Konya Teknik Üniversitesi, Mayıs 2018 yılında Konya'da yer alan bir başka devlet üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi'nden bir yüksekokul ve 2 fakültenin bağlanmasıyla kurulan yükseköğretim kurumudur. Selçuk Üniversitesi'nden bünyesine katılan Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi'nin temeli 1970- 1971 yıllarına dayanmaktadır. Bu fakültelerde yer alan mimarlık ve kimi mühendislik bölümleri, 1970- 1971 yıllarından itibaren eğitim- öğretim veren Milli Eğitim Bakanlığı bağlantılı Mühendislik- Mimarlık Yüksekokulu olarak bünyesinde yer almaktaydı. Bir yıl sonra Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi adını alan kurum 1982 yılına kadar bu isimle öğretime devam etmiş ve 1982- 1983 eğitim- öğretim yılında fakülte statüsünde Selçuk Üniversitesi'ne bağlanmıştır. 2018 yılında ise Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi isimli iki ayrı fakülte olarak Konya Teknik Üniversitesi çatısında eğitim- öğretim vermeye başlamıştır.
"Gelişimin Öncüsü" sloganıyla eğitim- öğretime başlayan Konya Teknik Üniversitesi, 4 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü ve 12 eğitim, araştırma ve uygulama merkezi ile öğrencilere eğitim vermektedir. Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim veren kurum, 400'den fazla akademisyeniyle 20 bine yakın öğrenciyi geleceğe hazırlamaktadır.
Girişimci, yetkin ve etik değerlere bağlı, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında çalışmalar yaparak ülkemizi ulusal ve küresel anlamda kalkındırma misyonu ile üreten, yetkin ve evrensel değerlere bağlı bireyler yetiştirme, yenilikçi ve faydalı projelerle toplumu kalkındırma vizyonuyla yoluna devam etmektedir. Konya Teknik Üniversitesi; üniversite- sanayi ilişkisini geliştirme odaklı çalışmalar yapan, özellikle savunma sanayi alanında projeler üretmesi amacıyla öğrencilerini destekleyen bir üniversitedir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin ileri teknolojiye sahip stratejik kuruluşları ile de iş birliği yapmaktadır. Kurumlarla yapılan iş birliği sayesinde öğrenciler AR-GE, inovasyon ve tasarım alanlarında gelişim fırsatı yakalayabilmektedir. Üniversite bünyesinde eğitim alan öğrenciler bu doğrultuda, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığıyla hayata geçirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) yer almak üzere girişim ve projeler üretmekte ve milli sanayi ve teknolojinin uygulamaları hedefi doğrultusunda çalışmaktalardır. Ayrıca 2018 yılında düzenlenen TEKNOFEST yarışmasında, Konya Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Roket Takımı, roket fırlatma kategorisinde en yüksek irtifaya ulaşan roket ile birinci olmuş ve çalışmalarını taçlandırmışlardır. Bunun yanı sıra Konya Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü yükseköğretim kurumlarıyla birlikte TEKNOFEST'in akademik paydaşları arasında yer almaktadır.
Konya Teknik Üniversitesi akademik takvimine bağlı olarak güz ve bahar dönemleri olmak üzere iki farklı dönemde öğrenim vermektedir. Ayrıca Konya Teknik Üniversitesi öğrencilerine tanıdığı yaz okulu imkanı ile yaz döneminde de eğitime devam etmektedir.
Öğrencilerine çift anadal ve yandal gibi akademik imkanlar sağlayan Konya Teknik Üniversitesi yatay geçiş hakkını da öğrencilerine tanımaktadır. Bölümler arası ve kurumlar arası yatay geçiş hakkı gerekli şartları sağlayan tüm öğrencilere tanınmaktadır.
Uluslararası düzeyde çalışmalar yapma ve öğrenciler yetiştirme amacı bulunan Konya Teknik Üniversitesi, Erasmus + Öğrenci Değişim Programı ile öğrenci ve akademisyenlerinin yurt dışında yer alan üniversitelerde eğitim almalarını sağlamaktadır.
Gelişen teknolojinin imkanlarını olabildiğince kullanma amacında olan, öğrenci merkezli eğitim felsefesini benimseyen Konya Teknik Üniversitesi, e- öğrenme temelli faaliyetler yürütmektedir. Bu doğrultuda, Konya Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim, alanında Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde senkron (eş zamanlı) ve asenkron (eş zamansız) olarak planlanan dersler verilmektedir.
Konya Teknik Üniversitesi mezunları için iş ve öğrencileri için staj imkanı sunmak, kariyerlerini planlama konusunda yardımcı olmak amacıyla bünyesinde bir de Kariyer Merkezi bulundurmaktadır.
Konya Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi'nden kendisine bağlanan ve isim değişikliği yapılan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; kendi rektörlüğü altında kurulan İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ve Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olmak üzere toplamda 4 fakülteyi bünyesinde bulundurmaktadır. Lisans düzeyinde eğitim vermek amacıyla fakültelerinde bilgisayar mühendisliğinden jeoloji mühendisliğine, mimarlıktan endüstri ürünleri tasarımına birçok bölümü barındırmaktadır. Konya Teknik Üniversitesi bölümleri fakültelere göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- Mühendislik Temel Bilimleri
- Harita Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Çevre Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Mimarlık
- Endüstri Ürünleri Tasarımı
- İç Mimarlık
- Şehir ve Bölge Planlama
Konya Teknik Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'nin Mart 2021'de alınan kararla aktif hale gelmiştir; ancak fakültede yer alan bölümler hakkında yapılan çalışmalar halen devam etmektedir.
Konya Teknik Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nde 2021 yılı itibarıyla aktif bir bölüm bulunmamaktadır.
Ayrıca Konya Teknik Üniversitesi, bünyesinde bulunan öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya geçirmesi, araştırmacı özelliklerini yitirmemesi ve her daim öğrenmeyi ve ilerlemeyi hedeflemesi, toplumsal, küresel ve çevresel sorunlara çözüm üretebilen bireyler haline gelmesi amacıyla üniversite bünyesinde çeşitli uygulama, araştırma ve eğitim merkezleri bulunmaktadır. Ayrıca bu merkezler içerisinde teorik eğitimde öğrenilen bilgilerin uygulamaya geçirilmesi amacıyla laboratuvarlar da yer almaktadır. Bulunan merkezler şu şekildedir:
- Konya Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Konya Teknik Üniversitesi Savunma, Uzay ve Havacılık Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Kariyer Merkezi
- Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Geliştirilmesi Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Enerji Teknolojileri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi
- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi
- Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Süstaşları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren 1 yüksekokul bulunmaktadır. Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu içerisinde yer alan ön lisans bölümleri şunlardır:
- Basım ve Yayım Teknolojileri
- Bilgisayar Programcılığı
- Elektrik
- Elektronik Teknolojisi
- Elektronik Haberleşme Teknolojisi
- Gıda Teknolojisi
- İnşaat Teknolojisi
- İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
- Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojisi
- Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
- Yapı Yalıtım Teknolojisi
- Makine ve Metal Teknolojileri
- Makine Resim ve Konstrüksiyonu
- Tarım Makineleri
- Giyim Üretim Teknolojisi
- Ayakkabı Tasarım ve Üretimi
- Harita ve Kadastro
- Mobilya ve Dekorasyon
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği
- Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı
- Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri
- Mimarlık ve Şehir Planlama
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile öğrencilere alanlarında uzmanlaşma, araştırma ve geliştirme imkanı sağlayan
Konya Teknik Üniversitesi yüksek lisans ve doktora programları ile öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Uygun lisans bölümünden mezun olan ve gerekli şartları sağlayan tüm öğrenciler, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapabilmektedir.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Çevre Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Harita Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği
- Mimarlık
- Şehir Ve Bölge Planlama
- Endüstriyel Patlayıcılar ve Patlatma Tasarımı
- Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler
- Yapay Zeka
- Yazılım Mühendisliği
- Kentsel Tasarım
- Endüstri Mühendisliği
- İş Güvenliği
- Arazi Yönetimi, Kentsel Dönüşüm ve Taşınmaz Değerleme
- Çevre Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Harita Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği
- Mimarlık
- Şehir Ve Bölge Planlama
Konya Teknik Üniversitesi lisans, ön lisans ve yüksek lisans olarak üç sistemde eğitim vermektedir. Üniversitede açık öğretim programı bulunmamaktadır. Üniversite, uzaktan eğitim hizmeti olarak sadece online ders imkanı vermektedir.
Konya Teknik Üniversitesi taban puanları 4 yıllık lisans puanları ve 2 yıllık ön lisans puanları olarak iki şekilde değerlendirilebilir. Üniversitelerin taban puanları her yıl sınavın zorluk derecesi, tercih eden kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle üniversitelerde yer alan bölümler için net bir taban puanı söylemek doğru olmayacaktır. Taban puanları her yıl öğrenci başarı sıralamasına göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada Konya Teknik Üniversitesi sıralamaları geçmiş dönem sonuçlarına göre değerlendirilecek olursa, ilk üç bölüm; Konya Teknik Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği, Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık şeklinde sıralanabilir.
Ülkemizde lisans ya da ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, öncelikle her yıl düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girerek gerekli puanı almalıdır. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na,
Şartları sağlayan ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girip yeterli puanı alan öğrenciler, Konya Teknik Üniversitesi'ne yabancı öğrenci statüsünde başvurabilir.
Konya Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler, öğretim hayatlarının sonunda donanımlı bir şekilde mezun olurlar ve kamuda ya da özel sektörde mezun oldukları bölüme göre çeşitli pozisyonlarda çalışma imkanı bulurlar. Özellikle mühendislik ve mimarlık alanlarında teknik açıdan donanımlı, araştıran ve üreten kişiler yetiştirmeyi amaçlayan Konya Teknik Üniversitesi mezunları, savunma sanayisinden bilgisayar teknolojilerine, inşaattan çevre planlamaya geniş bir alanda çalışma fırsatı yakalayabilmektedir. Yeni mezun olan öğrenciler ve deneyimli mezunların iş, staj ve kariyer fırsatları için takip ettiği Kariyer.net'i sizler de tercih döneminde karar verirken ya da üniversite kapısından girdiğiniz andan itibaren dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Böylece bölümünüz ile ilgili iş ve staj ilanlarını yakından takip edebilirsiniz. Seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olurken, pozisyon rehberi sayfasıyla da mesleklere dair detayları keşfedebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Konya Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.