MEF Üniversitesi, İstanbul’da 2012 yılında kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Ayrıca dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. Ters-yüz Sınıf, geleneksel olan eğitim-öğretim modelinin aksine bilgiyi öğrencinin okul yerine evde kendi araştırmalarıyla öğrenip, öğrendiklerini sınıf arkadaşlarına ve öğretmenine sunması üzerine kurulmuş bir eğitim modelidir. MEF Üniversitesi’nin tek ve ana kampüsü Maslak’ta bulunmaktadır. MEF Üniversitesi 5 fakültesi, 1 yüksek okulu, 2 enstitüsüyle eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir. Bünyesinde çeşitli sosyal faaliyetler barındıran MEF Üniversitesi’nde aktif olarak 14 spor takımı ve 61 öğrenci kulübü bulunur. MEF Üniversitesi öğrencilerin yalnızca sınavlardan geçip okulu bitirmelerini değil, gerçekten donanımlı bir şekilde mezun olmalarını hedefler ve bunun için birçok yenilikçi çalışmada bulunur. Öğrencileri hem mesleklerine ve hem de hayata hazırlar. MEF Üniversitesi öğrenci ve mezunlara iş dünyasını tanımaları, bilinçli kariyer tercihlerinde bulunmaları gibi çeşitli konularda danışmanlık hizmeti sunması açısından Profesyonel Gelişim Merkezi’ni kurmuştur. MEF Üniversitesi’nin misyonu ise; duyarlı, kendini sürekli geliştiren, ileri görüşlü, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet yeteneğine sahip mezunlar yetiştirmek ve bu mezunları yetiştirebilmek için gerekli altyapıyı ve motive edici ortamı kurmaktır. Ayrıca tüm bunları teknolojiye ve bilime katkı sağlayan araştırmacı akademisyenleri bir araya getirerek sağlamayı amaçlamaktadır.
MEF Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş olanağı da tanımaktadır. MEF Üniversitesi yatay geçiş, kurum içi ya da kurumlar arası; merkezi yerleştirme puanı ya da genel not ortalamasına göre yapılmaktadır. MEF Üniversitesi gerekli şartlar sağlandığında yurtdışından da öğrenci kabul etmektedir.
MEF Üniversitesi bünyesinde akademik çalışmalarını sürdüren 5 adet fakülte bulunmaktadır. MEF Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamakta, bunun dışında üniversitede eğitim, hukuk, sosyal bilimler, eğitim bilimleri, mühendislik ve sanat-tasarım alanlarında sürüdürülmektedir. MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi dışındaki tüm fakültelerin eğitim-öğretim dili %100 İngilizcedir. Hukuk Fakültesi ise %30 İngilizce olarak eğitim vermektedir. Üniversiteyi kazanan her öğrenci İngilizce Yeterlilik Sınavı’na girerek kendisine en uygun seviyeden MEF Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndaki eğitimine başlar. MEF Üniversitesi hazırlık sınıfları beş seviyeden oluşur. Hazırlık sınıfını tamamlayan öğrencilerin ortanın üstü bir İngilizce seviyesine sahip olduğu kabul edilir. Eğer yeterlilik sınavında gerekli puan alınırsa hazırlık sınıfı atlanarak direkt lisans eğitimine başlanabilir. Birinci dönemin sonunda hazırlık sınıfını geçtikleri taktirde, ikinci dönem irregular olarak bölüm dersi almaya başlayabilirler. Hazırlık sınıfı hariç lisans eğitimi toplam dört yıldır. MEF Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerin bağlı bulunduğu fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü
- İngilizce Öğretmenliği Bölümü
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
- İşletme Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
MEF Üniversitesi dört yıllık lisans eğitimi dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi de vermektedir. Ancak iki yıllık bölümler olarak bilinen ön lisans bölümleri MEF Üniversitesi bünyesinde yer almamaktadır. MEF Üniversitesi lisans bölümlerindeki öğrencilerinin yabancı dil seviyesini yükseltebilmek, onları kariyerlerine daha sağlam adımlarla hazırlanmaları konusunda teşvik etmek için Yabancı Diller Yüksekokulu'nda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Yabancı Diller Yüksekokulu'nda bulunan hazırlık sınıfındaki eğitimle öğrenciler mesleki eğitimlerini almadan önce yabancı dil konusunda belirli bir yetkinliğe ulaşmaktadır.
MEF Üniversitesi, lisans mezunu öğrencilere eğer akademik kariyerlerine devam etmek isterlerse MEF Üniversitesi yüksek lisans eğitimine, sonrasında da doktora programlarına katılabilme şansı sunar. Hatta diğer üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans konusunda öğrencilerin iki fırsatı daha vardır. Birincisi, öğrenci eğer isterse 3+2 denilen sistemle ilk üç yılını MEF Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra dördüncü yılını yurtdışında MEF Üniversitesi ile anlaşmalı üniversitelerden birinde okuyabilir. Seçmiş olduğu bu uluslararası üniversitede okuyacağı beşinci yıl ise yüksek lisans yerine geçecektir. Diğer bir seçenek ise 3+1 olarak adlandırılır. Öğrenci eğer mezun olabilmek için gerekli olan krediyi ilk üç yılında tamamlamışsa dördüncü yılında tezsiz olmak kaydıyla yüksek lisansını yapma hakkı kazanır. Yani MEF Üniversitesi dört yılda hem lisans eğitimini hem de yüksek lisansı tamamlamayı mümkün kılar. MEF Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci bölüm derslerini ilk üç yılda tamamlayabilmenin fırsatına da hem yaz okulunun ders seçeneklerinin çok olması hem de üniversitenin ders seçimi ve ders yükünde esnek davranması sayesinde ulaşır. Bu konuyla ilgili duyurular ve gereken şartlar MEF Üniversitesi tarafından duyurulmaktadır. Dört yıllık lisans eğitimi tamamlandıktan sonra da yüksek lisansa başvurmak mümkündür. MEF Üniversitesi’nde 2 farklı enstitü bulunmaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü’nün yalnızca MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği için doktora programı, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nünse yalnızca Hukuk Fakültesi için doktora programı mevcuttur. Lisansüstü eğitimi de bu iki enstitü tarafından verilmekte olup tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Bazı programlarda tezli ya da tezsiz olması konusunda seçim hakkı tanınır ancak bazılarında seçim hakkı yoktur. Aşağıda lisansüstü için eğitim veren ana bilim dalları sıralanmıştır:
- Öğrenme Bilimleri Yüksek Lisans Programı
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı
- İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi ve Finans Yüksek Lisans Programı
- MBA Programı
- Uluslararası Güvenlik ve Strateji Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
- Akıllı Binalar ve Sürdürülebilir Sistemler Yüksek Lisans Programı
- Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
- Büyük Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Proje Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik ve Robotik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Mimari Tasarım – Alternatif Mimarlık Pratikleri Yüksek Lisans Programı
- Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü MEF Üniversitesi bünyesinde yer almamaktadır. Ayrıca hazırlık eğitimi dahil MEF Üniversitesi’nde uzaktan eğitimle alınabilecek herhangi bir ders de mevcut değildir. Ancak üniversitenin altyapısı olası durumlar için online eğitim koşullarına her zaman uygun ve hazırdır. YÖK kararı ya da üniversite rektörlüğünün kararıyla derslerin bazıları ya da tümü online olarak verilebilmeye uygundur.
Üniversitelerin taban puanları her yıl sınava giren öğrencilere, sınava ve tercih yoğunluğuna göre değişim gösterir. Bu yüzden MEF Üniversitesi taban puanları da sabit değildir. Ayrıca puandan ziyade sınav sıralamasına göre tercih yapmak gerçeğe daha yakın sonuçlar doğurur. Bunun için MEF Üniversitesi’nin son birkaç yılının taban sırlamalarına bakarak tercihte bulunulabilir. Bunun dışında %50 ve %100 burs, MEF Üniversitesi bölümleri arasındaki sıralama farkını oldukça yükseltir. Örneğin MEF Üniversitesi Psikoloji %100 ve %50 burslu bölümleri arasında genellikle neredeyse yirmi kat sıralama farkı vardır. Bu örnek diğer bölümler için de hemen hemen aynıdır. MEF Üniversitesi sıralama konusundaki dikkat çeken bölümlerinden biri İngilizce Öğretmenliği Bölümüdür. MEF Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bölümlerinden en yüksek taban puanına sahip bölüm ise Bilgisayar Mühendisliği Bölümüdür. MEF Üniversitesi Endüstri Mühendisliği de taban puanı olarak ön plana çıkan diğer bölümlerden biridir.
Uluslararası öğrencilerin MEF Üniversitesi başvurusunda yurtdışında öğrenim gördükleri liseden verilen diplomalarının Türk liselerinden alınan diplomalara denk olması gerekir. Aday öğrenciler üniversiteye lise diploması ya da ön kabul için transkript, uluslararası diploma (Abitur, IB vb.) veya uluslararası üniversite giriş sınavı sonuçları (ACT, GCE, SAT vb.) ile başvurabilir. Kabul edilen minimum puan ve başvuru süreci MEF Üniversitesi web sayfasında daha detaylı bir şekilde mevcuttur. Ayrıca ana dili Türkçe olmayan ya da Türkçe eğitim veren liselerden mezun olmayan MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvuracak adayların Türkçe yeterlilik belgesi almaları zorunludur (TÖMER C). MEF Üniversitesi her sene yabancı öğrenci kabul şartlarını değiştirebilir. Bu yüzden başvuruda bulunacak öğrencilerin yabancı öğrenci yönergesini takip etmesi önemlidir.
MEF Üniversitesi öğrencilere lisans eğitimi sırasında yurtdışına çıkmaları ve orada eğitim görmeleri için birçok olanak sağlar. Öğrenciler Erasmus, Farabi ve Mevlâna projelerine katılmanın yanı sıra Japonya, Amerika, Çin, Güney Kore, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde de öğrenci değişim programlarıyla eğitim görebilme fırsatını yakalarlar. Hatta MEF Üniversitesi öğrencilere dört ve beşinci yıllarında yurtdışında yüksek lisanslarını tamamlamaları için de bir şans verir. MEF Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden birçoğu 72 günlük zorunlu stajlarını da Erasmus+ programı sayesinde yurtdışında tamamlamıştır. Erasmus+ programı yalnızca mimarlık fakültesinde değil tüm MEF Üniversitesi bölümleri için yurtdışında staj yapma olanağı sunar. Yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi görmüş olmak ya da staj yapmak öğrencileri hem hayata hazırlayan deneyimler kazandırır hem de onların daha iyi iş imkanlarıyla karşılaşmasına katkıda bulunur. Bunların haricinde MEF Üniversitesi lisans eğitimi sırasında öğrencilerin yalnızca derslerde aldığı eğitimle yetinmez. Örneğin MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri ilk lisans yıllarından itibaren devlet okullarında kamu hizmeti yapmakla yükümlüdürler. 3 ve 4. yıllarındaki stajlarını ise iş birliği yapılan okullarda, bölümlerine göre öğretmen yardımcılığı ya da psikolojik danışman yardımcılığı yaparak tamamlarlar. Hukuk fakültesi öğrencileri için de benzeri bir uygulama Hukuk Klinikleri ile sağlanır. MEF Üniversitesi Hukuk Klinikleri dersleri, öğrencilerin interaktif bir şekilde öğrenim faaliyetlerine katılmasını hedefleyen derslerdir. 2018-2019 Akademik Bahar Dönemi’nden itibaren dersin kapsamı genişletilerek klinik sayıları arttırılmıştır. Gündelik Hayatta Hukuk, Pro Bono Hukuk, Yasama, Adli Yazışma, Canlandırma, ve Staj Kliniği olmak üzere toplam altı adet klinik dersi bulunmaktadır. Bunun gibi eğitimler öğrencilerin iş hayatına daha sağlam ve emin adımlarla başlamasına katkıda bulunur. MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları aldıkları bu özel eğitimle hakim, savcı ve avukat olarak meslek yaşamlarına başlayabilirler. Eğitim Fakültesi mezunları İngilizce öğretmeni olarak kariyerlerini sürdürebilirken, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi mezunları içerisinden Mimarlık mesleğini sürdürecek genç yetenekler çıkmaktadır. MEF Üniversitesi mezunlarının da yakından takip ettiği Kariyer.net sayfalarında tüm bu alanlarla ilgili özel ilanlar takip edilebilir. Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfası ziyaret edilerek meslekler hakkında ayrıntılı bilgi alınabilir. Bu sayfada A’dan Z’ye tüm meslekler hakkında daha iyi fikir sahibi olmak mümkündür. Siz de Kariyer.net sayfalarını ziyaret ederek geleceğinizi daha emin adımlarla inşa edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Mef Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.