Bayburt Üniversitesi, 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulmuştur. Üniversitenin vizyonu “Kaliteli eğitimi, bilgi ve beceriye yönelik hizmet üretimi, bilimsel ahlak ve değerlere sahip girişimci bireyleri ile topluma her anlamda katkı sağlayan, başarı odaklı, tercih edilen bir üniversite olmak" iken misyonu ise özetle eğitim, araştırma ve topluma hizmet konularında etkili olarak, sağladığı ortam ve bilimsel çalışmalarla öğrencilerini başarıya ulaştırmak" şeklindedir. Öğrencilere ve bünyesinde bulunan çalışanlarına sağladığı güvenli ve sağlıklı ortamı ile dikkat çeken üniversitenin sloganı ise "Güvenli Şehrin, Huzurlu Üniversitesi"dir. Fakültelerinin ve meslek yüksekokullarının yanında birden çok araştırma merkezi bulunan Bayburt Üniversitesi, bu araştırma merkezleriyle de öne çıkmaktadır. Arıcılık, tarih, çocuk eğitimi, kadın ve aile sorunları, Türkçe öğretimi ve uzaktan eğitim gibi önemli konularda kurulan bu araştırma merkezleri sadece üniversiteye değil Bayburt şehrine de değer katmaya devam etmektedir.
Bayburt Üniversitesi'nin bünyesinde toplam 9 adet fakülte yer almakta olup, bu fakülteler kapsamında da birbirinden farklı ve çeşitli bir çok bölüm bulunmaktadır. Özellikle İlahiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesiyle öne çıkan üniversitenin yoğun talep gören bölümleri arasında İlahiyat, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bulunmaktadır. Özellikle Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Bayburt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, birbirinden farklı bölümleriyle öğrencilere çok çeşitli imkanlar sunmaktadır. Bayburt Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede detaylı olarak sıralanmıştır.
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü
- Özel Eğitim Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü
- Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Maliye Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Grafik Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Müzik Bölümü
- Resim Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
- Dijital Oyun Tasarımı Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Gümrük İşletme Bölümü
- Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
Bayburt Üniversitesi 2 yıllık bölümlerini bünyesinde bulunan çeşitli meslek yüksekokullarında ön lisans eğitimi vererek sürdürmektedir. 2 yıllık ön lisans bölümlerini bitiren öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girme hakkına sahip olarak, sınavda başarılı olmaları durumunda eğitimlerine 4 yıllık bölümlerde devam edebilecekleri gibi 2 yıllık programları tamamlayarak iş hayatına da atılabilmektedir. Üniversitenin bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren toplam 6 adet meslek yüksek okulu bulunmaktadır. Bu yüksekokullar Bayburt'un çeşitli bölgelerine dağılmış bulunmaktadır. Bayburt üniversitesi 2 yıllık bölümler aşağıdaki listede detaylı olarak verilmiştir.
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Hukuk Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Gıda İşleme Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Motorlu araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Veterinerlik Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Dış Ticaret Bölümü
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- El Sanatları Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Görsel - İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Tasarım Bölümü
Lisans mezunu olup akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler, Bayburt Üniversitesi yüksek lisans eğitimi için enstitülerinde bulunan farklı alanlarda çalışmalarını sürdürebilmektedir. Konularında uzmanlaşmak isteyen, akademik kariyer yapmak isteyen ve özellikle de üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyen öğrenciler, Bayburt Üniversitesi bünyesinde bulunan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde kendi bölümlerine uygun olan programı seçebilir ve burada yüksek lisans eğitimlerini tamamlayabilirler. Seçecekleri program ve ana bilim dalına göre yüksek lisans öğrenimlerini tezli ya da tezsiz olarak tamamlayabilecekleri gibi bu programdan mezun oldukları takdirde öğrenimlerine doktora programları ile de devam edebilirler. Bayburt Üniversitesi bünyesinde yüksek lisans ve doktora eğitimi veren ana bilim dalları detaylı olarak aşağıda listelenmiştir.
- Antrenörlük Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Beden Eğitimi ve Spor (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- Fizik (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- İnşaat Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- İşletme (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- Kimya (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Makine Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Fen Bilgisi Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Matematik Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı) (Atatürk Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştirilmektedir)
- Organik Tarım İşletmeciliği (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Sosyal Bilgiler Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Temel İslam Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- Türk Dili ve Edebiyatı (Tezli Yüksek Lisans, Doktora Programı)
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Felsefe ve Din Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans Programı) (Atatürk Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştirilmektedir)
- Gıda Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı) (Atatürk Üniversitesi ortak olarak gerçekleştirilmektedir)
- İktisat (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Sınıf Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı) (Atatürk Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştirilmektedir)
Bayburt Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Uzaktan eğitime önem veren üniversite, bu konudaki çalışmalarını BAYUZEM (Bayburt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi) bünyesinde sürdürmektedir. Üniversite, Uzaktan Eğitim Merkezi bünyesinde hem öğretim üyelerine hem de öğrencilerine yönelik olarak bilgilendirme yapmaktadır. Bu sistem vasıtasıyla derslere katılan öğrenciler, sınav ve ödevlerini de yine aynı sistem üzerinden paylaşabilmektedir. Uzaktan eğitim sistemi sayesinde Bayburt Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyeleri zaman ve mekan engeline takılmadan eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilmenin avantajını yaşamaktadır.
ÖSYM tarafından yapılan merkezi üniversite yerleştirme sınavına ve eğitim sistemine bağlı olarak üniversitelerin taban puanları her yıl yapılan tercih yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Yoğun tercih edilen bölümlerin puanları daha yüksekken az tercih edilen bölümlerin puanları ise daha düşük olmaktadır. Bu sebeple Bayburt Üniversitesi taban puanları için son birkaç yılın puanlarına bakmak gerekecektir. Diğer yandan sınava giren öğrencilerin sıralama puanları da doğru tercih yapmak açısından oldukça önemidir. Tercihlerinizi yapmadan önce Bayburt Üniversitesi sıralamalarını kontrol edebilirsiniz. Üniversitenin, 4 yıllık lisans eğitimi veren fakülteleri ile birlikte, ön lisans eğitiminin gerçekleştirildiği Bayburt üniversitesi 2 yıllık bölümler taban puanları da yine ÖSYM tarafından yayınlanan, tercih kılavuzlarında yer alacaktır.
Bayburt Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci alımları, yurt dışında yapılan ve denkliği kabul edilen sınav sonuçları ve üniversitelerin yaptığı uluslararası öğrenci sınavları ve diploma puanlarına göre yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilmektedirler. Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru süreci interaktif (online olarak bilgisayar ortamında) olarak yapılmakta olup, adayların posta ile herhangi bir belge göndermelerine gerek yoktur. Başvuru yapan adaylardan üniversiteye kayıt hakkı kazananlar üniversiteye kayıt esnasında istenen belgeleri eksiksiz bir biçimde teslim etmek zorundadır. Spor Bilimleri Fakültesi ve Sanat Tasarım Fakültesi bünyesinde yer alan programlara başvuru yapacak yabancı uyruklu öğrenci adaylarının, ayrıca fakülteler tarafından yapılacak olan özel yetenek sınavlarına da girmeleri gerekmektedir.
Bayburt Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, mezun oldukları alanda aldıkları kaliteli eğitimin ardından mesleklerinde önemli konumlar elde edebilme şansına sahip olmaktadır. Özellikle İlahiyat ve Mühendislik fakültelerindeki iş imkanlarıyla ön plana çıkan Bayburt Üniversitesi, bünyesinde bulundurduğu çok çeşitli bölümler ve programlarla mezunlarına birden fazla iş imkanı sunmak için çalışmaktadır. İlahiyat Fakültesi mezunları özel ve kamu okullarında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapabilecekleri gibi aynı zamanda imam, vaiz, müftü ve diyanet memuru olarak da çalışabilirler.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi kapsamında bulunan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü mezunları, çağımızda gelişmekte olan internet teknolojileri alanında iş bulabilirler. Bayburt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik, Bayburt Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, Bayburt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Bayburt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri de oldukça fazla ve geniş iş imkanı sunabilecek diğer bölümlerdir.
Bayburt Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirmektedir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak, meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Bayburt Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.