İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 1984 yılında Ankara’da kurulan, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı ile İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı ve İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı tarafından desteklenen yükseköğretim kurumudur. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliğini taşıyan Bilkent Üniversitesi, kurulduğu yıldan bu yana bilim, teknoloji ve sanat alanlarına katkıda bulunacak, dünya barışını ve toplumsal refahı geliştirecek mezunlar vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çok yönlü bir eğitim programı hazırlayan Bilkent Üniversitesi, başarıya giden yolda eğitimde mükemmeliyetçiliği, yaratıcılığı ve dünya standartlarına ulaşmayı vizyon edinmiştir. Dünya standartlarında eğitim öğretim faaliyetleri yürütmeyi hedefleyen Bilkent Üniversitesi finansal açıdan bağımsız ve kendi kaynaklarını üretip kullanan bir üniversite olma özelliğini korumaya devam etmektedir.
Bilkent Üniversitesi Kampüsü Ankara’da, üniversite ile aynı adı taşıyan Bilkent semtinde yer almaktadır. Modern mimarisi ve bakımlı çevresi ile dikkat çeken kampüs geniş bir ormanlık alanda bulunmaktadır. Geniş bir alana yayılan Bilkent Üniversitesi Kampüsü üç farklı bölüme ayrılmaktadır. İdari ve akademik birimlerin çoğu, barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla inşa edilmiş yurtlar ve lojmanlar Merkez Kampüs olarak adlandırılan bölümde yer almaktadır. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile akademisyenlere ait lojmanlar ise Orta Kampüs’te yer almaktadır. Doğu Kampüs’te ise yabancı dil hazırlık eğitiminin verildiği hazırlık okulu ile bazı lisans programlarının eğitimlerinin verildiği yüksekokullar, laboratuvarlar, lojmanlar ve yurtlar bulunmaktadır. Kampüste idari ve akademik birimleri ile lojmanlar ve yurtlar dışında öğrencilerin kullanımına sunulan donanımlı bir kütüphane de bulunmaktadır. Öğrencilerinin akademik başarıları kadar sosyal, kültürel ve sportif gelişimlerine de önem veren Bilkent Üniversitesi’nde farklı spor dalları için kullanıma sunulan Beden Eğitimi ve Spor Merkezi; sanat faaliyetlerinin, konserlerin, tiyatro oyunlarının ve sergilerin düzenlendiği Sanat Galerisi ve öğrenciler tarafından faaliyetleri süren Gazete Bilkent ve Radyo Bilkent projeleri; öğrenci toplulukları aracılığıyla düzenlenen kültürel ve sanatsal faaliyetler bulunmaktadır.
Bilkent Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamakla birlikte, farklı disiplinlerde eğitim-öğretim faaliyeti başarılı bir şekilde sürmektedir. Bilkent Üniversitesi bünyesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere eğitim verilmektedir. Akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde eğitim verilirken dileyen öğrenciler yaz okulu kapsamında da eğitim alabilmektedir. Öğrencilerine çift ana dal ve yan dal programları ile aynı anda iki farklı lisans bölümünde eğitim alma imkanı tanıyan Bilkent Üniversitesi yatay geçiş programları ile de öğrencilerine kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş imkanı sunmaktadır. 13 bine yakın öğrenciye lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bilkent Üniversitesi, 10 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 enstitü ile eğitim öğretim vermektedir.
Bilkent Üniversitesi lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde 10 fakülte bulundurmaktadır. Başta Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi olmak üzere üniversitenin kaliteli eğitimi ile dikkat çeken fakülteleri ve bu fakültelere göre Bilkent Üniversitesi bölümleri şu şekilde listelenebilir:
- Psikoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- İktisat Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Arkeoloji Bölümü
- Türk Edebiyatı Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü
- İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü
- Tiyatro Bölümü
- Müzik Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Güzel Sanatlar Bölümü
- İletişim ve Tasarımı Bölümü
- Grafik Tasarımı Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Matematik Bölümü
- Fizik Bölümü
- Kimya Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü
Bilkent Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde eğitim vermemektedir. Üniversitede ön lisans programları kapsamında eğitim yüksekokullarda sürdürülmektedir. Bu yüksekokullar ve programları aşağıdaki listede yer almaktadır:
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
- İşletme Bilgi Yönetimi
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Muhasebe Bilgi Sistemleri
- Bankacılık ve Finans
Lisans eğitimini tamamlayıp alanlarında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için Bilkent Üniversitesi yüksek lisans ve doktora eğitimini bünyesindeki 3 enstitüde gerçekleştirmektedir. Lisansüstü eğitim almayı amaçlayan öğrenciler ilgili lisans bölümünden mezun olmalı ve istenen şartları taşımalıdır. Enstitülerde eğitim verilen anabilim dalları şu şekildedir:
- Psikoloji (Tezli YL ve Doktora)
- Felsefe (Tezli YL ve Doktora)
- Tarih (Tezli YL ve Doktora)
- Arkeoloji (Tezli YL ve Doktora)
- Türk Edebiyatı (Tezli YL ve Doktora)
- Hukuk (Tezli YL ve Doktora)
- Müzik (Tezli YL ve Doktora)
- İşletme (Tezli YL ve Doktora)
- Ekonomi (Tezli YL ve Doktora)
- Enerji Ekonomisi (Tezli YL ve Doktora)
- Uluslararası İlişkiler (Tezli YL ve Doktora)
- Siyaset Bilimi (Tezli YL ve Doktora)
- Uluslararası İlişkiler ve Kamu Politikası (Tezli YL ve Doktora)
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Tezli YL ve Doktora)
- Medya ve Görsel Çalışmalar (Tezli YL ve Doktora)
- Medya ve Tasarımı (Tezli YL ve Doktora)
- İngilizce Dili Öğretimi (Tezli YL ve Doktora)
- Eğitim Bilimleri (Tezli YL ve Doktora)
- Matematik (Tezli YL ve Doktora)
- Kimya (Tezli YL ve Doktora)
- Fizik (Tezli YL ve Doktora)
- Moleküler Biyoloji ve Genetik (Tezli YL ve Doktora)
- Sinirbilim (Tezli YL ve Doktora)
- Mimarlık (Tezli YL ve Doktora)
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli YL ve Doktora)
- Makine Mühendisliği (Tezli YL ve Doktora)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli YL ve Doktora)
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği (Tezli YL ve Doktora)
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji (Tezli YL ve Doktora)
Bilkent Üniversitesi bünyesinde lisans ve lisansüstü eğitim örgün olarak verilmektedir. Örgün eğitim ise uzaktan eğitim ile desteklenmektedir. Gelişen teknolojinin eğitim sürecine entegre edilmesi ile çevrim içi eğitim faaliyeti de üniversite tarafından yürütülmektedir. Ancak Bilkent Üniversitesi’nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Üniversitelerin taban puanları her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın zorluk derecesi, üniversitelerin kontenjanları ve tercih edilme durumları, tercih eden öğrencilerin puanları başta olmak üzere pek çok değişkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bilkent Üniversitesi taban puanları da değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tercih döneminde taban puanları konusunda net bir bilgi elde edilmemektedir. Tercihlerin daha sağlıklı bir şekilde yapılması için taban puanlarından ziyade başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır. Bilkent Üniversitesi sıralamaları konusunda genel olarak şunlar söylenebilmektedir:
- Sayısal puan bazında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve elektrik- elektronik mühendisliği bölümlerinin tam burslu programları görece daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir.
- Bilkent Üniversitesi’nde sözel puan bazında alım yapılan tek bölüm İletişim ve Tasarım bölümüdür. Bölümün tam burslu programı diğer burslu programlarına göre daha yüksek sıralamaya sahiptir.
- Eşit ağırlık puan bazında Bilkent Üniversitesi hukuk ve psikoloji bölümlerinin tam burslu programları diğer eşit ağırlık bölümlerine kıyasla daha yüksek sıralama ile öğrenci alımı yapmaktadır.
- Dil puanı bazında ise İngilizce, Fransızca mütercim ve tercümanlık bölümü Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren diğer bölümlere kıyasla daha yüksek başarı sıralaması ile öğrenci kabul etmektedir.
Türkiye’de her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim almaktadır. Bilkent Üniversitesi de lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilere kapılarını açmaktadır. Lise ve dengi düzeydeki okullardan mezun olan ya da mezuniyetlerine bir yıl bulunan yabancı uyruklu öğrenciler üniversite tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girebilmektedir. Sınava girip yeterli puanı alan öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda diledikleri lisans bölümünde eğitim alabilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na şu şartları taşıyan öğrenciler girebilmektedir:
- Mavi kart sahipleri,
- Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler,
- T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler,
Lisansüstü eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ise enstitü senatoları tarafından belirlenen şartları taşıdıkları takdirde yüksek lisans ve doktora başvuru yapabilmektedir.
Dünya standartlarında bir eğitim vermek amacıyla kurulduğu ilk günden bu yana uluslararası alanda faaliyet gösteren Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin yurt dışında eğitim alma ve staj yapma şansını yakalaması için değişim programları da yürütmektedir. Erasmus + Öğrenci Değişim Programı sayesinde öğrenciler ikili anlaşma sağlanan Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde eğitim görmektedir. Bunun dışında Amerika, Çin, Avustralya, Fas, Gürcistan, Hindistan gibi Avrupa dışındaki ülkelerde yer alan üniversiteler ile de ikili anlaşmalar imzalanmıştır ve öğrenci değişim programları yürütülmektedir. Böylece öğrenciler farklı kültürlerden bireylerle ilişki kurmakta ve akademik ve sosyal alanlarda gelişim sağlamaktadır.
Bilkent Üniversitesi her yıl alanlarında yetkin, araştıran ve üreten mezunlar vermektedir. Bilkent Üniversitesi Kariyer Merkezi okulun ilk yılından itibaren öğrencilere kariyerlerini planlamaları konusunda destek olmaktadır. Öğrencilerin sektörleri ve sektördeki firmaları tanımaları amacıyla konferanslar düzenleyen oluşum ayrıca öğrencilerin staj arayışlarına da yardımcı olmaktadır. Öğrenci ve mezunların özgeçmişlerini kayıt ettikleri bir platform ile hem öğrencilerinin iş ve staj bulmalarını sağlamakta hem de sektördeki firmaların istihdam açığını kapatmayı amaçlamaktadır. Profesyonel bir iletişim ağı oluşturarak farklı sektörlerdeki çalışanlar ile mezunlar arasında bir köprü işlevi görmektedir. Ayrıca öğrenci- mezun iş birliğini de arttırmayı amaçlamaktadır.
Alanlarında başarılı ve girişimci mezunları ile dikkat çeken Bilkent Üniversitesi mühendislik ve mimarlık gibi teknik alanlarda dünya standartlarında bir eğitim vermektedir. Teorik ve uygulamalı eğitimin bir arada yürütüldüğü bir sistemde eğitim öğretim veren Bilkent Üniversitesi’nin mezunları ulusal ve uluslararası şirketlerde üretim, AR-GE ve yönetim başta olmak üzere pek çok farklı departmanda görev almaktadır. Özellikle Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunları farklı sektörlerde özellikle yönetim ve insan kaynakları alanında istihdam olanağı bulmaktadır. Teknik alandaki bilgilerini yönetim becerileri ile birleştiren bir diğer grup ise Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunlarıdır. Şantiye şefliğinden proje yöneticiliğine pek çok alanda yönetici olarak çalışan bu bölümün mezunları aynı zamanda üretim faaliyetlerinde de ön plana çıkmaktadır. İç mimar olarak kariyerlerini sürdürebilmektedirler. Bu bölümlerin yanı sıra psikoloji gibi sosyal bilimler alanlarında da kaliteli eğitim veren Bilkent Üniversitesi hem alanda aktif rol alan mezunlar vermekte hem de akademik kariyerlerine devam ederek literatüre katkı sağlayan bireylerin yetişmesini sağlamaktadır. Birçok yeni öğrenci, yeni mezun ve deneyimli bireyler gibi sizler de Kariyer.net iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Okuduğunuz üniversitenin, gelecek beklentilerinizi ve kariyer planlamalarınızı büyük ölçüde etkilediğine inanıyorum. Benim başarımın temelinde de Bilkent’in vizyonu ve eğitim sistemi yatıyor. Bilkentli olmak ve değerli hocalarımızın bize kattığı bakış açısı her zaman güvende hissettiriyor.
Bilkent’teki günlerimin değerini mezun olduktan sonra daha iyi anlıyorum. Aldığım eğitimin bilgisayar mühendisliği temellerini çok iyi oturttuğunu görüyorum. Bu temel, hızla gelişen teknolojileri kolaylıkla takip edebilmemin ve bilgisayar dünyasında yeniliklere süratle uyum sağlamamın yolunu açıyor.
Aşağıdaki veriler, Bilkent Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.