İstinye Üniversitesi, 2015 yılında kurulmuş özel bir üniversitedir. Kurulduğu günden bu yana başarılı akademik kadrosuyla öğrencilerine nitelikli bir eğitim verme gayesinde olan İstinye Üniversitesi, bünyesinde toplam 9 fakülte bulundurmaktadır. Lisans eğitimlerinin verildiği dokuz fakülteyi, ön lisans eğitimlerinin verildiği 2 meslek yüksekokulu izlemektedir. Aynı zamanda lisansüstü eğitim için 3 farklı enstitüye sahip olan İstinye Üniversitesi, lisansüstü programlarını Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünde yürümektedir. Akademik kadrosu, işleyiş şekli ve tüm öğrencileriyle bilimin ışığında olan İstinye Üniversitesi, yeni dünya düzenini yakından takip eden üniversitelerden biridir. İstinye Üniversitesi evrensel standartlarda bir eğitim verme gayesinde olup öğrencilerini de bu özellikler doğrultusunda yetiştirmektedir. Toplam 2 adet kampüsü bulunan İstinye Üniversitesi'nin kampüsleri Topkapı Kampüsü ve Vadi Kampüsüdür. "Engelsiz Üniversite" anlayışını kapsayan İstinye Üniversitesi, öğrencilerine çeşitli imkanlar ve kolaylıklar sunmaktadır. Staj imkanları, öğrenci kulüpleri, psikolojik danışmanlık birimi, spor takımları ve tesisleri ile öğrencileri için aktif bir üniversite yaşamı sunmaktadır. İstinye Üniversitesi yatay geçiş imkanı da sunmaktadır. Çeşitli üniversitelerden ön lisans ve lisans öğrencileri İstinye Üniversitesi'ne geçiş yapabilirler. Bu sayede eğitimlerine İstinye Üniversitesi'nde devam edecek öğrenciler, İstinye Üniversitesi'nde halihazırda eğitim gören öğrenciler gibi güzel bir üniversite hayatına adım atarlar.
İstinye Üniversitesi'nde dokuz adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi başta olmak üzere farklı disiplinleri içeren diğer fakültelerden oluşmaktadır. İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ismiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. İstinye Üniversitesi fakülteleri altında ilgili bölümler toplanmıştır. Bu bölümler fakültelerin kapsadığı alanlarla ilgilidirler. İstinye Üniversitesi'nde bulunan bölümlerde Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde eğitim verilmektedir. Aynı bölümlerin Türkçe ve İngilizce olarak iki dil seçeneğine sahip olması öğrenciler için alternatif oluşturmaktadır. İstinye Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerin bağlı olduğu fakültelerinin hepsi aşağıda sıralanmıştır:
- Dijital Oyun Tasarımı Bölümü (İngilizce)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü (Türkçe)
- Mimarlık Bölümü
- Mimarlık Bölümü (İngilizce)
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
- Yeni Medya ve İletişim Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Biyoenformatik ve Genetik Bölümü (İngilizce)
- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Endüstri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İnşaat Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Kimya Bölümü (İngilizce)
- Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Matematik Bölümü (İngilizce)
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce)
- Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce-Türkçe)
- Ekonomi Bölümü (İngilizce)
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce)
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü (İngilizce)
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (İngilizce)
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü (İngilizce)
- Hemşirelik Bölümü
- Hemşirelik Bölümü (İngilizce)
- Odyoloji Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Felsefe Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü (İngilizce)
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Psikoloji Bölümü (İngilizce)
- Sosyoloji Bölümü (İngilizce)
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
İstinye Üniversitesi, öğrencilerine dört yıllık lisans eğitiminin yanı sıra iki yıllık ön lisans bölümleri ile de eğitim vermektedir. Ön lisans bölümlerini tercih eden öğrenciler, meslek yüksekokullarında iki yıl boyunca aldıkları eğitimle iş hayatına erkenden atılabilir veya eğitimlerini dört yıla tamamlayarak iki üniversite mezunu olabilirler. İstinye Üniversitesi ön lisans bölümleri meslek yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında yer almaktadır. İstinye Üniversitesi'nin bazı ön lisans bölümlerinde ikinci öğretim hakkı da bulunmaktadır.
- Adalet Bölümü
- Adalet Bölümü (İkinci Öğretim)
- Aşçılık Bölümü
- Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü
- Bilişim Güvenliği Teknolojisi Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Gıda Teknolojisi Bölümü
- Otomotiv Teknolojisi Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü (İkinci Öğretim)
- Uçak Teknolojisi Bölümü
- Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü
- Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (İkinci Öğretim)
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü (İkinci Öğretim)
- Anestezi Bölümü
- Anestezi Bölümü (İkinci Öğretim)
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Elektronörofizyoloji Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü (İkinci Öğretim)
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü (İkinci Öğretim)
- Radyoterapi Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü (İkinci Öğretim)
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
İstinye Üniversitesi yüksek lisans eğitimlerini üç enstitüde vermektedir. Bu enstitüler Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüleridir. Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde dokuz alanda, Sosyal Bilimler Enstitüsünde dört alanda ve Fen Bilimleri Enstitüsünde üç alanda eğitim verilmektedir. Yüksek lisans programları, ilgili enstitülerin bünyesinde verilmektedir. İstinye Üniversitesi'nde tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki yüksek lisans türünde de eğitim verilmektedir. Yüksek lisans bölümleri iki yıl eğitim veren programlardır ve bir yıl ders bir yıl tez yazma şeklinde ilerlemektedir. Tezsiz yüksek lisans programlarında tez yazılmamaktadır:
- Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Kanser Biyolojisi ve Farmakolojisi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Kök Hücre ve Doku Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Sinirbilim (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Tıbbi Biyoloji ve Genetik (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Dil ve Konuşma Terapisi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Beslenme ve Diyetetik (Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sağlık Yönetimi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Psikoloji (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Mimari Tasarım (Yüksek Lisans Programı)
- Bilgisayar Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
- Yapay Zeka Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
İstinye Üniversitesi'nin açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. İstinye Üniversitesi uzaktan eğitim verebilecek bir üniversite altyapısına sahip olup, teknolojik anlamda öğrenci ve öğretim elemanlarına farklı imkanlar sunabilmektedir. İstinye Üniversitesi kurmuş olduğu Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrencilerine uzaktan ders alma imkanı tanımaktadır. Bunun dışında İstinye Üniversitesi'nin uzaktan eğitim verdiği bir açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
İstinye Üniversitesi taban puanları her sene değişmektedir, bölümlerin sabit bir taban puanı yoktur. Bunun sebebi puanların her yıl gerçekleşen üniversite sınavına göre yeniden güncellenmesidir. Taban puanlarını kontrol etmek için bir önceki senenin taban puanları kontrol edilmelidir. Bu sayede ilgili bölümün en son hangi puanla öğrenci aldığını görebilir ve kendi puanınız üzerinden bir tahmin gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan bunun bir tahmin olduğu ve sonuçların değişebileceğidir; çünkü taban puanları o yıl içinde gerçekleşecek olan sınava göre belirlenecektir. Ayrıca kazanıp kazanmayacağınızı kontrol etmenin bir diğer yolu da İstinye Üniversitesi sıralama puanlarına bakmaktır. Sıralamalar daha doğru bir tahmin ortaya koysa da yine bunun da net bir sonuç olmadığı unutulmamalıdır.
İstinye Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Yabancı öğrenci olarak başvurular için her üniversitenin ilgili birimleri, başvuru şartlarını belirlemektedir. Bunlar genellikle belirlenmiş dil sınavlarından gerekli puanları almak ve üniversiteye girebilecek bir mezuniyet derecesine sahip olmaktır. İstinye Üniversitesi'nde yabancı öğrenci başvuru işlemleri İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktörlüğü üzerinden yürütülmektedir. İstinye Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak için üniversitenin sitesinde bulunan yabancı öğrenci başvuru formunu doldurmak ve istenilen belgeleri sisteme yüklemek gerekmektedir. Her bölümün yabancı öğrenciler için belirlenmiş kontenjanları bulunmaktadır. Bu kontenjanlar bölümden bölüme değişmektedir. Başvuruda istenilen tüm belgelerin kontrol edilmesi ve başvuru şartlarına uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir. Kontenjan sayıları, başvuruya dair gereken tüm detaylar ve başvuru tarihlerine dair tüm bilgiler İstinye Üniversitesi internet sitesinde bulunmaktadır.
İstinye Üniversitesi ön lisans ve lisans mezunları için birçok iş imkanına sahiptir. Mezunlar, mezun oldukları bölüme dair iş bulabilecekleri gibi bölümlerinin yan dallarına ait de çeşitli işler bulabilirler. Örneğin, Türk Dili ve Edebiyatı mezunu bir öğrenci çeşitli kurumlarda edebiyat öğretmeni olabileceği gibi editörlük gibi işler de yapabilir. Birçok bölüm iş imkanı açısından daha avantajlıdır. Örneğin, İstinye Üniversitesi Hemşirelik bölümü mezunları özel kurumlar ve devlet kurumları olmak üzere birçok yerde hemşire olarak iş imkanına sahiptirler. İstinye Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları ise hastanelerden adliyelere, çocuk yuvalarından okullara kadar birçok yerde çalışabilirler. Eğitimin hobiyle birleştiği alanlardan biri olan İstinye Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ise önü açık olan bölümlerdendir. Gastronomi bölümü mezunları turizm merkezleri başta olmak üzere birçok yerde aşçı olmak gibi iş imkanlarına sahip olabilirler. İstinye Üniversitesi Mimarlık bölümü ise en çok tercih edilen bölümlerden biri olup inşaat şirketlerinden mimari danışmanlık şirketlerine kadar pek çok yerde iş bulabilirler. Her bölüm kendi iş imkanına sahiptir ve asıl önemli olan mezunların seçeceği yoldur. Tüm imkanların yanı sıra akademisyenlik de her bölüm için önemli bir iş seçeneği olmaktadır. Seçiminiz için Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasına göz gezdirebilir ve kendiniz için en uygun işi seçebilirsiniz. Kararınızı verdikten sonra Kariyer.net üzerinden birçok iş ilanı bulabilir ve hayalinizdeki işe tek tıkla başvurabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İstinye Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.