Ostim Teknik Üniversitesi, Ankara ilinde yer alan ve 2017 senesinde kurulmuş olan bir üniversitedir. "Sanayinin üniversitesi" vizyonunu edinmiş olan üniversite, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi açılımıyla bilinen Ostim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Asıl misyonunu beceri ve gerçek yaşamdaki mesleki uygulama kalitesi doğrultusunda belirleyen Ostim Teknik Üniversitesi, mesleki yeterlilik konusuna önem vererek buradaki eğitimle sanayi, toplum ve iş dünyası arasında bir iş birliği yaratmayı hedeflemektedir. Ankara’da bulunan birçok üniversite ile iş birliği yaparak da çok sayıda projelere imza atan üniversitenin, günümüz sanayi ve kalkınma yapılanmaları için yenilikçi, özgün, çağdaş ve teknolojik hedeflerle birlikte, eğitimi de amaçlarına entegre etmek için çalıştığı görülmektedir. Daha çok eğitim ve kalkınma konusunda uygulamalı ve meslek edindirme amacıyla kurulmuş olan Ostim Teknik Üniversitesi bölümleri de bu sebeple Ekonomi, İşletme, Pazarlama, Yabancı Dil, Bilgisayar Programları ve Yazılım, Endüstri Mühendisliği gibi 18 ayrı bölümden oluşmaktadır. Aynı zamanda Ostim Teknik Üniversitesi 2 yıllık bölümler arasında Bilgisayar, Yazılım, Ticaret ve Lojistik gibi bölümler ağırlıklı olarak yer almaktadır. Ostim Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu dâhilindeki programlar 2 senelik öğretim süresine sahip olup, içerisinde 12 adet tercih edilebilecek bölüm bulunmaktadır. Ostim Teknik Üniversitesi kapsamında ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin yanı sıra hem örgün hem de uzaktan eğitim portalı ile Hayat Boyu Eğitim amaçlı gelişim programları da mevcuttur. Bu programların içerisinde Eğitici Eğitimleri, Bilişim ve Teknoloji Eğitimleri, Sağlık ve Spor Eğitimleri, Hayata Dair Eğitimler, Çocuk Gelişim Eğitimleri, Hukuk Eğitimleri, Profesyonel Gelişim Eğitimleri, Kurumsal Gelişim Eğitimleri, Mesleki Teknik Eğitimler ve Yabancı Dil Eğitimleri olmak üzere 10 ayrı kategoriye ayrılan ihtiyaca uygun seçilebilecek birçok sertifikalı alt eğitim mevcuttur. Bunlara ek olarak, Ostim Teknik Üniversitesi yatay geçiş fırsatı da sunmaktadır. Ön lisans ve lisans programları arasında kurumlar arası geçiş genel not ortalamasına göre yapılmakta ancak yatay geçiş için burs ya da indirimli olacak şekilde bir kontenjan ayrılmayacağı Ostim Teknik Üniversitesi yönetmeliğinde açıkça yer almaktadır. Bu sebeple, yatay geçiş tercih edenler için üniversitenin yönetmelik ve yönergeler kılavuzları detaylıca okunarak bilgi sahibi olunabilir.
Ostim Teknik Üniversitesi fakülteleri arasında İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik ve Yabancı Diller Fakültesi olmak üzere 4 ayrı fakülte bulunmaktadır. Sadece Mimarlık ve Tasarım Fakültesi dâhilindeki Endüstriyel Tasarım ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerinde dersler Türkçe okutulmakta olup, diğer fakültelerde aynı bölümlerin hem İngilizce hem de Türkçe okutulan programları mevcuttur.
Ostim Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği ve Ostim Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü sıkça tercih edilen bölümler arasında ilk sırda gelir. Yine çok tercih edilen fakültelerden biri olan
Ostim Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinde hem Türkçe hem de İngilizce olarak eğitim vermektedir. En az mühendislik kadar dikkat çeken bir diğer fakülte ve bölüm de Yabancı Diller’deki LANGUO bölümüdür. Bu bölüm içerisinde A1 Elementary başta olmak üzere tüm İngilizce seviyeleri bulunmaktadır. 4 ayrı seviyeye göre ayarlanmış olup, kullandığı çağdaş eğitime göre düzenlenen LANGUO kitaplarından kullanılmaktadır.
Ostim Teknik Üniversitesi bünyesindeki bu birimin amacı da diğer tüm alanlarında olduğu gibi meslek edindirme ve günlük hayata aktarılabilme açısından kolaylık olacak şekilde tasarlanmıştır. Her öğrenci kendi dil seviyesine ve ihtiyacına göre ayarlanmış olan 4 seviyeden birinde eğitim alarak, dil konusunda iş hayatlarında ihtiyaç duyabilecekleri dil becerilerinden aynı anda birçok beceriyi edinerek daha aktif işler yapabilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca İngilizce Hazırlık sayesinde de öğrencinin yerleştirildiği bölümde İngilizce eğitimine daha rahat ayak uydurabilmesi amaçlanmakta olup, aynı zamanda başarıyı arttırmak da hedeflenmektedir.
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Ekonomi Bölümü (İngilizce)
- İşletme Bölümü (İngilizce)
- Pazarlama Bölümü (İngilizce)
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü (İngilizce)
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (İngilizce)
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
Ostim Üniversitesi, bünyesinde dört yıllık lisans eğitimlerini bulundurduğu gibi; aynı zamanda iki yıllık ön lisans bölümlerine de sahiptir. Ön lisans öğrencisi olmayı tercih edenler isterlerse iki yıllık eğitimlerini tamamlayarak hızlıca iş hayatına atılabilir, isterlerse aynı zamanda gereken sınavlara girerek dört senelik lisansa da tamamlayabilirler. Ön lisansa başvurabilmek için de yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM’nin yaptığı üniversite giriş sınavına girilmeli ve üniversitenin ön lisans seçme kriterlerini karşılamak gerekir. Ostim Teknik Üniversitesi de meslek yüksekokulu bünyesinde 12 adet bölüme sahip olup, içerisinde Bilgisayar Programcılığı, Bilişim Güvenliği Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi gibi en çok tercih edilen bölümleri de içermektedir.
- Silah Sanayi Teknikerliği
- Bilişim Güvenliği Teknolojisi
- İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü
- Hibrit ve Elektrikli Araç Teknolojisi
- E-Ticaret ve Pazarlama
- Elektronik Teknolojisi
- Elektrik
- Lojistik
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Makine
- Bilgisayar Programcılığı
- Mekatronik
-İngilizce Hazırlık Sınıfı
Ostim Teknik Üniversitesi yüksek lisans bölümleri 2 ana enstitü altında yer almaktadır. Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak oluşturulmuş olan enstitülerde Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki programların tamamı tezli iken; Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan programların tamamı da İngilizce olarak eğitim vermektedir. Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Uluslararası İşletme Yönetimi Uzaktan Eğitim programı tezsiz yüksek lisans yapmayı tercih edenler için uygun olabileceği gibi, aynı programın tezli olan eğitim şekli de mevcuttur. Yüksek lisans eğitim programlarına başvurabilmek için tüm üniversitelerde olduğu gibi lisans mezunu olmak gerekmekte, ancak enstitüler içerisindeki bölümlerin kabul koşulları her sene ve her bölüme göre anabilim dalı kararıyla değişebileceği için üniversitenin duyurularını güncel olarak takip etmek daha doğru bilgi edinmeyi sağlayabilecektir.
- Yazılım Mühendisliği Tezli (Türkçe)
- Bilgisayar Mühendisliği Tezli (İngilizce)
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Tezli (İngilizce)
- Uluslararası İşletme Yönetimi Uzaktan Eğitim Tezsiz (İngilizce)
- Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Tezli (İngilizce)
- Uluslararası İşletme Yönetimi Tezli (İngilizce)
Ostim Teknik Üniversitesi’nin uzaktan eğitim olarak oluşturduğu herhangi bir açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ancak kendi bünyesinde kurduğu Hayat Boyu Öğrenme, Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 10 ayrı kategoride ayrılabilen ve birçok alt alanda hem uzaktan eğitim hem de örgün eğitim hizmeti sunmakta olup, bu eğitimlerin tamamlanması sonucunda başarı sertifikası alma hakkı verilmektedir. Fakat herhangi bir açık öğretim sistemi sunulmamaktadır.
Ostim Üniversitesi taban puanları her sene değişiklik göstermekte ve buna paralel olarak, Ostim Teknik Üniversitesi sıralama da her sene değişmektedir. Bu sebeple hem puan hem de sıralama hakkında sabit bir rakam söylemek mümkün olmamakla birlikte ortalama bir fikir sahibi olmak için bir önceki senenin taban puanlarına bakarak genel bir tahminde bulunulabilir. Her sene değişen sınav dinamikleri ve sınava katılanlar gibi değişkenler hakkında birçok konu değişebildiği için kendi aldığınız puan ile birlikte önceki senenin taban puanını karşılaştırabilir, hatta biraz daha kesin kanı edinebilmek amacıyla sıralamanızı karşılaştırmak da bilgi verici olabilir. Yine de her seneki sınavın kendi içerisinde ayrı bir dinamiği olduğu, diğer tüm üniversite ve bölümler gibi Ostim Teknik Üniversitesi’ndeki bölümlerle ilgili de bu tür karşılaştırmaların yalnızca tahmini bir kanı edinebilmek için yapılabileceği unutulmamalıdır.
Ostim Teknik Üniversitesi’ne yabancı öğrenci olarak başvuru yapabilme durumu, üniversitenin her sene aldığı karara göre değişiklik göstermektedir. YÖK kararıyla Ostim Üniversitesi yabancı öğrenci kabul etmektedir. Yabancı öğrenci kontenjanı her sene değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Kontenjan ve yeterlilik için üniversite ya da YÖK tarafından açıklanan duyuru ve yönergeler takip edilmelidir. Üniversite, aday öğrencinin vatandaşı bulunduğu ülkeye farklı sınav ya da yeterlilik belgesi isteme hakkına sahiptir. Aday öğrenciler, yabancı öğrenci yönergesi üzerinden kendilerinden istenen belge, sınav ya da diploma seçeneklerine ulaşabilirler.
Ostim Üniversitesi dâhilindeki hem ön lisans hem de lisans mezunları kendi alanlarında birçok iş fırsatına sahip olurlar. Mezun oldukları dallarda aldıkları eğitimleri iş hayatında sahip olacakları alanlarda pratiğe dönüştürme fırsatına sahip olurlar. Örneğin, Ostim Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler, hangi alanda uzmanlığa sahip oldularsa ona paralel olarak fabrika, özel şirket, kurum ya da kamu gibi alanlarda iş sahibi olabilir. Buna ek olarak, bir enerjiyi başka türden bir enerjiye çevirebilen makinelerin üretimi ve icadı üzerinde dilerlerse bireysel olarak da çalışabilirler veya bu konuda bir şirket kurabilir ve eğitimleriyle kalkınmada yer edinebilirler. Ostim Üniversitesi’nde mevcut olan bir diğer eğitim türü olarak Bilgisayar ve Yazılım Mühendislikleri de dikkat çekici bölümlerden biridir. Bu bölümlerden mezun olanlar, mezuniyet sonrasında hem kamu hem de özel kurumların çoğunda görev yapma imkanına sahip olabilmektedir. Günümüz teknolojik çağında hemen hemen her alanda ihtiyaç duyulan yazılım ve bilgisayar konusunda donanımlı bir mesleki eğitime sahip olan kişiler, programcılarla birlikte kodlama çalışmaları yaparak yazılımların geliştirilmesi ve yeni programların yazımında çalışırlar. Ostim Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan tüm ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimlerinden herhangi birini tercih edenler, aynı zamanda Hayat Boyu Öğrenme amacıyla kurulmuş olan uzaktan veya örgün eğitim eğitim şeklinde sunulan sertifikalı uzmanlık eğitimlerinden de ayrıca yararlanabilmektedir. Eğitimlere ek olarak alınabilecek bu ekstra eğitimler sayesinde de iş hayatında bir adım daha öne çıkmak, alanda daha da spesifik olarak uzmanlaşmak gibi imkanlara sahip olunabilir. Ayrıca eğitimini Ostim Teknik Üniversitesi’nden almayan kişiler de bu programlara başvurarak eğitim alma hakkına sahip olmakta, başarıyla tamamlayanlar da sertifikalarını alarak isterlerse kendi alanlarında, isterlerse farklı alanlarda iş ilanlarına başvurabilmektedir. Tüm bölümler için mezuniyet sonrasında özel ya da kamu fark etmeksizin birçok iş seçeneği mevcut olduğu gibi, buradaki asıl önemli olan kişinin hangi mesleğini nerede veya hangi alanda yapmak istemesi ile daha ilgilidir. Bu nedenle, sizler de hayalinizdeki iş için Ostim Üniversitesi hakkında, hangi alanda, hangi yetkinliklere sahip olmanız gerektiği ile ilgili bilgi almak ve bu konuda yolunuzu çizerken bir rehber yardımı almak isterseniz, hemen Kariyer.net’teki pozisyon rehberi sayfasına göz atabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ostim Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.