KTO Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından, 7 Temmuz 2009 tarihinde kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. KTO Karatay Üniversitesi, Konya’da kurulmuştur ve bu ilimizde kurulan ilk vakıf üniversitesi unvanına sahiptir. KTO Karatay Üniversitesi oldukça köklü bir tarihe dayanmaktadır. Üniversite adını, 1251 yılında Selçuklular tarafından yapılmış ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Karatay Medresesi'nden almıştır.
KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş imkânı da vermektedir. Yatay geçiş imkanından yararlanmak isteyen öğrenciler, KTO Karatay Üniversitesi yatay geçiş şartlarını yerine getirerek yatay geçiş imkanını kullanabilmektedirler. Yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş, kurum içi yatay geçiş ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yurt içindekilere yatay geçiş olmak üzere dört farklı yoldan yapılabilmektedir. Aday öğrenciler hangi bölümlere yatay geçiş yapabileceklerini görmek ve geçiş yapabilmek için gerekli işlemleri KTO Karatay Üniversitesi’nin internet sitesi üzerinden dikkatlice incelemelidir. KTO Karatay Üniversitesi yaz okulu uygulaması İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerine uygulanmaktadır. Öğrencilerden talep olması halinde fakültelerde de yaz okulu uygulamasının yapılması mümkündür. Senato kararı ve yönetim kurulunun önerisi ile yaz okulunun açılıp açılmaması belirlenir. KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerine Erasmus+ eğitim ve staj hareketliliği fırsatları da sunmaktadır. Ayrıca öğrenciler gerekli kriterleri yerine getirdikleri takdirde ÇAP’a (Çif Ana dal Programı) başvurabilirler. Öğrenciler, ÇAP kapsamında hangi bölümlere başvurabileceğine ve başvuru için gerekli şartları üniversitenin ilgili mevzuatı aracılığı ile öğrenebilir, detaylı bilgi edinebilir. KTO Karatay Üniversitesi eğitim dili Türkçedir; ancak KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Mühendislik Fakültesinin ön plana çıkan bölümü olan KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünün de eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. KTO Karatay Üniversitesi 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 4 uygulama ve araştırma merkezi ve binlerce öğrenciyle eğitim hayatını sürdürmektedir.
KTO Karatay Üniversitesi, farklı örgün eğitim programıyla öğretim hayatını sürdürmektedir. KTO Karatay Üniversitesi'nde öğretim dili %30 İngilizce olan bölümler için zorunlu hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Diğer bölümlerde ise hazırlık eğitimi öğrenci isteğine bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim süresi 6 yıl iken diğer fakültelerde eğitim süresi 4 yıldır. Zorunlu hazırlık eğitiminin bulunduğu fakülte ve bölümlerde eğitim süresi ise 5 yıldır. KTO Karatay Üniversitesi bölümleri ve fakültelerinin tamamı aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- İşletme Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
- Sigortacılık ve sosyal Güvenlik Bölümü
- Enerji Yönetimi Bölümü
- İslam İktisadi ve Finans Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Tarih Bölümü
- İletişim ve Tasarımı Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Grafik Tasarım Bölümü
- Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
KTO Karatay Üniversitesi lisans ve yüksek lisans eğitiminin yanı sıra ön lisans ya da daha yaygın tabiriyle bildiğimiz iki yıllık bölümlerde de eğitim vermektedir. KTO Karatay Üniversitesi 2 yıllık bölümler ile eğitimini tamamlayan öğrenciler dilerlerse iş hayatlarına geçiş yaparak, yetkinliklerine uygun pozisyonlarda görev alabilirler. Eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek başarılı bir sonuç elde etmeleri halinde 4 yıllık bölümlerde eğitim hayatlarına devam edebilmektedirler. Dikey Geçiş Sınavına giren ve başarılı bir sonuç elde eden aday öğrenciler üniversitenin ilan ettiği kayıt süreçlerini dikkatlice takip etmelidirler. Ayrıca üniversitenin ilan ettiği kayıt şartlarını da takip edip, yerine getirerek öğrenim hayatlarına devam edebilirler. KTO Karatay Üniversitesi ön lisans bölümlerinin yer aldığı meslek yüksekokulları aşağıdaki gibidir.
- Adalet Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- Anestezi Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Mekatronik Bölümü
- Dış Ticaret Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü
- Pilotaj Bölümü
- Arapça-Türkçe Mütercim Tercümanlık Bölümü
- İngilizce-Türkçe Mütercim Tercümanlık Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Odyoloji Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
KTO Karatay Üniversitesi yüksek lisans eğitimi vermeye 2012 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün açılmasıyla başlamıştır. İlerleyen yıllarda ise bu enstitüye 2013 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü ve 2015 yılında ise Sağlık Bilimleri Enstitüsü eklenmiştir. Eylül 2020 yılında ise bu 3 enstitü birleştirilerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adını almıştır. Tüm üniversitelerde olduğu gibi akademik kariyer hedefleyen lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler, belirli kriterleri sağlayarak KTO Karatay Üniversitesi yüksek lisans eğitim programına katılabilirler. Başvuru tarihleri ve kriterleri yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler tarafından ilan edilmektedir. Bu nedenle KTO Karatay Üniversitesi tarafından yapılacak olan ilanları dikkatle takip ederek, süreç ve kriterler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Gerekli kriterleri yerine getiren aday öğrenciler KTO Karatay Üniversitesi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarından birini tercih ederek yüksek lisans eğitimlerine başlayabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler böylece akademik kariyere uzanan yolda ilk adımı atmış olurlar. KTO Karatay Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı olarak eğitim veren anabilim dalları aşağıda listelenmiştir:
- Mimarlık Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Enerji Yönetimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Çocuk Gelişimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tarih Tezli Yüksek Lisans Programı
- Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans Programı
- Odyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Mekatronik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı
- Grafik Tasarım Tezli Yüksek Lisans Programı
- Disiplinler Arası İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Disiplinler Arası Aile ve Danışmanlığı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Disiplinler Arası Adli Bilişim Tezli Yüksek Lisans Programı
KTO Karatay Üniversitesi’nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Birçok bilim dalında eğitim veren üniversitenin öğretim programının büyük bir bölümünü uygulamalı dersler kapsamaktadır. KTO Karatay Üniversitesi kendi bünyesi altında verdiği derslerde gerekli ekipmana ve donanıma sahiptir. Bu kapsamda açık öğretim uygulamasında bulunmadan üniversitede eğitimi sürdürmektedir. Aynı şekilde okulun uzaktan eğitimi olan bir bölümü bulunmamaktadır. KTO Karatay Üniversitesi, online eğitim altyapısına sahiptir. Yüksek Öğretim Kurulu ya da üniversite rektörlüğünün kararı ile derslerden bazıları ya da tamamı online olarak verilebilmektedir.
KTO Karatay Üniversitesi taban puanları ve KTO Karatay Üniversitesi 2 yıllık taban puanları tüm üniversiteler gibi her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişim göstermektedir. Bu nedenle KTO Karatay Üniversitesi bölümlerini tercih listesine eklemek isteyen aday öğrenciler, son birkaç yılın taban puanlarına göz atabilirler. Öte yandan sıralama puanları, taban puanlardan daha doğruya yakın ve daha belirleyici sonuçlar vermektedir. Bu nedenle tercih öncesi sıralama puanlarını baz almak, aday öğrencilerin daha isabetli tercihte bulunmasına olanak sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki ister taban puanı isterse sıralama puanı olsun bu puan türlerinin belirlenmesinde her sene sınava giren öğrenciler etkin rol oynamaktadır. Tüm Üniversitelerde olduğu gibi KTO Karatay Üniversitesi taban puanları ve sıralaması da sınava girilen yıla göre değişkenlik gösterebilir.
Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla Türkiye’de ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ortaöğretim kurumundan mezun olması ve üniversiteler tarafından belirlenen bazı sınav ve puanlara sahip olması gerekmektedir. Ayrıca öğrenim alınacak süre boyunca öğrenci vizesi sahibi olmak gerekmektedir. KTO Karatay Üniversitesi yönetimi, aday öğrencinin girdiği ve geçer puan aldığı sınav belgesinin onaylı örneğini istemektedir. SAT vs. gibi üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavların sonucunu resmi olarak belgeleyemeyen ya da geçer not alamayan öğrencilerin başvurusu geçersiz olur ve üniversite tarafından kabul edilmez. Yabancı uyruklu aday öğrenciler, lise diplomasının onaylı örneğini, her yıl için ayrı ayrı olarak hazırlanmış lise transkriptini ve lise diplomasının denklik belgesini KTO Karatay Üniversitesi yönetimine teslim etmelidirler. Yönetime teslim edilecek tüm belgelerin onaylı olması gerekmektedir. Ayrıca bu belgelerin yabancı dilde olması durumunda ise noter tarafından onaylı Türkçe tercümeleri üniversite tarafından istenmektedir. KTO Karatay Üniversitesi, yabancı uyruklu öğrenci kabul şartları yönetim tarafından ilan edilmiştir ve şartların değiştirilme ya da yenilenme hakkını saklı tutar. Bu nedenle istenilen belgelerin tamamını öğrenmek ve herhangi bir belge eksikliği ya da yanlışlığı yaşanmaması için aday öğrenciler, KTO Karatay Üniversitesi internet sitesinde yayınlanan Uluslararası Öğrenci Başvuru formunu takip etmelidirler.
KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerine eğitim süresi boyunca, staj ve yarı zamanlı çalışma faaliyetleriyle desteklenen, teorik bilgilerin pratikle birleştirilmesinin imkânını sunan bir eğitim planı uygulanmaktadır. Mezunlar eğitimini aldıkları fakülte ve bölüm neticesinde kazandıkları yetkinliklerle farklı unvan ve pozisyonlarda iş imkânı bulabilmektedirler. Örneğin, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları belirli alanlarda uzmanlaşarak avukat, hakim, savcı unvanına sahip olabilir. KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları ise psikolog unvanıyla özel ve kamu kuruluşlarında, hastanelerde, rehabilitasyon merkezleri ve psikolojik araştırma merkezlerinde anaokullarında kendilerine çalışma olanağı bulabilirler. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu mezunları eğitimini tamamladıkları bölüm neticesinde sağlık hizmetlerinin çeşitli alanlarında iş imkânı bulabilmektedir. KTO Karatay Üniversitesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik bölümü mezunları; sigorta ve emeklilik şirketlerinde uzman, yönetici, aktüer, broker, bilirkişi, bankalarda sigorta uygulayıcısı, fon yöneticisi unvanlarıyla iş imkânı bulabilmektedir. Ayrıca, KPSS sınavına giren ve yeterli puanı elde eden mezunlar, bölüme özel atama kontenjanıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından açılan kadrolara atanarak iş imkânı bulabilmektedir. Mezunlar ayrıca lisansüstü eğitimlerine devam edip kariyerlerini akademik alana yöneltebilir ve kendileri için daha farklı iş imkânları oluşturabilirler.
KTO Karatay Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net’in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Kto Karatay Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.