Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, birden fazla vakıf tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Toplam 5 adet vakıf tarafından kurulan üniversitenin kurucu vakıfları; Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı ve Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı'dır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, kuruluş amacını; yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgileri toplum ve bilim dünyasıyla paylaşarak, donanımlı uzmanlar yetiştirmek olarak özetlemektedir. Üniversite bünyesinde toplam 7 adet fakülte, 2 adet enstitü, 2 adet de meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Fatih, Haliç , Topkapı , Çamlıca , Kandilli ve Üsküdar olmak üzere, İstanbul'un 6 farklı semtinde yerleşkeleri bulunan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nin misyonu, disiplinlerarası araştırma ve çalışmalarla bilim ve sanat dünyasına katkılar sağlayacak, donanımlı ve çözüm odaklı bireyler yetiştirmektir. Üniversitenin vizyonu ise elde ettiği tüm bilimsel verileri toplum yararı için kullanan, geniş araştırma çalışmaları yapan ve global olarak eğitim veren bir kurum olmaktır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, burslu okumak isteyen öğrenciler için teşvik bursları ve destek burslarının yanı sıra Bilim Tarihi Programı Bursu (Fuat Sezgin Vakfı), Çift Ana Dal ve Yan Dal Bursu ve Yatay Geçiş Bursu gibi imkanlar da sağlamaktadır. 6 farklı yerleşkesi bulunan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nin yerleşke bölüm dağılımları ise şu şekildedir; Haliç Yerleşkesi (Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu), Üsküdar Yerleşkesi (Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu), Topkapı Yerleşkesi (İslami İlimler Fakültesi Hazırlık Sınıfı, Arapça Öğretmenliği Hazırlık Sınıfı), Kandilli Yerleşkesi (Güzel Sanatlar Fakültesi), Çamlıca Yerleşkesi (Hazırlık Sınıfları), Fatih Yerleşkesi (İslami İlimler Fakültesi).
Başta Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Hukuk Fakültesi olmak üzere, üniversite bünyesinde bir çok önemli fakülte ve bölüm bulunmaktadır. Hukuk Fakültesi öğrencileri stajyer kadrosuna, okuldan mezun olduktan sonra kendi bölümleri ile ilgili kurumlar tarafından yerleştirilmektedir. Hakim ve savcı olacak mezunların staj durumları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, avukat olacak mezunların staj durumları ise ilgili barolar tarafından belirlenmektedir. Üniversitenin bir diğer önemli fakültelerinden Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
ise ilk başta Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak eğitim vermiş olup daha sonra Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak ikiye bölünmüştür. 2014 yılı ve sonrasında ise eğitimine yalnızca Mühendislik Fakültesi olarak devam etmektedir. Fakültenin en çok tercih edilen bölümleri arasında, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
bölümü de yer almaktadır. Tüm bu fakülte ve bölümlerin yanında Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'ni diğer üniversitelerden ayıran taraflarından biri de İslami İlimler Fakültesi'dir.
Fakültede Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları gibi konular okutulmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bölümleri
aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Bilim Tarihi Bölümü
- İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü
- Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
- Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
- Grafik Tasarım Bölümü
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce)
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, 2 yıllık ön lisans eğitimlerini bünyesinde barındırdığı Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda sürdürmektedir. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda 4, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu'nda ise 2 bölümle eğitim vermekte olan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nin ön lisans programlarının tamamı aşağıdaki listede verilmiştir.
- Mimari Restorasyon Programı
- Ambalaj Tasarımı Programı
- Adalet Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olmak üzere toplam 2 adet enstitü bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi lisansüstü öğrencileri, yüksek lisans programlarını tamamlayarak doktoraya başlayabilir ve akademik kariyerlerine bu şekilde devam edebilirler. Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik eğitimlerini tamamlayan öğrenciler konularının uzmanı olmanın yanında çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak da çalışabilirler. Yüksek lisans ve doktora programları genel olarak Türkçe dilinde eğitim vermekte olup, Temel İslam Bilimleri bölümünün Arapça, Mimarlık bölümünün ise İngilizce eğitim veren alternatif bölümleri de bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olmak isteyen adaylar için yüksek lisans ve doktora eğitimi veren anabilim dalları aşağıda listelenmiştir:
- İslam Bilim Tarihi Anabilim Dalı (Doktora Programı)
- Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Bilim Tarihi Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Geleneksel Türk Sanatları Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Grafik Tasarım Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- İç Mimarlık Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- İşletme Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Kamu Hukuku Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi (Yüksek Lisans Programı)
- Mimarlık Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı) (Eğitim Dili İngilizcedir)
- Mimarlık Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı) (Eğitim Dili Türkçedir)
- Mimari Koruma ve Restorasyon Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Okul Öncesi Öğretmenliği (Yüksek Lisans Programı)
- Özel Hukuk Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Psikoloji Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Tarih Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Temel Eğitim Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
- Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı) (Eğitim Dili Türkçedir)
- Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı) (Eğitim Dili Arapçadır)
- Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı (Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Programı)
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite, gerekli gördüğü koşullarda ise uzaktan eğitimlerini UZEM e-ders sistemi ile gerçekleştirmektedir. Uzaktan eğitim programı bünyesinde derslerin %30'u senkron (eş zamanlı ve online olarak) kalan %70'i ise asenkron (video kayıt) olarak işlenmektedir.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi taban puanları da diğer okullarda olduğu gibi her yıl öğrencilerin başarılarına ve tercih sıralamalarına göre değişiklik göstermektedir.Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi yatay geçiş puanları ve başvuru şartlarını ise üniversitenin web sitesinden veya internette bulunan çeşitli sınav bilgisi içeren sayfalardan takip edebilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, eğitim vermek üzere yabancı uyruklu öğrenci alımı da yapmaktadır. Üniversiteye kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye'de denkliği bulunan bir lise ve dengi okuldan mezun olmuş olmaları ve Türkçe eğitim görebilecek seviyede Türkçe dil bilgilerinin bulunması gerekmektedir. Yeterli seviyede Türkçe bilgisine sahip olan adayların, Türkçe yeterliliklerini, okulun belirlediği sınavlara katılarak belgelendirmeleri de gerekmektedir. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğrencileri ayrıca Erasmus gibi öğrenci değişim programlarından da faydalanabilirler.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, öğrencilerine kariyer seçimlerinde yol göstermek ve yardımcı olabilmek amacıyla Kariyer, Girişimcilik ve Mesleki Test Merkezini kurmuştur. Bu merkez, öğrencilere sadece okulda okudukları zaman diliminde değil mezun olduktan sonra da kariyer seçimlerini bilinçli bir şekilde yapmaları için yardım edip yol göstermektedir. Kariyer, Girişimcilik ve Mesleki Test Merkezinin yardımıyla öğrenciler ve mezunlar iş olanaklarını incelerken ve bu işlere başvururken çok daha bilinçli ve sağlıklı kararlar verebilmekte ve uzmanı oldukları mesleklerinde kendilerine tam olarak uyumlu olan branşları fark edip bu branşlara yönelebilmektedirler.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Eğitim Fakültesi bölümlerinden Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü ve Yabancı Diller Eğitimi Bölümü mezunlarına iş bulma konusunda geniş bir yelpaze sunmaktadır. Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü mezunları devlet okullarında, sosyal bilgiler öğretmeni ve Türkçe öğretmeni olarak ders verebilecekleri gibi bir çok özel eğitim kurumunda da iş bulma şansına sahip olacaklardır. Yabancı Diller Eğitimi Bölümü mezunları ise uzmanları oldukları yabancı dil alanında öğretmenlik yapabilecekleri gibi, lisanlarını kullanarak birbirinden çeşitli iş imkanları yakalayabilirler. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olan kişiler reklam ajansları, matbaa, görsel ve yazılı basın gibi sektörlerden, tekstil ve ambalaj sektörüne kadar geniş bir alanda iş imkanı bulabilirler. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Psikoloji bölümü de mezunlarına sunduğu çeşitli iş imkanlarıyla okulun öne çıkan bölümleri arasında yer almaktadır. Psikoloji bölümü mezunları hastaneler, ruh sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, çocuk yuvaları, kreş ve huzurevleri, okullar ve ıslahevleri, adliyeler, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlar, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezleri gibi çok çeşitli alan ve firmalarda psikolog olarak iş bulabilmektedirler. İslami İlimler Fakültesi'nden mezun olan kişiler ise ilköğretim okulları ve liselerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapabilecekleri gibi üniversitelerde de İslami İlimler bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalışabilir ve akademik ve bilimsel araştırmalar yapabilirler. Arapça Öğretmenliği bölümü de yine Fatih Sultan Mehmet Üniversitesini diğer üniversitelerden farklı kılan başka bir bölümdür. Arapça Öğretmenliğinden mezun olan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yer alan devlet okullarında ve özel okullarda, dil eğitim kurslarında ve yayın evlerinde çalışabilirler. Bu alternatiflerin yanında mezunlar, uluslararası çalışan firmalarda çevirmen olarak da görev alabilirler. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilirler. Geleceği ve seçeceği meslek konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına da göz atarak meslekler konusunda daha detaylı bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.