İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye'nin ilk teknik üniversitesi olma özelliğini taşıyan bir kurumdur. 1773 yılında dönemin padişahı 3. Mustafa emri ile Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla kurulmuştur. Ülkemizde teknik alanda ve mühendislik alanında pek çok başarılı bilim insanı, devlet insanı ve araştırmacı yetiştirmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi kısaltılmış adıyla İTÜ, üniversite logosu olarak arı kullanılmaktadır. Başta mühendislik ve fen bilimleri olmak üzere çeşitli sosyal bilimler ve sanat bölümleriyle de ülkemizde eğitim ve öğretime katkısını sürdürmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi dersleri 5 farklı kampüste 13 fakülte, 1 konservatuvar, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 6 enstitüde verilir. Kampüsler Maçka, Gümüşsuyu ve Taşkışla'daki tarihi binaları ile Maslak ve Tuzla'daki konumlarında yer alır. Mühendislik fakültesindeki dersler ağırlıklı olarak Maslak yerleşkesinde verilmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi bölümleri 13 fakülte altında İngilizce hazırlık sınıfı hariç 4 yıllık eğitim şeklinde verilir. 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca öğrenciler müfredatlarındaki zorunlu derslerin yanında ilgi ve alakalarına göre seçmeli dersler alabilirler. Başka üniversiteden adaylar ya da İTÜ öğrencileri İstanbul Teknik Üniversitesi yatay geçiş koşullarını sağlayarak bölüm içi ve bölümler arası geçişler yapabilirler. 4 yılın sonunda bölümlerinin gerekli gördüğü koşulu sağlayan öğrenciler yüksek öğretim diploması ile mezun olurlar. Dileyen öğrenciler bu 4 yılın sonunda enstitülerin uygun gördüğü koşulları sağlamak şartıyla yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde lisans derslerinin verildiği 13 fakülte ve bu fakültelere bağlı bölümler şunlardır;
- Çevre Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Geomatik Mühendisliği
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Elektrik mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Biyomühendislik Programı
- Kimya Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Temel Bilimler Bölümü
- Gemi Makinaları İşletme Bölümü
- Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Uçak Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Ekonomi Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İşletme Mühendisliği Bölümü
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Jeofizik Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Cevher Hazırlama Mühendisliği
- Bilişim Dersleri Koordinatörlüğü
- Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Hazır Giyim Perakende ve Moda Yönetimi
- Tekstil Geliştirme ve Pazarlama
- Tekstil Mühendisliği
- Moda Tasarımı
- Matematik Mühendisliği Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Kimya Bölümü
- İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
- Fizik Mühendisliği Bölümü
İstanbul Teknik Üniversitesi 2 yıllık bölümleri bünyesinde bulunmamaktadır. Üniversite sadece lisans ve yüksek lisans eğitimine yönelik eğitim vermektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yüksekokul olarak Devlet Konservatuvarı ve Yabancı Diller Yüksekokulu Bulunmaktadır.
- Çalgı Eğitimi
- Bestecilik
- Müzik Teknolojisi
- Müzik Teorisi
- Müzikoloji
- Ses Eğitimi
- Türk Halk Oyunları
- Hazırlık Eğitimi
İstanbul Teknik Üniversitesi yüksek lisans programları enstitüler tarafından sağlanmaktadır. Kayıt ve kabul koşulları ilgili enstitü tarafından belirlenir ve genel olarak güz ve bahar döneminde öğrenci kabul ederler. 2 yıllık tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, dilerlerse doktora programlarına devam ederler. İlk yıl alınan teorik ve pratik derslerden sonra ikinci yılda tezli yüksek lisans öğrencileri bir tez yazarak bunu savunurlar ve mezun olurlar. Bazı tezli yüksek lisans programları ikinci öğretim şeklinde uygulanmaktadır. Tezsiz yüksek lisans öğrencileri ise ikinci yılda bir proje hazırlarlar ve mezun olurlar. Tezsiz yüksek lisans programları ücretli olup ücret ilgili bölüm tarafından belirlenir. İstanbul Teknik Üniversitesi yüksek lisans enstitüleri ve bölümleri şunlardır:
- Jeodinamik Programı
- Jeoantropoloji Programı
- Jeodinamik Programı
- Coğrafi Bilgi Teknolojileri
- İnşaat Yönetiminde Bilişim
- Bilgi Teknolojileri
- Bilgi ve Haberleşme Mühendisliği
- Bilgi Güvenliği Mühendisliği ve Kriptografi
- Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik
- Bilgisayar Bilimleri
- Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama
- Deprem Mühendisliği
- Afet ve Acil Durum Yönetimi
- Akıllı Bina ve Tesis Yönetimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Enerji Bilim ve Teknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Radyasyon Bilim ve Teknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Mimari Tasarımda Bilişim
- Çevre Bilimleri ve Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Cevher Hazırlama Mühendisliği
- Elektrik Mühendisliği
- Environmental Biotechnology
- Biyomedikal Mühendisliği
- Telekomünikasyon Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Ürünleri Tasarımı
- Endüstri Mühendisliği
- Fizik Mühendisliği
- Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
- Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Yapı İşletmesi
- Ulaştırma Mühendisliği
- Yapı Mühendisliği
- İşletme Mühendisliği
- Zemin Mekaniği ve Geoteknik
- Jeofizik Mühendisliği
- Kimya
- Jeoloji Mühendisliği
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Isı Akışkan
- Maden Mühendisliği
- Katı Cisimlerin Mekaniği
- Makine Mühendisliği
- Makine Dinamiği
- Konstrüksiyon
- Malzeme ve İmalat
- Sistem Dinamiği ve Kontrol
- Otomotiv
- Malzeme Mühendisliği
- Matematik Mühendisliği
- Seramik Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi
- Mimarlık Tarihi
- Mimari Tasarım
- Restorasyon
- Proje ve Yapı Yönetimi
- Mimarlık (Tezsiz)
- Yapı Bilimleri
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Restorasyon ( Tezsiz)
- Bölge Planlama
- Peyzaj Mimarlığı
- Şehir planlama
- Bölge Planlama
- Tekstil Mühendisliği
- Şehir ve Bölge Planlama
- Gayrimenkul Geliştirme
- Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Kıyı Bilimleri Mühendisliği
- Uçak ve Uzay Mühendisliği
- Polimer Bilim ve Teknolojisi
- Savunma Teknolojileri
- Kentsel Tasarım
- Moleküler Biyoloji- Genetik ve Biyoteknoloji
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- Mühendislik Yönetimi
- Nano Bilim ve Nano Mühendislik
- İnşaat Projeleri Yönetimi (Tezsiz)
- Mühendislik Yönetimi
- Polimer Bilim ve Teknoloji
- İktisat
- İç Mimari Tasarımı
- Konut ve Deprem
- İşletme
- Türk Müziği
- Sanat Tarihi
- Siyaset Çalışmaları
- Müzikoloji
- Müzik Teorisi ve Kompozisyon
- Yöneticiler için İşletme ( İkinci Öğretim)
- Müzik (İkinci Öğretim)
- İşletme Teknolojileri Yönetimi ( İkinci Öğretim)
- Turizm Tasarımı ve Yönetimi (İkinci Öğretim)
İstanbul Teknik Üniversitesi uzaktan eğitim veren herhangi bir açık öğretim fakültesi ya da açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Dileyenler üniversite tarafından sağlanan kurs ve sertifika programlarına katılabilmektedirler. Belli bir ücret karşılığında ve esnek ders günleri sunan bu sertifika programları bireylerin entelektüel ve iş dünyasındaki gelişimlerine katkı sunmaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren adayların aldığı puanlara göre değişiklik göstermektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi puanları her yıl değişkenlik gösterse de genel olarak yerleşen adaylar yüksek puanla yerleşen öğrencilerdir. Mühendislik ve teknik alanlardan öğrenci kabul eden bir üniversite olduğu için adayların fen ve matematik derslerinde başarılı olması gerekmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi sıralama bilgilerinin yer aldığı ÖSYM atlasları öğrencilere fikir ve çalışma motivasyonu verebilir. Öğrenciler ayrıca bu atlaslarda bir önceki yılın İstanbul Teknik Üniversitesi bölümleri ve puanları bilgilerine de ulaşabilirler.
İstanbul Teknik Üniversitesi yabancı öğrenci kabulü için bir takım başvuru şartları belirlemiştir. Uluslararası geçerliliği olan SAT matematik sınavından 800 üzerinden minimum 600 almak ve mantık sınavından da 800 üzerinden minimum 400 almak gerekmektedir. ACT sınavında ise 36 üzerinden minimum 26 almak şart koşulmuştur. Lisans programına kayıt olabilmek için bir lise diploması olması gerekmektedir. YÖS sınavının ÖSYM tarafından kaldırılmasından dolayı adaylar üniversitelerin belirlediği şartlara uygun sınav ve diplomaları ile lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Program dili İngilizce olan bölümlere girecek adayların dil yeterliliğini gösterir belgeleri sunmaları zorunludur.
İstanbul Teknik Üniversitesi mezunları alanında öncü özel sektörlerde, devlet kurumları olan Aselsan, Roketsan ve Havelsan gibi kurumlarda çalışabilmektedir. Türkiye'nin en eski teknik üniversitesi olması sebebiyle özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümleri ön plana çıkmaktadır. Bilgisayar mühendisliği öğrencileri kodlama, yazılım gibi konularda alanında öncü ulusal ve uluslararası firmalarda çalışabilirler. Son yıllarda ülkemizdeki havacılık sektörünün gelişimine bağlı olarak uçak mühendisliği mezunları devlet kurumlarında istihdam edilebilir. Mühendisliklerin yanında mimarlık fakültesi de ülkemizin ihtiyaç duyduğu mimarları yetiştirmekte öncü bir kurum olmuştur. Yapılan büyük kentsel projelerin çizimi ya da restorasyona tabi tutulması gereken tarihi yapıların çizim ve planlarını yapabilirler. Deniz ve gemicilik alanında da İstanbul Teknik Üniversitesi öncü bir kurum olmuştur. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ticareti, gemi ve denizlerin temizliği ile ilgili yüksek bilgi sahibi mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunları ülkemizdeki pek çok ulusal/özel kurum ve kuruluşun projesini çizen insanlardır. Uzay ve haberleşme ve meteoroloji gibi ülkemizde sayısı az olan mühendislik bölümlerine sahip olduğu için bu bölümlerden mezun adaylar devlet kurumlarında istihdam edilerek bu alanların gelişimine katkı sunabilirler. Üniversiteye yeni başvuracak adayların merak ettiği bir konu olan İstanbul Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi var mıdır? sorusunun cevabı hayır olarak verilir. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sosyal bilimler alanındaki eğitim yüksek lisans seviyesinde verilmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri ve mezunları mevcut iş ve staj ilanlarını Kariyer.net'ten takip edebilir. Dileyen adaylar Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını ziyaret ederek meslekler hakkında bilgi edinebilirler.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.