Çağ Üniversitesi, bünyesindeki Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Meslek Yüksekokulu (MYO), Hazırlık Okulu (İngilizce), Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile 9 Temmuz 1997 tarihinde Mersin'de kurulmuştur. Kuruluşundan kısa bir süre sonra bünyesinde barındırdığı fakültelerine bir yenisi daha eklenerek Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Öğrenci ve öğretim görevlisi sayısını yıllar içinde oldukça hızlı bir biçimde arttırmayı başaran üniversite, bu artışlara paralel olarak bina ve sınıf sayılarını da yükseltmiştir. Çağ Üniversitesi, 1000 kişi kapasiteli amfi tiyatrosu, 4.500 m2'lik Bilgi ve Teknoloji Merkezi, internet salonu, bireysel ve grup olarak çalışmaya elverişli çalışma odaları ve konferans salonları ile dinamik ve modern bir kampüs yaratmıştır.
Çağ Üniversitesi'nin misyonu, global ve ulusal değerleri korumak ve yükseltmek için çalışan, araştırmacı, sosyal sorumluluklarının bilincinde ve öz güvenli bireyler yetiştirmektir. Üniversitenin vizyonu ise eğitim vermekte olduğu bilimsel dallarda Türkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden biri olmak şeklinde özetlenebilir. Üniversite bünyesinde 3 fakülte, 1 sosyal bilimler enstitüsü ve 2 adet de yüksek okul bulunmaktadır. Adana ve Mersin illerinin geçiş noktasında yer alan Çağ Üniversitesi'nin “AB Diploma Eki Etiketi” ve “Mükemmeliyet Ödülü” de bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin bölümden bölüme değişen burs imkanlarının yanında çift ana dal ve yan dal gibi uygulamaları da bulunmaktadır. Çağ Üniversitesi'nin bağlı bulunduğu Bayboğan Eğitim Vakfı bünyesinde üniversitenin yanında ayrıca anaokulu, ilköğretim okulu ve koleji de bulunmaktadır. Herhangi bir Çağ eğitim kurumundan mezun olmuş bir öğrenci herhangi bir sınava girmesine gerek kalmadan %50 bursla Çağ Üniversitesi'nde okumaya hak kazanabilir.
Çağ Üniversitesi bünyesinde barındırdığı fakülteler ve öğretim verdiği çeşitli bölümlerle yüzlerce öğrenciye eğitim vermektedir. Toplam olarak 3 fakülteye sahip olan üniversitenin öne çıkan bölümlerinden biri Fen - Edebiyat Fakültesine bağlı olan Çağ Üniversitesi Psikoloji bölümüdür. Yine Fen - Edebiyat Fakültesinde yer alan Çağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü de mezunlarına birçok iş imkanı sunmaktadır. Çağ Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Uluslararası İşletme Yönetimi Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
- İngilizce Öğretmenliği Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Çağ Üniversitesi 2 yıllık bölümler, eğitimlerini Çağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu çatısı altında vermektedir. Bu meslek yüksekokulunda 2 yıllık ön lisans bölümlerini tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girme hakkı kazanarak eğitimlerine 4 yıllık bölümlerde devam edebilecekleri gibi, 2 yıllık programları tamamlayarak doğrudan iş hayatına da atılabilmektedir. Çağ Üniversitesi ön lisans bölümlerinin tamamı aşağıdaki listede verilmiştir:
- Adalet Bölümü
- Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Dış Ticaret Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü
- Sosyal Hizmetler Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü
Çağ Üniversitesi, bünyesindeki birçok araştırma merkezleriyle öğrencilere bilimsel ortamda araştırma yapma ve bu araştırmaları başkalarıyla paylaşma imkanı da vermektedir. Her araştırma merkezinin bünyesinde ayrı ayrı gerçekleştirilen seminer, sempozyum, sergi ve toplantılar sayesinde öğrenciler çeşitli etkinliklerde konuşma, ilgilendikleri konular hakkında daha detaylı bilgi edinme gibi fırsatlar yakalamaktadır. Bu tarz araştırma merkezlerinde gerçekleştirilen çalışmalara katılan öğrenciler, mezun olduktan sonra bilimsel araştırma ve kalabalık karşısında sunum yapma becerilerini de geliştirme imkanı yakalamaktadır. Üniversite bünyesinde bulunan Bilgi ve Teknoloji Merkezi'nin en üst katında yer alan Yıldız Gözlem Evi "planetaryum" ise 2009 yılında tamamlanarak uzay meraklısı öğrencilerin hizmetine açılmıştır. Çağ Üniversitesi bünyesinde bulunan araştırma merkezleri şu şekildedir:
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Bölgesel Güvenlik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Hukuk Klinikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Çağ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Sosyal Sorumluluk Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Türkoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Uzay Gözlem Uygulama ve Araştırma Merkezi
Çağ Üniversitesi yüksek lisans programlarını SOBE adı verilen Sosyal Bilimler Enstitüsü kapsamında gerçekleştirmektedir. 4 yıllık lisans programlarından mezun olan öğrenciler Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde bulunan çeşitli programlarla akademik kariyerlerine devam ederek yüksek lisans ve doktoralarını yapabilirler. SOBE bünyesinde yayınlanan Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, yılda 2 kere (Haziran ve Aralık aylarında) basılmaktadır. Sosyal Bilimler Dergisi; yapılan bilimsel araştırmaların halka ücretsiz sunulması açısından üniversite için oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çağ Üniversitesi bünyesindeki yüksek lisans ve doktora eğitimi veren ana bilim dalları aşağıdaki listede yer almaktadır:
- Sağlık Kurumları Yönetimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Psikoloji Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı
- İngiliz Dili Eğitimi Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı
- Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Yönetimi Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı
Çağ Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ancak gerektiğinde uzaktan eğitim faaliyetlerini ÇUZEM (Çağ Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi) üzerinden yürütmektedir. ÇUZEM bünyesinde önceden belirlenmiş olan ders programları belirtilen tarih ve saatlerde interaktif ve online olarak gerçekleştirilir.
Çağ Üniversitesi taban puanları, eğitim sistemine bağlı olarak her yıl yapılan tercih yoğunluğuna göre değişmektedir. Bu taban puanlarını takip edebilmek için üniversitenin son yıllarda yayınlanan taban puanlarını da incelemeniz gerekmektedir. Bu taban puanlarının etkisi kadar sizinle birlikte sınava giren diğer öğrencilerin tercih sıralamaları da bu puanlara etki etmektedir. Psikoloji, İngiliz Dili Öğretmenliği ve Uluslararası İlişkiler gibi yoğun tercih edilen bölümlerin puanları daha yüksek olabilirken, daha az tercih edilen bölümlerin puanları da diğerlerine oranla daha düşük olmaktadır. Siz de tercihlerinizi yapmadan önce mutlaka Çağ Üniversitesi sıralamalarını kontrol etmeyi unutmayın. Çağ Üniversitesi yatay geçiş başvuruları için ise yine üniversitenin web sitesini yakından takip etmeniz gerekmektedir. Dikey geçiş şansını denemek isteyen öğrenciler geçen yılların Çağ Üniversitesi DGS taban puanlarını inceleyip kaç puana ihtiyaç duyduklarını tahmin edebilirler.
Çağ Üniversitesi'nde okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, Uluslararası İlişkiler Ofisinden detaylı bilgi alarak kayıtlarını gerçekleştirebilirler. Yabancı öğrencilerin kabul edilme şartları ve başvuru detayları, okul tarafından belirlenerek internet sayfasından ilan edilmektedir. Gerekli tüm şartları sağlayan öğrencilerin okula kabul edilmesi konusundaki en son adımı tamamlamak amacıyla Enstitü, Fakülte ve Meslek Yüksekokul temsilcilerinden oluşturulmuş bir “Değerlendirme ve Kabul Komisyonu” kurulmuştur. Yabancı uyruklu öğrencilerin okula kabulüne son adımda bu komisyon karar vermektedir. Ana dili İngilizce olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin de yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan diğer öğrenciler gibi İngilizce yeterlilik sınavına girerek en az 70 puan almaları ve okula girebilmek için gerekli olan diğer kıstasları da karşılamaları gerekmektedir.
Üniversitenin sunduğu eğitim dili İngilizcedir. Öğrencilerin talebi ve YÖK'ün onayı üzerine üniversiteye bağlı olan meslek yüksekokulundaki eğitim dili ise Türkçe olarak güncellenmiştir. Ancak dileyen öğrenciler kendi istekleri doğrultusunda İngilizce hazırlık sınıfına devam ederek yeterli bulmadıkları yabancı dillerini geliştirme hakkına da sahiptirler. Üniversite bünyesinde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu'nun amacı; İngilizce seviyeleri lisans eğitimi almak için yeterli olmayan öğrencileri gereken seviyeye ulaştırmaktır. Okula kayıt sırasında her öğrenci, bölüm derslerini takip edebilecek düzeyde İngilizce bilgisinin test edilmesi amacıyla İngilizce Yeterlilik Sınavına girmek zorundadır. Bu sınavdan en az 70 alan öğrenciler, direkt olarak kazandıkları bölümde okumaya başlayabilirler. Sınav sonucu 70'in altında olan öğrenciler ise İngilizce Düzey Belirleme Sınavına girerek kendilerinin ait oldukları seviyedeki sınıflarda, sınav sonuçlarına göre "A1-Başlangıç, A2-Az Bilenler ve B1-Orta Düzey Öncesi" olmak üzere üç farklı seviyeye ayrılarak ideal sınıf ortamında İngilizce hazırlık eğitimlerine başlarlar. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü hariç Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinin tamamında, Hukuk Fakültesinde ise %30 oranında İngilizce eğitim verilmektedir.
Çağ Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, edinecekleri ileri derecede yabancı dil eğitimi sebebiyle mezun oldukları alanın yanında farklı alanlarda da iş imkanlarına sahip olabilirler. Özellikle Çağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları için iş imkanları oldukça fazla ve tatmin edicidir. Fen Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitim vermekte olan İngilizce Öğretmenliği Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları kamu okullarında İngilizce öğretmeni ve edebiyat öğretmeni olabilecekleri gibi, özel okullarda da yine öğretmen olarak çalışabilirler. Amerika ve Avrupa'nın tanınmış üniversiteleri ile iş birliği içinde bulunan Çağ Üniversitesi mezunları, edindikleri ileri derecede mesleki İngilizceleri sayesinde yurt dışında da iş bulma şansına sahip olacaklardır. Çağ Üniversitesi'nin Adana-Mersin illeri arasındaki bölgede yer alması da bu bölgede bulunan sayısız sanayi tesislerinde iş imkanları yaratılmasına olanak sağlar. Bölümleriyle ilgili olarak staj imkanı bulmak isteyen mezunlar bu sanayi tesislerinde staj yapmak ve çalışmak için başvurabilirler. Ayrıca akademik kariyere devam ederek Çağ Üniversitesi öğretim görevlisi olmak isteyen öğrenciler de gerekli adımları tamamladıktan sonra okulda kalarak öğretim görevlisi olmaya hak kazanırlar. Çağ Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Çağ Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.