Işık Üniversitesi köklü bir eğitim geleneğine sahip Fevziye Mektepleri Vakfı tarafından kurulmuştur. 1996 yılında eğitim hayatına başlayan üniversite, ön lisans, lisans ve yüksek lisans alanlarında eğitim vermektedir. Işık Üniversitesi 3 fakültede 41 lisans programı, 1 yüksek okulda 15 ön lisans programı bulundurmaktadır. Şile ve Maslak kampüsleri olmak üzere iki adet kampüsü bulunan Işık Üniversitesi öğrencilerine yabancı dil eğitimi ve uzaktan eğitim ile de eğitim vermektedir. Işık Üniversitesi eğitim dili İngilizcedir. Hazırlık zorunludur ve her öğrenciye dil yeterlilik sınavı yapılarak dil seviyesi öğrenilir. Bölüm kontenjanları, taban ve tavan puanları, başarı sıralamaları ile ilgili bilgiye Işık Üniversitesi internet sitesi üzerinden her sene güncellenen bilgilerle ulaşabilirsiniz. Her yaz açılan Işık Üniversitesi yaz okulu ile de derslerinizi aksatmadan bir sonraki seneye geçme imkanına sahip olursunuz. Işık Üniversitesi'nde yatay geçiş, çift ana dal, yan dal gibi olanaklara da sahip olursunuz. Aynı anda iki bağlantılı bölüm okuyarak bir adım öne geçebilirsiniz. Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Meslek Yüksekokulları ve Enstitüler Maslak kampüsünde, diğer fakülteler Şile kampüsünde bulunmaktadır. Işık Üniversitesi'nde eğitim ücretlidir. Her bölümün burs oranı, eğitim ücreti farklıdır ve bu ücret her sene Mütevelli heyeti tarafından belirlenir ve üniversite tarafından açıklanır. Işık Üniversitesi kütüphanesi, sosyal tesisleri, öğrenci kulüpleri ile mezun ettiği öğrencilere birçok hobi, yaşam alanı, kültürel etkinlikler sağlamış olduğundan sosyal birer bireyler yetiştirme amacındadır.
Işık Üniversitesi bünyesinde 3 Fakülte, 36 tane lisans bölümü bulunmaktadır. Lisans bölümlerinin her biri 4 yıllık bir eğitim süresine sahiptir.
Işık Üniversitesi'nde hazırlık koşulu olan bölümlerde üzerine 1 sene eklenir ya da yabancı dil sınavına girerek başarı sağlayanlar direkt olarak 1. sınıf fakülte bölümünden eğitim hayatlarına başlayabilirler.
Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Işık Üniversitesi
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Işık Üniversitesi bünyesindeki fakültelerdir. Işık Üniversitesi bölümleri aşağıdaki fakülte başlıkları altında sıralanmıştır.
- Ekonomi Bölümü
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- İşletme Bölümü (Türkçe)
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- Muhasebe ve Denetim Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (İngilizce)
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü(Türkçe)
- Enformasyon Teknolojileri Bölümü
- Psikoloji Bölümü (İngilizce)
- Psikoloji Bölümü (Türkçe)
- İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Matematik Mühendisliği Bölümü
- Fizik Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Bölümü (Türkçe)
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- Otomotiv Mühendisliği Bölümü
- Mimarlık Bölümü (İngilizce)
- Mimarlık Bölümü (Türkçe)
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- Görsel Sanatlar Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Sinema ve Televizyon Bölümü
Işık Üniversitesi, lisans ve yüksek lisans dışında 2 yıllık bölümler olarak bilinen ön lisans eğitimi de vermektedir. Üniversite ön lisans eğitimi meslek yüksekokul tarafından verilir. Meslek yüksekokul içerisinde 15 tane ön lisans programı bulunmaktadır. Yabancı diller yüksekokulu bünyesinde ise hazırlık sınıfı ile üniversite tarafından belirlenen seçmeli yabancı diller eğitimi verilmektedir.
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Programı
- Odyometri Programı
- Optisyenlik Programı
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Anestezi Programı
- Moda Tasarımı Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- Dış Ticaret Programı
- Grafik Tasarımı Programı
- Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı
- Mimari Restorasyon Programı
- İngilizce Hazırlık Programı (PREP)
- Lisans İngilizce Programı (UEP)
- Türkçe Programlar İçin İngilizce (ING)
- Seçmeli Yabancı Diller Programı (FLP)
Işık Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Işık Üniversitesi ya da diğer üniversitelerin lisans bölümünden mezun olan tüm öğrenciler, yüksek lisans programlarına başvuruda bulunabilirler. Işık Üniversitesi Yüksek Lisans bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanan her öğrenci uygun olduğu bölümlerde eğitim görmeye devam edebilir. Bu programlar aşağıdaki gibidir:
- Executive MBA (İngilizce)
- Yöneticiler için MBA
- Elektronik Mühendisliği Programı (Tezli ve Tezsiz, İngilizce)
- Muhasebe ve Denetim Programı
- Uygulamalı Ekonomi Programı (İngilizce)
- Uluslararası İlişkiler Programı (İngilizce)
- Orta Doğu Çalışmaları Programı (İngilizce)
- Klinik Psikoloji Programı
- Yönetim Bilişim Sistemleri Programı (İngilizce)
- İç Mimarlık Programı
- Resim
- Sanat Kuramı ve Eleştiri Programı
- Görsel İletişim Tasarımı Programı
- Moda ve Tekstil Tasarımı Programı
- Sinema ve Televizyon Programı
- Bilgisayar Mühendisliği Programı (Tezli ve Tezsiz, İngilizce)
- Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı (Tezli ve Tezsiz, Türkçe)
- Endüstri Mühendisliği - Yöneylem Araştırması Programı (Tezli ve Tezsiz, İngilizce)
- Enformasyon Teknolojileri Programı (Tezli ve Tezsiz)
- Finans Mühendisliği Programı (Tezsiz, İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Programı (Tezli ve Tezsiz, İngilizce)
- İş Sağlığı ve Güvenliği Programı (Tezsiz, Türkçe)
- Makine Mühendisliği Programı (Tezli ve Tezsiz, İngilizce)
- Matematik (Tezli, İngilizce)
- Peyzaj Mimarlığı Programı (Tezli ve Tezsiz, Türkçe)
- Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi Programı (Tezsiz, İngilizce)
- Çağdaş İşletme Yönetimi Doktora Programı (İngilizce)
- Sanat Bilimi Doktora Programı (Türkçe)
- Klinik Psikoloji Doktora Programı (Türkçe)
- Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı (İngilizce)
- Elektronik Mühendisliği Doktora Programı (İngilizce)
- Matematik (İngilizce)
Işık Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve bu fakülteye bağlı olarak eğitim veren açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite, eğitimleri online olarak verebilecek teknolojiye sahiptir. YÖK ya da üniversite tarafından alınan karar ile eğitimler online olarak verilebilmektedir. Işık Üniversitesi'nde bazı yüksek lisans programlarında uzaktan eğitim imkanı bulunmaktadır. Bu programlar aşağıda listelenmiştir.
- İşletme Yönetimi (eMBA)
- Pazarlama ve Marka Yönetimi (ePAZ)
- Muhasebe ve Denetim (eMUH)
- Finans (eFIN)
- İnsan Kaynakları Yönetimi (eIK)
- Lojistik ve Uluslararası Ticaret (eLOJ)
Her yıl üniversiteye giren öğrencilerin başarı durumlarına göre taban ve tavan puanları değiştiği için her tercih döneminde bir önceki yılın puanları baz alınmalıdır.
Işık Üniversitesi taban puanları ve Işık Üniversitesi sıralama
bilgileri her öğrenci için tercih yapmadan önce kontrol edilmesi gereken bilgilerdir. Taban puanı o bölüme giren en düşük puanı, tavan puanı ise en yüksek puanı temsil eder. Sıralama ise o bölüme girebilmek için gerçekleştirilmiş olması gereken başarı sıralama puanıdır. Tercih yaparken son birkaç yılın ortalama olarak puanları göz önünde bulundurulabilir; ancak bu puanların öngörüsel bir değer olduğu, kesin sonuç vermeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Yabancı uyruklu öğrenciler için açılan lisans programları ile programların kontenjanları her yıl ÖSYM tarafından hazırlanan Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kılavuzu kısmında yer alır ve üniversitenin duyuru kısmında açıklanır. Işık Üniversitesi de diğer üniversiteler gibi başvuru yapacak öğrencilerin lise son ya da mezun durumda olmasını istemektedir. Başvuruyu; yabancı uyruklu doğup ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenler ve vatandaş olup lise eğitiminin son 3 yılını yurt dışında tamamlamış olanlar da yapabilirler. Başvuru ve kayıt tarihleri her sene üniversitenin akademik takvimde açıklanır. İstenen belgeler direkt olarak Işık Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na verilmelidir. Üniversite farklı sınavlardan farklı geçerlilik dereceleri ister. Sınavlar arasında; SAT, ACT ve GCE bulunmaktadır. Bu sınavlar dışında Işık Üniversitesi yabancı öğrenci adayının vatandaşlığı bulunan ülkeye göre farklı sınav ve uygulamalar isteyebilir. Bu nedenle yabancı öğrenci adaylarının, üniversitenin yabancı öğrenci yönergesini takip etmeleri gerekir.
Işık Üniversitesi mezunları kariyer.net üzerinden kolaylıkla iş aramaya başlayabilirler. Işık Üniversitesi vermiş olduğu yabancı dil eğitimi, uygulamalı dersler, kültürel etkinlikler ile mezun ettiği öğrencileri iş hayatına hazırlar. Işık Üniversitesi sahip olduğu Staj Koordinatörlüğü bölümü ile son sınıftaki öğrencilere öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya dönüştürmeleri için staj imkanı sağlamaktadır. Öğrenci dekanlığına bağlı olarak ilerleyen bu bölüme başvuran öğrenciler istenen bilgi ve belgeleri tamamladıktan sonra yarı zamanlı iş hayatına başlar. Öğrenciler hem çalışıp hem okumaya devam ederek bilgilerini çalıştığı zamanlarda uygulamalı olarak pekiştirmeye başlar. Böylece mezun olduktan sonra yapacağı iş hakkında tecrübe edinmeye başlamış olur. İş hayatına okurken atılmak her zaman mezun olduktan sonra kişiyi öne geçirir. Üniversitenin en çok tercih edilen fakültelerinden biri Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak öne çıkar. Fakülte çatısı altında eğitim veren Işık Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümü konusunda uzman, bilişim, veri tabanı ve programlama dillerine hakim profesyoneller yetiştirmeyi amaçlar. Alanında uzman olarak yetişen bireyler, yurt içi ve yurt dışında farklı alanlarda iş imkanlarına sahiptirler. Veri tabanı uzmanlığı, program yazma, yapay zeka kurgulama gibi alanlarda iş imkanına sahiptirler. Bölüm mezunları yarıca üst düzey yönetici olabilir ya da kendi yazılım şirketlerini kurabilirler. Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olmamasına rağmen bünyesinde fen edebiyat ile ilintili bölümler bulunduran üniversitede bu eğitimler İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi kapsamında verilir. Işık Üniversitesi psikoloji bölümü bu bölümlerin başında gelir. Bölüm mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda psikolog olarak çalışabildikleri gibi kendi danışanlarına da danışmanlık hizmeti verebilmektedirler.
Işık Üniversitesi mezunu öğrenciler, çalışmak istedikleri alan ile ilgili detaylı bilgileri Kariyer.net pozisyon rehberi sayfasından edinebilirler. Meslek gruplarının maaş aralıklarını ve görev tanımlarını kolaylıkla öğrenebilirler. Mezun olduğunuz bölümden farklı iş ilanları seçeneklerine de başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sebeple meslek gruplarını araştırmanız önem taşımaktadır. İş başvurusu yaparken bu edinilen bilgiler de göz önünde bulundurulduktan sonra Kariyer.net üzerinden açık pozisyonlara başvuruda bulunmaya başlayabilirsiniz.
Işık Üniversitesi sizleri sonsuza kadar değiştirecek bir fırsattır. Bunu bizzat yaşamış biri olarak sizlerle paylaşmak istiyorum: Sene 1997, ben Işık Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Başkanıyım, tüm kulüpleri hızla açmamız gerekiyor, Satranç Kulübünün Kurucu Başkanı olarak ilk adımları atıyorum. Coşkun Çavuşoğlu Bilgisayar Kulübünü kuruyor. Banu Korgül Fotoğraf Kulubünü, Can Uğurlucan Radyo Kulübünü kuruyor. Burada isimlerini saymakla biteremeyeceğim birçok arkadaşım ile kendi Üniversitemizi kendimiz yapılandırıyoruz. Mühendislik Fakültesi hocalarımız "Legendary Club" gibi, Sıddık Yarman, Tolga Yarman, Selahattin Kuru, Yorgo Istefanopulos, Ahmet Aksen, Hilmi Demiray, Mithat Idemen, Ergül Akçakaya, Erdal Panayırcı, Fuat Ince, Metin Demiralp, Levent Akın, Yılmaz Tokad ve daha birçok değerli ak
Aldığımız eğitimin yanı sıra öğrenciyken çalışmaya başlamış biri olarak öğrencilerin iş pratiğine girmesini tavsiye ederim. Öğrencilerin hedeflerini koyarak üniversite sırasında kendilerini geliştirmeleri çok önemli. Işık Üniversitesi'nde bunu destekleyen bir ortam var. Ben her zaman elektronik ile pazarlamayı bütünleştiren bir iş hayatı planlamıştım ve bunu gerçekleştirdim. Buradaki öğretim üyesi ile öğrenci arasındaki güçlü iletişimin de bunda büyük payı oldu.
Aşağıdaki veriler, Işık Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.