Doğuş Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul’da kurulan ve Doğuş Eğitim Vakfı tarafından desteklenen bir yükseköğretim kurumudur. “Burası senin doğuşun.” sloganıyla eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten Doğuş Üniversitesi, farkındalık becerisi yüksek, evrensel değerlere sahip, çözüm odaklı, araştıran ve üreten, yenilikçi bakış açısında sahip ve her açıdan donanımlı bireyler yetiştirmeyi kendisine misyon edinmiştir. Mükemmeliyetçiliği vizyon haline getiren üniversite ulusal ve uluslararası standartların üstünde bir eğitim vermeyi amaçlamaktadır.
Doğu Üniversitesi, Dudullu ve Çengelköy Yerleşkeleri olmak üzere iki farklı yerleşkede eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Dudullu Yerleşkesi’nde idari birimlerin yanında eğitim binalarının büyük bir kısmı bulunmaktadır. Çengelköy Yerleşkesi’nde ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi binaları bulunmaktadır. Üniversite bünyesinde idari ve eğitim birimleri dışında pek çok birim bulunmaktadır. Öğrencilerin sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi için Sağlık Hizmetleri Merkezi sürekli açık bulunmaktadır. Sağlıklı Yaşam Merkezi ise içerisinde bulunan saha ve stüdyolar ile öğrencilerin sportif faaliyetler ile vakit geçirmesine imkan sağlamaktadır. Doğuş Üniversitesi sportif faaliyetler konusunda öğrencileri teşvik etmekte ve desteklemektedir. Üniversite bünyesinde atletizmden basketbola, plaj voleybolundan muay thaiye farklı dallarda 18 spor takımı bulunmaktadır. Kültür- sanat faaliyetlerine de önem veren ve öğrencilere her türlü imkanı sağlayan üniversitede sergi salonları, fuaye alanları ve konser salonları öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır. Ayrıca üniversite yerleşkesinde öğrencilerin faydalanması için donanımlı bir kütüphane bulunmaktadır. Bunun yanında kaliteli bir teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim de vererek öğrencilerine deneyim kazandırmayı amaçlayan üniversitede fen bilimleri, sosyal bilimler ve tasarım alanlarında kullanılmak üzere modern teknoloji donatılmış pek çok laboratuvar bulunmaktadır ve ders kapsamında kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra Araştırma, İnovasyon, Uygulama ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yenilikçi projeler ve bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca üniversite bünyesinde bulunan Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile de sosyal bilimler alanında pek çok çalışma yürütülmektedir.
Ulusal ve uluslararası alanda tanınır bir üniversite olmayı ve uluslararası standartlarda eğitim vermeyi amaçlayan Doğuş Üniversitesi, öğrencilerinin dönemlik ya da yıllık olarak yurt dışında eğitim almaları için Erasmus + Öğrenci Değişim Programı kapsamında ikili anlaşmalar yapmaktadır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesinde kaliteli eğitim veren saygın üniversiteler ile anlaşmalar sağlayan Doğuş Üniversitesi kendi bünyesinde eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilere de kapılarını açmaktadır. Erasmus + Öğrenci Değişim Programı sayesinde öğrenciler hem farklı üniversitelerde eğitim alma hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı yakalamaktadır.
Doğuş Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere üç sistemli bir eğitim yürütmektedir. Öğrencilerine çift ana dal ve yan dal programları ile iki farklı lisans bölümünde eğitim alma hakkı tanıyan Doğuş Üniversitesi yatay geçiş programı ile de bünyesinde eğitim alan ya da almak isteyen öğrencilere şartları sağlamaları halinde kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme ile geçiş imkanı tanımaktadır. Doğuş Üniversitesi’nde eğitim akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde yürütülmektedir. Dileyen öğrenciler yaz okulu kapsamında açılan dersler ile yaz döneminde de eğitim alabilmektedir.
Doğuş Üniversitesi lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde 5 fakülte bulundurmaktadır. Doğuş Üniversitesi fakülteleri Dudullu ve Çengelköy Yerleşkelerinde eğitim vermektedir. Fakültelere göre lisans eğitimi verilen bölümler şu şekildedir:
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- İktisat Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce)
- İktisat Bölümü (İngilizce)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü (İngilizce)
- İşletme Bölümü
- Temel Bilimler Bölümü
- İletişim Bilimleri Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü (İngilizce)
- Psikoloji Bölümü (İngilizce)
- Grafik Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Grafik Bölümü (İngilizce)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Dijital Oyun Tasarımı Bölümü
- Oyunculuk Bölümü
- Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Temel Bilimler
- Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
Doğuş Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu meslek yüksekokulu ile ön lisans eğitimi vermektedir. Eğitim verilen meslek yüksekokulu Dudullu Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Doğuş Üniversitesi 2 yıllık bölümler ya da ön lisans programları listesi şu şekildedir:
- İnşaat Teknolojisi
- Bilgisayar Programcılığı
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Elektrik
- Aşçılık
- Mekatronik
- Grafik Tasarımı
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Dış Ticaret
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri
- Dış Ticaret (İngilizce)
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Anestezi
- Elektronörofizyoloji
- Fizyoterapi
- Optisyenlik
- Odyometri
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Eczane Hizmetleri
- İlk ve Acil Yardım
- Otopsi Yardımcılığı
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
- İç Mekan Tasarımı
- Tıbbi Görüntüleme Teknikler
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Adalet
- Çocuk Gelişimi
- Sosyal Hizmetler
- Makine
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
- Bilişim Güvenliği Teknolojisi
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Hemşirelik
Doğuş Üniversitesi alanlarında uzmanlaşmak ve akademik kariyerlerine devam etmek isteyen lisans mezunları için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimleri vermektedir. Doğuş Üniversitesi yüksek lisans ve doktora eğitimi verilen anabilim dalları şu şekildedir:
Yüksek Lisans Programları
- Psikoloji (Tezli YL)
- Kamu Hukuku (Tezli YL)
- Özel Hukuk (Tezli YL)
- İşletme (Tezli YL)
- İşletme (İngilizce) (Tezli YL)
- Finansal İktisat (Tezli YL)
- İletişim Bilimleri (Tezli YL)
- Bilgisayar ve Enformasyon Bilimleri (Tezli YL)
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (Tezli YL)
- Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi (Tezli YL)
- Mimarlık (Tezli YL)
Doktora Programları
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- İşletme
- Finansal İktisat
- Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Doğuş Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerinin tamamını örgün olarak vermektedir. Örgün eğitim Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile desteklenmektedir. Bu merkezler ile ileri teknolojinin getirdiği avantaj eğitim alanında kullanılmakta ve çevrim içi programlar ile eğitim sürdürülebilir hale getirilmektedir. Ancak üniversite bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Doğuş Üniversitesi taban puanları her yıl üniversite sınavının zorluk derecesi, bölümlerin kontenjanları, tercih edilme durumları gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tüm bu değişkenler taban puanlarının tutarsız bir şekilde değişmesine ve bir sonraki yılın puanlarının öngörülmesine engel olmaktadır. Bu nedenle tercih dönemlerinde taban puanları yerine başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır. Genel olarak Doğuş Üniversitesi sıralama sonuçları hakkında şunları söylemek mümkündür. Doğuş Üniversitesi bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümlerinin tam burslu programları sayısal puan bazında daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir. Doğuş Üniversitesi gastronomi ve mutfak sanatları ile görsel iletişim tasarım bölümleri ise sözel puan bazında görece daha yüksek sıralama ile öğrenci almaktadır. Eşit ağırlık puan bazında ise Doğuş Üniversitesi psikoloji ve hukuk bölümleri diğer bölümlere kıyasla daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir. Dil puanı bazında öğrenci kabul eden bölümlerden ise İngiliz dili ve edebiyatı bölümünün tam burslu programı diğer bölümlere göre daha yüksek sıralama ile öğrenci almaktadır.
Türkiye’de yer alan yükseköğretim kurumları her yıl binlerce öğrenciye ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla kapılarını açmaktadır. Doğuş Üniversitesi’nde lisans ve ön lisans eğitimi almak isteyen lise ve dengi okullardan mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler üniversitenin Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Ofisi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan geçerli puanı almalıdır. Geçerli puanı alan öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjan doğrultusunda diledikleri bölümde eğitim alabilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na yalnızca yabancı uyruklu öğrenciler değil aynı zamanda mavi kart sahipleri, yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler, T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler de girebilmektedir. Lisansüstü eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ise Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenen yüksek lisans ve doktora başvuru kriterlerini karşılamalıdır.
Doğuş Üniversitesi her yıl farklı alanlarda alanlarında yetkin, sorgulayan, araştıran ve üreten öğrenciler mezun etmektedir. Doğuş Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi ile öğrencilerine ilk yıllardan itibaren yol göstermektedir. Verilen seminer ve konferanslar ile öğrenciler alanları ile ilgili bilgi edinmekte ve ilgi alanlarını keşfetmektedir. Ayrıca her yıl düzenlenen Kariyer Günleri ile öğrenciler ve mezunlar bir araya gelmekte ve öğrenci- mezun işbirliği arttırılmaktadır. Mezunlar Ofisi ile dayanışma artmakta ve öğrencilerin staj bulmaları ya da mezuniyet sonrası iş bulmaları kolaylaşmaktadır.
Doğuş Üniversitesi teknik alanlarda verdikleri kaliteli eğitim ile alanlarında yetkin mezunlar vermektedir. Özellikle bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan bireyler savunma sanayi alanında istihdam imkanı bulmaktadır. Mühendislik bölümlerinin sosyal bilimler alanında da yetkin mezunlar veren üniversitede özellikle psikoloji bölümleri mezunları klinik ve endüstri psikolojisi alt alanları başta olmak üzere pek çok farklı alanda istihdam edilmektedir.
Lisans eğitimlerinden sonra lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak akademik alanda kariyerlerine devam eden Doğuş Üniversitesi mezunları ise yürüttükleri çalışmalar ile ulusal ve uluslararası alanlarda literatüre katkı sağlamakta ve kimi mezunlar Silikon Vadisi’nde görev almaktadır. Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu öğrenciler, çeşitli özel kuruşlarda ya da kamuda avukat olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca savcı ya da hakim olarak da görev alabilirler. Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda eğitim verilen ön lisans programlarından mezun olan bireyler ise tekniker ve teknisyen olarak yardımcı sağlık hizmetleri ve teknik hizmetler kadrosunda istihdam edilmektedir. Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çatısı altında eğitim veren Doğuş üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü alanında uzman bilgisayar mühendisi yetiştirmeyi hedefler. Mezun öğrenciler, yazılım, veri tabanı ya da sunucu uzmanı olarak iş imkanına sahiptirler. Birçok yeni öğrenci, yeni mezun ve deneyimli bireyler gibi Doğuş Üniversitesi mezunları olarak sizler de Kariyer.net iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Doğuş Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.