başvuracak adaylara yönelik olarak Ardahan Üniversitesi, Uluslararası Öğrenci Sınavı gerçekleştirmektedir. Sınava yönelik bilgiler başvuru takvimine uygun olarak üniversite web sayfasından ilan edilmektedir. Genel yetenek sınavının Türkçe, İngilizce, Rusça, Gürcüce ve Arapça yapıldığı sınavda ayrıca Türkçe Yeterlilik Sınavı da yapılmaktadır.
Ardahan Üniversitesi yatay geçiş başvuruları için de yine her eğitim-öğretim yılında ilgili yarıyılda duyuruları yapmaktadır. Akademik birimlerin ilanları ile şartları belirtilen yatay geçiş başvurularında başvuru koşulları, başvuru takvimi, lisans bölümleri kontenjanları, ön lisans bölümleri kontenjanları hakkındaki bilgiler öğrencilere duyurulmaktadır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, Ardahan Üniversitesi sayfasındaki duyurular başlığı altında yer alan güncel ilanları takip etmesi gerekmektedir. Ardahan Üniversitesi yatay geçişi, Yükseköğretim Kurumları Arasında Lisans ve Ön lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve üniversite yönetmeliklerine uygun olarak yapmaktadır.
Ardahan Üniversitesi eğitim-öğretim süreçleri boyunca en kaliteli eğitimi vermeyi hedeflediği öğrencilerini, mezuniyet sonrasında da yalnız bırakmamakta staj ve iş imkanları ile onlara destek olmaya devam etmektedir. Ardahan Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler, bu süreçte üniversitede gerçekleştirilen birçok farklı kariyer etkinliğine katılma imkânı bulmakta ve geleceğe yönelik planlarında bilinçli adımlar atabilmektedir. Ardahan Üniversitesi'nin akademik birimleri özellikle yabancı diller konusunda Türkiye'nin ve içinde bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak yetkinlikte öğrencileri mezun etmektedir. Rus Dili ve Edebiyatı ile Gürcü Dili ve Edebiyatı gibi özel bölümlerden mezun olan öğrenciler bölgenin stratejik konumunda ihtiyaç duyulan eksikliği karşılayacak niteliktedir.
Ardahan Üniversitesi Mezunlarla İletişim ve Kariyer Ofisi kapsamında, diğer tüm bölümlerinde de aynı bilinç ile yapılanmasını tamamlamıştır. Meslek yüksekokullarındaki ve yüksekokullardaki özel bölümlerden mezun olarak doğrudan meslek yaşamına başlayan öğrencilerin yanı sıra İnsani Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Türkiye'nin ve dünyanın her dönemde ihtiyacı olacak birçok farklı meslek alanına yönelik olarak kariyer fırsatlarını öğrencilerine sunmaktadır.
Ardahan Üniversitesi mezunlarının önemli kurumsal yapılanmalar kapsamında yakaladığı kariyer fırsatlarını yakından incelemek için siz de Kariyer.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfadan ayrıca tercih dönemi öncesinde Ardahan Üniversitesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer geleceğinizi planlamadıysanız pozisyon rehberi sayfasını kullanarak meslekler hakkında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ardahan Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.