2007 yılında Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilimler Meslek yüksekokulu, Sağlık yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek yüksekokulu olmak üzere dört akademik birimle eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Fırat Üniversitesine bağlı birimlerin hepsi Muş Alparslan Üniversitesi akademik eğitim kadrosuna geçmiştir. 2015 yılına kadar geçen yedi yıllık eğitim sürecinde iletişim fakültesi, iktisadi idari bilimler fakültesi ve spor bilimleri fakültesi gibi birçok fakülte öğrenciler için eğitim- öğretim hayatına katılmıştır. 2018 yılında Muş Alpaslan Üniversitesi yakaladığı başarılarla kendini geliştirmeye devam etmektedir. Birinci olarak Hayvancılık Projesi ile beş pilot devlet üniversitesi arasına girmiştir. İkinci olarak da Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm çalışmaları kapsamında pilot devlet üniversiteleri arasında yerini almıştır. Ayrıca YÖK Anadolu Projesi kapsamında seçilen on beş üniversiteden biri olmayı da başarmıştır. Muş Alpaslan Üniversitesi, 6 meslek yüksekokulu, 10 fakülte, 2 enstitü, 24 laboratuvar, 1 Merkezi Araştırma Laboratuvarı ile öğrencilerine eğitim vermeye devam etmektedir. Ayrıca Muş Alparslan Üniversitesi'nde ziyaretçiler için 43 misafir kapasiteli konukevi bulunmaktadır. Muş Alparslan üniversitesi yatay geçiş sistemi ile başka kurumlardan öğrenci kabul etmektedir. Bölgesel kalkınmanın lideri olma vizyonuyla ilerleyen üniversite nitelikli eğitim kadrosu ile öğrencilerine destek vermektedir.
Muş Alpaslan Üniversitesi, ön lisans, lisans ve yüksek lisans alanlarında eğitim vermektedir. Üniversitede10 adet fakülte ve bu fakültelere bağlı bölümler bulunmaktadır. Muş Alpaslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Sağlık Bilimler Fakültesi üniversite çatısı altında öne çıkan fakülteler arasında yer almaktadır. Muş Alpaslan Üniversitesi bölümleri ve lisans düzeyindeki 10 fakülte aşağıda listelenmiştir:
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Fen Bilgisi Eğitimi
- Arap Dili Eğitimi
- Resim, İş Eğitimi
- İngiliz Dili Eğitimi
- Okul Öncesi Eğitimi
- Zihinsel Engelliler Eğitimi
- Sınıf Öğretmenliği Eğitimi
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Müzik Eğitimi
- Matematik Eğitimi
- Sosyal Bilgiler
- Türkçe Eğitimi
- Radyo ve Televizyon Bölümü
- Gazetecilik Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Uluslararası İlişkiler ve İşletmecilik Bölümü
- İktisat Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Gerontoloji Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Odyoloji Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Beslenme ve Diyetik Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
- Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü
- Engelliler için Egzersiz ve Spor Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Kimya Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Fizik Bölümü
- Matematik Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Tarih Bölümü
- Felsefe Bölümü
Meslek yüksekokulları ya da diğer bir ifadeyle ön lisans bölümleri 2 yıllıktır. Ön lisans eğitimi minimum 2 yıl sürer. Meslek yüksekokullarında üst düzey uygulayıcı eğitim verilerek meslek elemanı yetiştirilir. Muş Üniversitesi, Bulanık Meslek Yüksekokulu, Malazgirt Meslek Yüksekokulu, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Varto Meslek Yüksekokulu ile eğitim vermektedir. Aşağıda üniversite bünyesinde bulunan 5 adet meslek yüksekokulu ve bölümleri listelenmiştir.
- Mülkiyet Koruma Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Veterinerlik Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- El Sanatları Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Görsel - İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü
- El Sanatları Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Gıda İşleme Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Tasarım Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
Muş Alpaslan Üniversitesi yüksek lisans programları, tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere ayrılır. Muş Alpaslan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile öğrencilere yüksek lisans eğitim imkanı sunmaktadır. Minimum iki yıl maksimum üç yıl süren yüksek lisans eğitiminde öğrenciler mezun oldukları alana göre eğitim alarak alanda uzmanlaşır. Akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrencilere en iyi şekilde eğitim verme amacıyla enstitüler kurulmuş ve belli programlar açılmıştır. Aşağıda enstitü bünyesinde bulunan tezli ve tezsiz yüksek lisans programları listelenmiştir.
- Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri
- Biyoloji
- Fizik
- Kimya
- Dedektör ve Sensör Teknolojileri
- Matematik Gıda Güvenliği
- Fen Bilgisi Eğitimi
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
- Tarım Teknolojileri (Tezsiz)
- STEM Yönetimi (Tezsiz)
- Felsefe
- Kürt Dili ve Kültürü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Sosyoloji
- Temel İslam Bilimleri
- Tarih
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Uluslararası İlişkiler
- Sosyal Hizmetler
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi (Tezsiz)
- Kürt Dili ve Kültürü (Tezsiz)
- Kadın ve Aile Araştırmaları (Tezsiz)
- Manevi Danışmanlık ve Rehberlik (Tezsiz)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Tezsiz)
- Temel İslam Bilimleri (Tezsiz)
Muş Alpaslan Üniversitesi'nde açık öğretim bölümleri bulunmamaktadır. Üniversite sadece örgün, yüz yüze eğitim imkanı sunar. Muş Alpaslan Üniversitesi, online eğitim altyapı sistemine sahiptir. YÖK'ün talebi ya da rektörlüğün alacağı karar doğrultusunda dersler online devam edilebilir.
Muş Alparslan Üniversitesi 2 yıllık taban puanları, 4 yıllık fakülte taban puanları ve sıralaması, her yıl ÖSYM tarafından yapılan öğrencilerin girdiği sınava göre değişir. Muş Alparslan Üniversitesi taban puanları incelemek için bir yıl önceki dönemin puanlarını baz almalısınız; ancak puanlar her yıl değiştiği için incelemeniz sadece öngörüsel olabilir. Sıralama sonuçları size daha doğru bilgiler sunar.
Yurt dışından kabul edilen öğrenciler için her yıl akademik sınav takvimi yayınlanmaktadır. Bu takvimde yer alan tarihlere göre başvuru yapılır. Başvuru tarihleri haricinde sistem açılmamaktadır. Her fakülte ve bölüm yabancı uyruklu öğrenciler için belirli bir kontenjan belirler. Bu sınavı geçen öğrenciler başarı sıralamasına göre üniversiteye girmeye hak kazanır. K.K.T.C uyruklu olan, K.K.T.C'de ikamet eden ve K.K.T.C'de lise eğitimini tamamlayan öğrenci adayları GCEAL sınav sonuçlarına sahipse başvuru yapabilirler. Çift uyruğa sahip öğrencilerin de başvuruları kabul edilmektedir.
Muş Alpaslan Üniversitesi, öğrencilerini iş hayatına en iyi şekilde hazırlamak için nitelikli akademik kadrosu ile öğrencilerini devamlı destekler. Mezun olan öğrenciler, diploma aldıkları bölüme ve yetki alanlarına göre iş imkanı bulabilir. Mezunlar devlet sektöründe ve özel sektörde yetki alanlarına göre çalışırlar. Hatta akademik alanda da ilerleme şansına sahiptirler. Muş Alpaslan Üniversitesi, bünyesinde bulunan bölüm seçenekleriyle öğrencilere eğitim vermektedir. Örneğin;
Muş Alparslan Üniversitesi hemşirelik bölümü mezunu bir öğrenci özel kliniklerde, kamu kurumlarında, sağlık merkezlerinde, hastanelerde çalışabilir. İsterlerse üniversite bünyesinde yüksek lisans eğitimi sonrası akademik de ilerleme şansına sahip olurlar.
Muş Alparslan Üniversitesi Besyo olarak da adlandırılan
Muş Alparslan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi farklı bölümlerde eğitim vermektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü gibi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bölümü ile de spor fakülteleri arasında öne çıkmaktadır. Mezun öğrenciler, devlet ve kamuda beden eğitimi öğretmeni olarak çalışabildikleri gibi, engelli bireylere yönelik özel ders ve kurs da verebilirler.
Muş Alpaslan Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ve Arapça Öğretmenliğiyle yabancı dil alanında eğitim veren bölümler arasındadır. Öğretmenlik mezunu öğrenciler MEB’e bağlı kurumlarda, özel okullar da öğretmenlik yapabilir. Öte yandan Muş Alpaslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ile de eğitim vermektedir. İslami ilimler Fakültesinin amacı ahlak ve inanç gibi konuları en iyi bir şekilde öğretmektir. Mezun olan öğrenciler diyanette devlet memuru olabilirler. Kur’an-ı Kerim okuma kurslarında eğitimcilik yapabilirler. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine eğitimci olarak girebilirler. Alparslan Üniversitesi yeni mezunları ya da deneyimli profesyonelleri Kariyer.net üzerinden iş ilanlarına ya da staj ilanlarına göz atabilirler. Öte yandan Kariyer.net sayfasının sizin için hazırladığı pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir, hayalinizdeki meslek ve üniversite hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Muş Alparslan Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.