İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2013 yılında "Eğitimde önceliğiniz" sloganı ile Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 6 lisans bölümü ve 8 program ile eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. Kısaltılmış adı İESU olan üniversite İstanbul Esenyurt ilçesinde konumlanmaktadır. Son yıllarda gelişmekte olan ilçe üniversite ile birlikte yeni istihdam alanları yaratmaya öncülük etmiştir. Üniversite özellikle inşaat sektörü ve organize sanayi bölgelerine yakın yerde konumlanmaktadır. Kampüs içinde öğrencilere sunduğu sağlık, spor, kütüphane , öğrenci kulüpleri ve servis ulaşımları ile öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel yönlerini geliştirmeyi hedefleyen İstanbul Esenyurt Üniversitesi, 4 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul ve 1 lisansüstü eğitim enstitüsü ile eğitim ve öğretime katkı sunmaktadır. Özel bir üniversite olan İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencilerine başarılarına göre çeşitli oranlarda burs imkanı da tanımaktadır.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi'de 4 yıllık lisans eğitiminin verildiği 4 fakülte bulunmaktadır. Öğrenciler eğitim ve öğretim hayatı boyunca program tarafından verilen zorunlu ve seçmeli dersleri başarı ile tamamlayarak bölümlerinden mezun olurlar. Mezun olan adaylar Yükseköğrenim diploması almaya hak kazanarak mesleklerini icra için yeterli seviyeye ulaşmış olurlar. İsteyen adaylar daha sonra üniversitenin belirlediği koşulları sağlamak kaydıyla yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. Bölümünden memnun olmayan ya da ilgisinin başka bölüme kaydığını fark eden öğrenciler, İstanbul Esenyurt Üniversitesi yatay geçiş şartlarını sağlamak kaydıyla üniversite içinde başka bölümlere ya da farklı bir üniversitede aynı bölüme geçiş yapabilir. Yatay geçiş imkanının yanı sıra İstanbul Esenyurt Üniversitesi yaz okulu imkanlarından da öğrenciler yararlanabilir. Yaz okulunda öğrenciler kaldıkları dersleri alabilir ya da üstten ders alabilirler. Ayrıca yaz okulunda üniversite içindeki çeşitli faaliyetlere katılarak sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayabilirler. Yaz okulu ücretli olup, bölüm ve derslerin kredilerine göre ücretler değişkenlik gösterir. İstanbul Esenyurt Üniversitesi bölümleri ve bağlı olduğu fakülteler ise şunlardır;
- Yeni Medya ve İletişimi Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- İşletme(İngilizce) Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler(İngilizce) Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Havacılık Yönetimi Bölümü
İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 yıllık bölümler ön lisans programları altında okutulmaktadır. 2 yıllık eğitimlerinde adaylardan hem teorik hem de pratik bilgiyi bir arada öğrenmeleri beklenir. Eğitimlerinin ilk yılında teorik bilgiyi öğrenen öğrenciler ikinci yılda aldıkları teorik eğitimi staj programları sayesinde pratiğe dönüştürürler. Staj yaparak iş dünyasında tecrübe kazanan adaylar dilerlerse mesleklerini yapabilirler. İsteyen öğrenciler ise gerekli şartları sağlamaları koşuluyla 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilirler. Dört yıllık bölümlere geçiş yapabilmek için adayların Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'ye girmeleri gerekmektedir. Başta İstanbul Esenyurt Üniversitesi Meslek Yüksekokulu olmak üzere, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere diğer ön lisans bölümleri ve meslek yüksekokulları şunlardır;
- Turist Rehberliği Programı
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı
- Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı
- Aşçılık Programı
- Lojistik Programı
- Dış Ticaret Programı
- İşletme Yönetimi Programı
- Grafik Tasarımı Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Programı
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- Sosyal Hizmet programı
- Anestezi Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Uluslararası Lojistik Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Uluslararası Ticaret Bölümü
İstanbul Esenyurt Üniversitesi yüksek lisans eğitimi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından verilmektedir. Yüksek lisans eğitimi 2 yıllık olup tezli tezsiz ve uzaktan olarak verilmektedir. Tezli yüksek lisansta adaylar 2 yılın sonunda bir tez yazarlar ve bu tezi savunarak mezun olurlar. Tezsiz yüksek lisans programındaki öğrenciler ise 2 yılın sonunda hazırladıkları proje çalışması ile mezun olurlar. Dileyen adaylar 2 dönemlik bir sürede eğitimini uzatabilir ya da kaydını dondurabilir. Tez savunması zamanında jüriden ek süre isteyerek tez savunmasını erteletebilir. Güz ve bahar dönemi olmak üzere iki farklı dönemde öğrenci kabul eden enstitünün başvuru koşulları ilgili birim tarafından üniversitenin web sayfasında ilan edilir. Yüksek lisans eğitimlerinin ardından dileyen öğrenciler doktora eğitimlerine devam edebilirler. Doktora eğitimi sonrası öğretim görevlisi olarak üniversitelerde istihdam edilebilirler. Başta İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı olmak üzere diğer yüksek lisans bölümleri şunlardır:
- Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Yönetim ve Organizasyon Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Lojistik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme Yüksek Lisans Programı
- Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Yönetim ve Organizasyon Tezsiz Yüksek Programı
- Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde ön lisans ve lisans düzeyinde açık öğretim bölümü ve fakültesi bulunmamaktadır. Öğrenciler belirli dönemlerde YÖK kararı ile örgün eğitimlerine üniversitelerin sağladığı teknik altyapı ile uzaktan devam etmişlerdir. Üniversitede eğitim senkron olarak devam etmektedir, ancak yüksek lisans bölümlerinden bazıları uzaktan eğitim vermektedir. Bu yüksek lisans bölümleri ise şunlardır:
- İşletme Yönetimi Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İstanbul Esenyurt Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren ve tercih yapan adayların aldıkları puanlara göre değişir. Öğrenciler sınava girmeden önce bu taban puanlarını inceleyerek kendilerine bir çalışma disiplini ve hedef belirleyebilirler. İstedikleri alan için gerekli puan türlerindeki derslere daha çok çalışmaları gerekebilir. Öğrenciler YÖK tarafından yayınlanan tercih atlaslarında İstanbul Esenyurt Üniversitesi sıralama ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi puanları gibi bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi pek çok farklı ülkeden yabancı öğrenci kabul etmektedir. YÖK tarafından kaldırılan YÖS sınavından sonra üniversiteler yabancı öğrenci seçim kriterlerini kendileri belirlemeye başlamıştır. İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencilere ESYÖS sınavı yaparak da öğrenci kabul etmektedir. Ulusal Üniversitelerden bu sınavı tanıyan üniversitelerin listesi ilgili birim tarafından web sitesinde ilan edilmiştir. Esenyurt Üniversitesi ön lisans ve lisans ile yüksek lisans bölümleri için yabancı öğrencilerden istenen belgeler ise şunlardır:
Ön lisans ve lisans bölümleri için belgeler:
- Pasaport
- Vesikalık fotoğraf
- TOEFL IBT 85 ( writing 25 olmalı) /İngilizce bölümler için
- TÖMER B2 seviyesi / Türkçe bölümler için
- Diplomanın Türkçe veya İngilizce dilindeki hali
- Transkript aslı ve Türkçe 'ye veya İngilizce'ye çevrilmiş hali
Lisansüstü bölümler için belgeler:
- Pasaport
- Vesikalık fotoğraf
- Türkçe yeterlilik belgesi (C1 seviyesi)
- Lisans diploması noter tasdikli Türkçe veya İngilizce sureti
- Transkript belgesinin aslı ve Türkçe veya İngilizceye çevrilmiş hali
Kesin kayıt aşamasında bu belgelere ek olarak ikamet izni ve eğitim ücretinin bir kısmını yatırdığına dair banka dekontu gerekmektedir. Program ücretleri bölümlere göre değişkenlik gösterir ve ilgili birimler tarafından ilan edilir.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencilerine hem kendi bölümleri hem de başka alanlarla alakalı iş kollarında istihdam olanakları yaratır. Öğrenciler aldıkları disipliner eğitim sayesinde kendilerini pek çok alanda geliştirme fırsatı elde ederler. Ülkemizin sağlık bilimleri alanında dünyada öncü ülkeler arasında olduğunu düşünürsek, bu fakülteden mezun adayların iş bulma olasılığı yüksektir. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerinden beslenme ve diyetetik bölümü ile sosyal hizmet bölümü ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde obezite her geçen yıl artan bir sağlık problemi oluşturmaktadır. Bu yüzden İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları özel ve devlet hastanelerinde, okullarda, kendi ofislerinde ve yaşam koçluğu merkezlerinde diyetisyen olarak çalışabilirler. Sosyal hizmetler bölümü mezunları Çocuk Esirgeme Kurumu, Sevgi Evleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda ve belediyelerin aile danışma merkezlerinde istihdam edilebilirler. Sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alıp çeşitli projeler geliştirebilirler. Fizyoterapistler ise hastanelerde ve fizik tedavi merkezlerinde fizyoterapist olarak ya da spor kulüplerinde fizyoterapist olarak istihdam edilebilirler.
Fen bilimleri alanında öne çıkan bir diğer bölüm de Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları özel şirketlerde ve devlet kurumlarında yazılımcı olarak çalışabilirler. Kendi ofislerini açarak şirketlere teknoloji danışmanlığı hizmeti verebilirler. Uluslararası kuruluşlar alanında öncü şirketlerde yazılım danışmanı olarak istihdam edilebilirler. Akademik kariyer olarak üniversitelerde öğretim görevlisi olabilirler. Önemli stratejik devlet kurumlarında yazılım ve güvenlik hizmeti sağlayabilirler.
Sosyal bilimler alanında ise psikoloji bölümü ön plana çıkmaktadır. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunları kendi danışan merkezlerini açarak ya da online sistemler üzerinden danışanlarıyla görüşerek çalışabilirler. Ayrıca devlet ve özel hastanelerde, üniversitelerde ve rehberlik merkezlerinde psikolog olarak istihdam edilebilirler. Akademik kariyer isteyen mezunlar üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.
Sizler de geleceğinizi şekillendirecek meslekleri seçerken ve kariyerinizdeki basamakları birer birer tırmanırken Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasından destek alabilirsiniz. Kariyer.net tarafından sunulan hangi bölümlerin hangi iş kollarında istihdam edildiği ve mezun profillerinin detaylı şekilde anlattığı pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Esenyurt Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.