İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir'de bulunmaktadır. 2001 yılında İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı öncülüğünde kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir'in ilk vakıf üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır. İzmir'in merkezi ve bir o kadar da sakin bölgesi olan Balçova'da bulunan kampüs, öğrencilerine birçok imkan sunmaktadır. Üniversite kampüsünde bulunan öğrenci yurdu, kafeterya ve restoranlar, kütüphane, sağlık ve psikolojik danışma merkezi bunlardan sadece bazılarıdır. Sosyal yönden kendini geliştirmek isteyen öğrenciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrenci kulüplerinden dilediklerine üye olarak verimli ve eğlenceli vakit geçirebilirler. Ulaşım açısından oldukça kolay bir bölgede bulunan üniversiteye otobüs, metro ve deniz yolu aracılığıyla ulaşım sağlamak mümkündür. Alsancak ve Konak merkeze 25 dakika mesafede bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi kampüsü, öğrencilerine huzur ve eğlence dolu bir eğitim alma olanağı sunar. On binlerce mezunu bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde yüzlerce akademisyen görev yapmaktadır. Nitelikli ve yenilikçi bireyler yetiştirmeyi ve bilime katkıda bulunmayı kendine misyon edinen İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde 8 fakülte, 1 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim veren 1 enstitü bulunmaktadır. Buna ek olarak İngilizce hazırlık eğitimi veren yabancı diller yüksekokulu da bulunan üniversitenin eğitim dili bölümden bölüme değişiklik göstermektedir. Lisans eğitimi verilen fakültelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi haricinde öğrenim dili İngilizce olmakla beraber yalnızca Hukuk Fakültesi'nde %30 İngilizce, %70 Türkçe eğitim verilmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Hemşirelik ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinin ise eğitim dili Türkçedir. Ön lisans eğitimi verilen meslek yüksekokullarında Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik bölümü haricindeki bölümlerin eğitim dili Türkçedir. Ayrıca ikinci yabancı dil eğitimi imkanı sunan üniversitede Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Japonca ve Çince dersleri de verilmektedir. İki sene boyunca verilen bu dersler sonucunda öğrenciler A2 seviyesinde yabancı dil bilgisi edinmiş olur ve yabancı dil seviyelerini ilgili resmi sınavlara girerek belgeleyebilirler.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversite puanlarına göre burslu veya burssuz okuma imkanına sahiptirler. Üniversite giriş sınavı başarılarına göre %100 oranında burs, %50 oranında burs veya %25 oranında burs kazanma olanakları vardır. Burslu bir şekilde eğitim hayatlarına başlayan öğrencilerin burs durumları, eğitim süresince elde ettikleri başarılarından bağımsız olarak eğitim hayatları boyunca devam eder. İzmir Ekonomi Üniversitesi, aday öğrencilerine ÖSYS bursu ve indirimi haricinde birçok indirim imkanı da sunar. Ticaret Odası üyeleri indirimi, sporcu indirimi, temel bilimler tercih indirimi, mimarlık bölümü YKS başarı indirimi, kardeş/ebeveyn/çocuk/eş indirimi, mensup indirimi, derece indirimi, lisans mezun indirimi, dikey geçiş indirimi, Doğan Turhan bursu, uluslararası öğrenci bursu gibi imkanlardan da faydalanabilen öğrenciler bu indirim ve bursların detaylarını ve şartlarını üniversite sitesinde bulunan tanıtım kataloğundan öğrenebilirler.
İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde 8 adet fakülte, 1 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu bulunmaktadır. Buna ek olarak lisansüstü eğitim veren 1 adet enstitüsü de bulunmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi bölümleri aşağıda listelenmiştir:
- Ekonomi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- Muhasebe ve Denetim Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Genetik ve Biyomühendislik Bölümü
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Fizik Bölümü
- Matematik Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Yeni Medya ve İletişim Bölümü
- Sinema ve Dijital Medya Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
4 yarı yıllık eğitim süreci sonunda öğrencilerin mezun olduğu ve hızlıca iş hayatına atıldığı bölümler ön lisans bölümleri olarak adlandırılır. İzmir Ekonomi Üniversitesi çatısı altında ikinci öğretim bölümleri de dahil olmak üzere ön lisans eğitimi verilen 2 adet meslek yüksekokulu bulunmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi 2 yıllık bölümler için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
- Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü (İkinci Öğretim)
- Dış Ticaret Bölümü
- Grafik Tasarımı Bölümü
- Grafik Tasarımı Bölümü (İkinci Öğretim)
- İç Mekan Tasarımı Bölümü
- İnşaat Teknolojisi Bölümü
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
- Mimari Restorasyon Bölümü
- Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü
- Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Optisyenlik Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Yaşlı Bakımı Bölümü
- Adalet Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- İngilizce Hazırlık Bölümü
- İkinci Yabancı Dil Programı
İzmir Ekonomi Üniversitesi, lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilere yüksek lisans ve doktora yapma fırsatı sunmaktadır. Tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki farklı çeşidi bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi yüksek lisans programlarında çeşitli alanlarda gelişime açık eğitim alınabilir. İki yıllık yüksek lisans eğitimi sonrasında alanlarında daha kalifiye olan mezunlar, iş hayatına daha donanımlı başlayabilir veya doktora eğitimlerine devam ederek akademik anlamda ilerlemeyi tercih edebilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi yüksek lisans bölümleri aşağıda listelenmiştir:
- Kamu Hukuku Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Deneysel Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Finans Ekonomisi Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Lojistik Yönetimi Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Sürdürülebilir Enerji Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Tasarım Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı
- Bilgisayar Mühendisliği Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Biyomühendislik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezli- Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Marka İletişimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde uzaktan eğitim alınabilecek bir açık öğretim fakültesi bulunmamaktadır. Yüz yüze eğitim için gerekli olan bütün donanıma sahip üniversite, kampüs hayatı yaşamak isteyen tüm öğrenciler için uygundur. Yalnızca lisansüstü işletme eğitimi alan öğrenciler için uzaktan öğretim imkanı sunan 1 adet yüksek lisans programı bulunmaktadır. Üniversitede ayrıca uzaktan yaz okulu imkanı da bulunmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi yaz okulu başvuruları için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın duyuruları takip edilmelidir.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), her sene başvuru sayıları ve üniversite kontenjanları gibi kriterleri göz önünde bulundurarak üniversite başarı sıralamalarını ve taban puanlarını güncellemektedir. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni tercih etmek isteyen öğrenciler geçmiş yıllardaki üniversite sıralamalarını ve taban puanları inceleyebilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi puanları merkezi yerleştirme sınavı sonucunda değişiklik göstermektedir. Bu şekilde yaklaşık olarak bir fikir edinebilen öğrenciler, dilerlerse puan bilgileri için üniversitenin internet sitesine de bakabilirler. ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kitapçığı incelenerek İzmir Ekonomi Üniversitesi taban puanları hakkında sağlıklı varsayımda bulunulabilir. Ayrıca bu bilgilerden İzmir Ekonomi Üniversitesi sıralama durumu hakkında da bilgi alabilirler.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, üniversitelerin ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler için dikey geçiş yapma hakkı da sunar. Dikey geçiş yapan öğrenciler, iki yıllık eğitimlerini dört yıla tamamlayarak lisans diplomasına sahip olabilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne dikey geçiş yapmak yapmak isteyen öğrenciler, ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girerek başarılı olmaları halinde ön lisans diploma puanları da baz alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda eğitim hayatlarına 3. sınıftan devam edebilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi ön lisans bölümlerinin birinden mezun olup lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler ayrıca üniversitenin sunduğu indirim fırsatından da yararlanabilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi DGS taban puanlarına ÖSYM'nin sitesinden ulaşmak mümkündür.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, yabancı uyruklu öğrenci başvurularını sitesinden online olarak almaktadır. Üniversitenin sitesinde her ülkeden kabul edilen sınav türü bilgisi yer almaktadır. Bu sınavın sonucuna ve diploma puanlarına göre uluslararası yabancı aday öğrenciler değerlendirmeye alınır ve bu değerlendirmenin sonucunda kabul gören öğrenciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin yayınladığı programlardan birine kayıt yaptırabilirler. Başvuru için ek olarak lise diplomasının fotokopisi, lise resmi not belgesi (transkript) kopyası, pasaportun kimlik bilgilerini içeren sayfanın fotokopisi ve başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont talep edilir. Yabancı öğrenci kabul kriterlerine ve öğrenim ücretlerine üniversitenin hazırladığı katalogdan ulaşabilirsiniz.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, mezun oldukları program doğrultusunda kamuda veya özel sektörde iş bulma imkanına sahiptirler. Çalışma hayatına atılmadan önce lisansüstü eğitim almak isteyen öğrenciler ise kendilerini bu alanda ilerleterek akademik kariyerlerini sürdürmeyi tercih edebilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunları, doktorluk alanında mesleklerini ellerine alabilir, devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışmaya başlayabilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu öğrenciler ise avukatlık unvanları ile kendi özel hukuk bürolarını açma yetkisine sahip olurlar. Adliyelerde ve özel hukuk bürolarında da çalışma imkanı bulunan mezun öğrenciler, dilerlerse hakim ya da savcı olmak için sınavlara hazırlanabilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler yine hukuk fakültesi mezunları gibi kendi iş yerlerini açabilir, psikolog olarak mesleklerini icra edebilirler. Günümüzün önemli sektörlerinden biri olan medya sektöründe görev almak isteyenler İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde eğitimlerini tamamlayarak spor spikeri ya da gazeteci olarak mesleklerini icra edebilirler. Mühendislik alanında kariyer yapmak isteyenler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları gibi kendi alanlarında birçok farklı iş ilanına başvurabilirler. Bilgisayar mühendisliği mezunları, yazılım alanında kendilerini geliştirebilir, günümüzün popüler e-spor dallarından ilhamla yeni oyunlar geliştirerek girişimlerde bulunabilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi mezunları da başta turizm sektörü olmak üzere farklı sektörlerde kariyerlerini sürdürebilirler. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunları gibi siz de Kariyer.net sayfasındaki iş ilanlarını inceleyebilir, geleceğiniz için yapacağınız planlarda pozisyon rehberi sayfalarından fikir alabilirsiniz.
İşletme Bölümü ve Lojistik Yönetimi Bölümü’nde de çift anadal yaparak iki diplomayla mezun olan Hande Arı, dünyanın en başarılı kadın yöneticileri arasına girdi. Arı, Norveç’te denizcilik sektöründe uluslararası başarı gösteren 40 yaş altı kadın profesyonellerin seçildiği “İzlenecek 10 başarılı kadın” listesinde yer aldı. Arı, 2006 yılında girdiği üniversite sınavında Türkiye derecesi elde etti. Yüzde 100 burslu olarak İşletme Bölümü’nde öğrenim gören Arı, Lojistik Yönetimi Bölümü’nde de çift anadal yaparak, iki diplomayla mezun olmuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Üniversitemin sağlamış olduğu Çift Anadal Programı sayesinde Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü’nü de bitirdim. İngilizce eğitim diline sahip bir üniversitede okumanın verdiği avantajla evrensel gelişmeleri yakından takip edebiliyorum. İkinci yabancı dil imkanı ile Almanca öğrenip Erasmus'a gittim. Almış olduğum eğitim ile geleceğe umutla bakıyorum.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin sunduğu Çift Anadal Programı sayesinde Psikoloji artık benim için sadece tutku değil kariyer yapacağım bir alan oldu. Planım bu alanda uzmanlaşıp yarı zamanlı akademisyen olmak ve aynı zamanda bir şirkette çalışmak. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bana sunduğu imkanla hayal ettiğim bölümü okuyorum. Teşekkürler İzmir Ekonomi!
Okulumuzda 5 çok mutlu yıl geçirdikten sonra 2019 Haziran ayında okulumuzun İsletme bölümünden mezun oldum. Okul hayatımın 3.sınıfında Vakıfbank’ta staj yaptım, Finans sektörüne olan ilgim ile birlikte 2019 Temmuz ayında, ING’nin Geleceğin Yöneticilerini Yetiştirme Programı ile kariyerime başlangıç yaptım. 3 aylık bir eğitim sürecinden sonra ticari portföy yöneticisi olarak görev yapmaya başladım ve devam etmekteyim. Okulumun bana bu yolumdaki katkıları sayısız olmakla birlikte hala devam etmekte. Kısaca bir turuncudan başka turuncuya adım attım... İyi bir üniversitenin size kattıklarını iş hayatınızda ve sosyal ilişkilerinizde çok net görebiliyorsunuz. Son olarak, ilk turuncum benim için hep unutulmaz olarak kalacak..
Aşağıdaki veriler, İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.