Beykoz Üniversitesi 2016 yılında İstanbul'da Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'nun üniversiteye dönüştürülerek Beykoz ilçesinde kurulmasıyla, üniversite kimliğine kavuşmuştur. İstanbul'un en yeşil ilçelerinden birisinde konumlanan üniversite, derslerin işlendiği 5 farklı yerleşkeye sahiptir. Bu yerleşkeler Kavacık Yerleşkesi, Lisans Yerleşkesi, Çubuklu Yerleşkesi, Hazırlık Yerleşkesi ve Mahmut Şevket Paşa Yerleşkesidir. Mahmut Şevket Paşa Yerleşkesi 100 dönümlük arazi üzerine taşındığında tüm derslerin orada verilmesi planlanmaktadır. Mahmut Şevket Paşa Köyü içerisindeki yeşil kampüs öğrencilere şehir gürültüsünden ve stresinden uzak bir eğitim imkanı sağlamayı amaçlamaktadır. Beykoz Üniversitesi bugün lisans düzeyinde eğitim veren 4 fakülte, ön lisans düzeyinde eğitim veren 2 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul ve yüksek lisans eğitimi veren lisansüstü eğitim enstitüsü ile ülkemizin eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkı sunmaya devam etmektedir. Akademik eğitimin yanında sunduğu sosyal tesisler, öğrenci kulüpleri ve zengin kütüphanesi ile öğrencilerin sosyal gelişimlerine de katkı sunmaktadır.
Beykoz Üniversitesi 4 yıllık lisans eğitiminin sunulduğu pek çok bölüm ve fakülteyi barındırır. 4 yıllık eğitimleri boyunca öğrenciler teorik ve pratik eğitimi bir arada görerek mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışırlar. 4 yılın sonunda programlarındaki dersleri tamamlayan adaylar, yüksek öğrenim diploması alırlar. Programı İngilizce olan ve İngilizce yeterliliğini kanıtlayamayan öğrenciler 1 yıllık hazırlık eğitimi görürler. 4 yıllık süreç içerisinde bölüm veya üniversite değiştirmek isteyen öğrenciler Beykoz Üniversitesi yatay geçiş koşullarını sağladıkları takdirde istedikleri bölüm veya okula geçebilirler. Yatay geçişi üniversitenin kendi bölümleri içinde de yapabilirler. Daha sonrasında yüksek lisans yapmak isteyen adaylar üniversitenin belirlediği akademik takvimde başvurularını yaparak bir yüksek lisans programına da kayıt yaptırabilirler. Başta Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi olmak üzere diğer fakülte ve bölümler ise şunlardır:
- Psikoloji (İngilizce) Bölümü
- Psikoloji (Türkçe) Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği (İngilizce) Bölümü
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
- İletişim ve Tasarımı Bölümü
- Grafik Tasarım Bölümü
- Dijital Oyun Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman (İngilizce) Bölümü
- İşletme Bölümü
- Lojistik Yönetimi (İngilizce) Bölümü
- İşletme (İngilizce) Bölümü
Beykoz Üniversitesi 2 yıllık bölümler ön lisans programları kapsamında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite lojistik okulu olarak kurulduğu için meslek yüksekokulu kültürü var olan bir üniversitedir. Öğrenciler 2 yıllık eğitim süreçlerinde teorik ve pratik eğitimi bir arada görürler. İkinci yıllarında kendi alanlarıyla ilgili staj yaparak deneyim kazanırlar. Üniversite, öğrencilerine teknik geziler altında çeşitli fabrika ve kuruluşlardaki işleyişleri deneyimleme fırsatı da sunar. 2 yıllık eğitimlerini tamamlayan adaylar gerekli şartları sağlarlarsa 4 yıllık lisans bölümlerine de geçiş yapabilirler. 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmek için adayların Dikey Geçiş Sınavı'na girmeleri ve üniversitenin diğer belirlediği şartları sağlamaları gerekmektedir. Beykoz Üniversitesi meslek yüksekokulları ve bölümleri ise şunlardır:
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
- Odyometri
- Ameliyathane Hizmetleri
- Aşçılık
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Optisyenlik
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Bilgisayar Programcılığı
- İç Mekan Tasarımı
- Diyaliz
- İlk ve Acil Yardım
- Bilişim Güvenliği Teknolojisi
- Fizyoterapi
- E-Ticaret ve Pazarlama
- Deniz ve Liman İşletmeciliği
- Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Dış Ticaret
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (İngilizce)
- Raylı Sistemler İşletmeciliği
- Lojistik
- Havacılık Yönetimi (İngilizce)
- Modern Diller Programı
- İngilizce Hazırlık Programı
- Ön Lisans/Lisans İngilizce Programı
Beykoz Üniversitesi yüksek lisans eğitimi Lisansüstü Programlar Enstitüsü tarafından tezli ve tezsiz olmak üzere 2 farklı şekilde verilmektedir. Tezli yüksek lisans programlarında adaylar ilk yıl derslerini alırken ikinci yıl belirledikleri konu ile ilgili tez yazarlar. Mezun olabilmek için adayların belirlenen jüri önünde, yazdıkları tezi savunmaları gerekir. Tezsiz yüksek lisans programındaki öğrenciler ise hazırladıkları bir proje ile mezun olurlar. Güz ve bahar dönemi olmak üzere iki farklı dönemde öğrenci kabul eden Beykoz Üniversitesi, gerekli duyuruları ilgili birim aracılığı ile web sitesinde yapmaktadır. Yüksek lisans eğitimi sonrası adaylar dilerlerse doktora eğitimlerine devam edebilirler. Beykoz Üniversitesi Lisansüstü Programlar Enstitüsü'nde yer alan bölümler ise şunlardır:
- Yapı Yönetimi Yüksek Lisans Programı (Tezli)
- Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz)
- İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz)
- Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz)
- İşletme Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- İş ve Örgüt Psikolojisi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- İşletme (İngilizce) Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz)
Beykoz Üniversitesi'nde lisans düzeyinde açık öğretim bölümü ve fakültesi bulunmamaktadır. Ön lisans ve lisansüstü uzaktan eğitim programları ise şunlardır:
- Lojistik (Uzaktan Eğitim)
- Dış Ticaret ( Uzaktan Eğitim)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Uzaktan Eğitim) Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- İşletme (Uzaktan Eğitim) Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
Beykoz Üniversitesi taban puanları o yıl sınava girecek olan adayların aldıkları puanlara göre değişkenlik gösterecektir. Öğrencilere fikir vermesi açısından bir önceki yılın puan ve sıralama bilgileri yardımcı olabilir. YÖK tarafından yayınlanan tercih atlaslarından öğrenciler Beykoz Üniversitesi bölümleri ve puanları hakkında daha sağlıklı, güncel ve detaylı bilgilere ulaşabilirler. Üniversite tarafından öğrenciler için ayrılan burslu ve ücretli kontenjanlar ise değişkenlik gösterebilir.
Beykoz Üniversitesi dünyanın pek çok farklı ülkesinden yabancı öğrenci kabul etmektedir. ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılmasının ardından üniversiteler kendi sınavlarını ve ölçme yöntemlerini uygulamaya başlamışlardır. Yabancı uyruklu öğrencilerin Beykoz Üniversitesi'ne başvuru yapabilmeleri için bir lise mezunu ya da lise son sınıfta öğrenim görüyor olması gerekir. Başvuru yapılabilmesi için lise diplomasının %50 oranında başarılı geçer nota sahip olması gerekmektedir. Çifte vatandaşlığı olan Türk öğrenciler ise yabancı öğrenci statüsünden başvuru yapamazlar. Başvurular sistemden online olarak yapılmaktadır. Yabancı dil yeterliliği olarak öğrenciler TOEFL sınav skorunu sunabilmektedir. Öğrencilerin TOEFL sınavından 72 almaları gerekmektedir. Ayrıca Beykoz Üniversitesi tarafından yapılan yabancı dil sınavına da girebilirler. Türkçe bölümler için öğrencilerden Türkçe seviyesinin minimum B1 düzeyde olması istenir. Dileyen öğrenciler Beykoz Üniversitesi tarafından yapılan BEYKOZTÖMER sınavına girebilirler.
Adaylar başvuru esnasında sisteme fotoğraf, pasaport, lise diploması, transkript, motivasyon mektubu, öz geçmiş ve referans mektubu yüklemek zorundadır. Program ücretleri bölüme kabul aldıktan sonra ödenebilir. Bölüm ücretleri değişkenlik göstermekte olup üniversitenin web sitesinden ilan edilmektedir. Öğrenciler öğrenim hakkı elde ettikten sonra sağlık hizmetleri ve oturma izinleri gibi haklara da sahip olurlar.
Beykoz Üniversitesi bölümleri mezunlarına gerek kendi öğrenim gördükleri alanlarda gerekse başka alanlarda çalışma imkanı sağlamaktadır. Öğrenciler lisans hayatlarında part-time staj ve zorunlu staj gibi uygulamalara teşvik edildiğinden iş dünyası konusunda mezun olmadan tecrübe kazanmış olurlar. Beykoz Üniversitesi'nde hangi fakültelerin olduğu zaman zaman öğrenciler tarafından sorulmaktadır. Beykoz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Beykoz Üniversitesi Tıp Fakültesi üniversite bünyesinde mevcut değildir.
Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi ise istihdam alanında ön plana çıkmaktadır. Özellikle Beykoz Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları özel hastanelerde, kliniklerde, devlet hastanelerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda psikolog olarak çalışabilmektedirler. Kendi ofislerini açarak danışanlarına özel ve bireysel hizmetler de verebilmektedirler. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarında ve şirketlerde psikolog olarak çalışabilmektedirler. Fabrikalarda iş ve örgüt psikolojisi alanında yüksek lisans yapan adaylar istihdam edilebilirler. Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öne çıkan bir diğer bölüm ise Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerdir. Ülkemizin küresel ve bölgesel faaliyetlerinde danışman ve bürokrat olarak çalışan siyaset bilimciler isterlerse düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin akademik kadrolarında istihdam edilebilirler.
Fen bilimleri alanında ise Yazılım Mühendisliği Bölümü ön plana çıkar. Beykoz Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümü mezunları alanlarıyla ilgili Türkiye'de faaliyet gösteren pek çok kurumsal firmada ve savunma sanayi üreten kurumların yazılım kısmında yazılım mühendisi veya yazılım danışmanı olarak çalışabilirler. Ayrıca şirketlere IT ve teknoloji danışmanlığı ve güvenlik danışmanlığı verebilirler. Kendi bireysel ofis ve danışmanlık şirketlerini açabilirler. Beykoz yaşam vadileri ve site içi yaşama uygun fiziki ortamı sağlayan bir ilçe olduğundan mimarlar açısından potansiyelli bir iş çekim merkezidir. Mimarlar site tasarımları, villa tasarımları ve müstakil evlerin mimari çizim ve tasarımını yaparak istihdam edilebilirler.
Sanat ve Tasarım Fakültesi bölümü olan Beykoz Üniversitesi Gastronomi bölümü iş imkanları açısından geniş bir bölüm olarak karşımıza çıkar. Gastronomi bölümü mezunları otellerde, lüks restoranlarda ve kendi işletmelerinde aşçı olarak çalışabilirler. Özellikle son yıllarda Türkiye'de yemek sektörü ve üçüncü nesil kafe ve restoranların sayısının arttığını düşünürsek iş imkanı oldukça geniş bir sektördür. Mezunlar zengin Türk mutfağını dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyabilirler ve uluslararası otellerde ve restoranlarda şeflik, aşçılık ve gurmelik yapabilirler. Kendi yemek ve mutfak okullarını açabilirler ve sosyal medya ve TV'lerde yemek programı yapabilirler.
Meslek yüksekokulu mezunları ise lojistik ve dış ticaret alanında istihdam edilebilirler. Beykoz denize kıyısı olan ve Karadeniz ticareti üzerinde geçiş güzergahında yer alan bir yerleşim yeri olduğu için lojistik ve dış ticaret alanında mezunlar limanlarda, gemi kargolarında ve lojistik şirketlerinde istihdam edilebilirler. Sivil havacılık mezunları hava yollarında ve uluslararası taşımacılık alanlarında istihdam edilebilirler. Yine e-ticaret ve pazarlama bölümü mezunları online alışveriş sitelerinde çalışabilirler ya da kendi e-ticaret firma ve sitelerini kurabilirler.
Sizler de hayalini kurduğunuz mesleklere kavuşmak ve kariyer basamaklarını birer birer tırmanmak istiyorsanız, kendinize uygun bölüm ve meslekleri seçebilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda mezun ve öğrencilere pozisyon rehberi ve kariyer olanakları hakkında bilgi sunan Kariyer.net'e göz atabilirsiniz. Yeni mezun ve çalışanları buluşturan platform olan Kariyer.net'ten iş imkanları, stajlar ve seminerler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Beykoz Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.