Polis Akademisi, Emniyet Teşkilatı’nın amir, yönetici ve memur ihtiyacını karşılamak için kurulmuş bir yüksek öğretim kurumudur. Tarihçesine bakıldığında, kuruluşu Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Bünyesinde fakülte, polis meslek yüksekokulu ve enstitü bulunduran kurum, ön lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim vermektedir.
Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı Polis Meslek Yüksekokullarına her yıl belirlenen sayıda kadın ve erkek öğrenci alınmaktadır. Adaylar, belirlenen tarih aralığında internet sitesi üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak başvuru yapabilmektedir. Bu sınavlarda başarılı olup, Polis Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören ve eğitimini tamamlayanların, ataması yapılmaktadır. Böylece polis memuru sıfatıyla görev yapabilmektedirler. Başvuru yapmadan önce polis akademisi şartları konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Polis Akademisi başvuruları için aranan şartlar şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Lise ve dengi bir okuldan mezun olmuş olmak,
- Son yapılan Yükseköğretim Sınavı TYT türü puanın en az 250.000 ham puan olması gerekir. Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için aranan taban puan 200.000’dir. Emniyet mensubu olan ya da emekli emniyet mensubu eş ve çocuklarından bu şart aranmamaktadır.
Polis Akademisi yaş sınırı; sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü 18 yaşından gün almış olmaktır. 18 yaşı tamamladıktan sonra yapılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmaktadır. Ayrıca sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü 26 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.
Akademiye başvurmak için ayrıca kadınlar için boy sınırı 162 cm’den kısa olmamalıdır. Erkekler için ise 167 cm’den kısa olmamak gerekmektedir. Ayrıca beden kitle endeksi 18 ve 27 arasında olmalıdır. Adaylar, sağlık açısından sağlık yönetmeliğinde bulunan şartları taşımalıdır. Polis Akademisi'ne başvurmak isteyen adayların genel ahlak kuralları çerçevesinde de uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kumar, uyuşturucu madde nedeniyle adli ve idari soruşturmaya ve kovuşturmaya uğramamış olmak ve bunlardan hüküm giymemek de yine başvuru şartları arasında yer almaktadır.
Akademiye başvuracak adayın kendisinin veya eşinin kasten işlenen bir suçtan, hükmün açıklanması geri bırakılmış olsa dahi bir yıl ve daha uzun süre ile hüküm giymemiş olması, devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlardan hüküm giymemiş ve bir soruşturma ve kovuşturmaya uğramamış olmaması da başvuru şartları arasındaki önemli maddeler arasındadır.
Adayların kayıt tarihi ile birlikte herhangi bir siyasi parti ve siyasi partinin yan kuruluşlarına üye olmaması, alkol, uyuşturucu ya da herhangi bir uyarıcı madde kullanımı sonucu nedeniyle tedavi görmemiş olması, sağlık nedenleri dışında bir sebepten ötürü polis okullarından birinden atılmamış olması gerekmektedir. Başvuru sonrasında adayın hakkında yapılan güvenlik araştırmasının temiz çıkması, kamusal haklardan yoksun bırakılmamış olması ve silahlı bir görev yapmak konusunda hukuki bir engelin olmaması da oldukça önemlidir.
Polis Akademisi alımları her yıl belirli tarihler arasında yapılmaktadır. Polis adayları, Polis Akademisi sınavına girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçirilmektedir. Adaylar önce fiziki yeterlilik daha sonra mülakat sınavına girmektedirler. Polis Akademisi internet sitesi üzerinden sınav tarihi ve yeri önceden ilan edilmektedir. Sınav yerleri adayların ikamet illerine göre belirlenmektedir. Sınav komisyonu tarafından hakkında "polislik sınavına giremez" şeklinde bir karar çıkan adaylar, aynı sınav dönemi boyunca başka bir sınav başvurusu yapamamaktadır. Polis adayları sınava girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçerler. Bu sağlık kontrolü Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği'nde belirlenen esaslara göre yapılmaktadır. Sağlık kontrolünden geçemeyen adaylar sınavın bir sonraki aşamasına geçememektedir. Ön sağlık kontrolü olumlu olarak değerlendirilen adaylar bir sonraki aşama olan fiziki yeterlilik sınavına girerler. Fiziki yeterlilik sınavının parkur ve talimatları da yine Polis Akademisi internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır. Fiziki yeterlilik sınavında, sınav komisyonu adayın fiziksel durumunu bizzat görerek karar vermektedir. Adayın fiziksel kabiliyeti, bedensel durumu göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmaktadır. Bu sınavdan başarılı olarak geçmek için yüz üzerinden en az altmış puan almak gerekmektedir. Fiziki yeterlilik sınavını başarıyla geçen adaylar, bir sonraki aşama olan, mülakat sınavına girmeye hak kazanırlar.
Mülakat sınavında adaylardan, soruların yazıldığı kartlar arasından bir kart seçmeleri istenir. Seçilen kartta çıkan konuya göre adayın bir sunum yapması beklenir. Bunun için, adayın bir süre düşünebilmesi ve hazırlanması için kısa bir zaman verilir. Ayrıca sınav komisyonu tarafından adaya konu ile ilgili sorular sorulabilir. Bu sınavda adayın sunum yapma, kendini ifade edebilme becerisi ve konu hakkında bilgi düzeyi test edilir. Ayrıca adayın özgüvenine ve beden diline de dikkat edilir. Beş kriter üzerinden değerlendirilen adayın başarılı olabilmesi yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Adayın Polis Akademisi sınavını kazanıp, okula yerleşebilmesi için Kamu Personeli Sınavının yüzde yirmi beşi, fiziki yeterlilik sınavının yüzde yirmi beşi ve mülakat sınavının da yüzde ellisi baz alınır. Hesaplanan bu puan üzerinden bir başarı sıralaması oluşturur. Başarı sıralamasının eşit olduğu durumlarda, sırasıyla KPSS puanı, mülakat sınavı puanı ve fiziki yeterlilik sınavı puanın yüksekliğine bakılır. Eğer bu durumda da eşitlik söz konusuysa, yaşı küçük olan aday alınır. Sınav işlemleri tamamlanıp, sınav sonuçları belirlendikten sonra, sonuçlar Polis Akademisi Başkanlığı tarafından, internet sitesi üzerinden adaylara duyurulur.
Polis Meslek Yüksekokulları şunlardır:
- İstanbul Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu
- Kastamonu Polis Meslek Yüksekokulu
- Kırıkkale Polis Meslek Yüksekokulu
- İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu
- Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksekokulu
- Ankara Akyurt Polis Meslek Yüksekokulu
Bu okulların yanında eğitime devam eden Türkiye'nin farklı illerinde yer alan Polis Eğitim Merkezleri ise şunlardır:
- Afyonkarahisar Polis Meslek Eğitim Merkezi
- A. Gaffar Okan Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Aksaray Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Arnavutköy Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Balıkesir Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Bayburt Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Bilecik Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Bitlis Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Bursa Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Şehit Mustafa Büyük Poyraz Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Hatay Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Kayseri Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Karabük Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Karaman Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Kırşehir Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Konya Ereğli Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Mersin Şehit Altuğ Verdi Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Merzifon Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi
- Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi
Bu eğitim merkezlerinin yanı sıra Polis Akademisi yüksek lisans imkanı da sunmaktadır. Polis Akademisi üniversitesi gibi lisansüstü eğitim sürecinin sürdüğü bu enstitülerde farklı anabilim dalları bulunmaktadır. Bünyesinde bulunan Güvenlik Birimleri Enstitüsü ile 7 adet yüksek lisans, 2 adet ise doktora programına öğrencileri beklemektedir. 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren enstitü akademik kariyer için fırsat sunmaktadır. Güvenlik stratejileri ve uluslararası güvenlik konularında 2 doktora programına sahip olan enstitüde aynı alanlara ait yüksek lisans programı da bulunmaktadır. Aşağıda enstitüler ve anabilim dalları yer almaktadır.
- Ceza Adaleti Anabilim Dalı
- Suç Araştırmaları Anabilim Dalı
- Uluslararası Güvenlik Anabilim Dalı
- Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Anabilim Dalı
- Delil Bilimi Anabilim Dalı
- Fen Bilimleri Anabilim Dalı
- Bilişim Teknoloji ve Mühendislik Anabilim Dalı
Polis Akademisi taban puanları, 2 yıllık Polis Akademisi puanları olarak Polis Meslek Yüksek Okulları için geçerlidir. Polis Meslek Yüksek Okulu'na girebilmek için lise mezunu olma şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda 18 yaşını doldurmuş olma ve 26 yaşından gün almamış olma şartı da mevcuttur. Yine başvurular için boy şartı aranmaktadır. Erkekler 167 cm’den kısa olmamalıdır. Kadınlar ise 162 cm’den kısa olmamalıdır. Polis Meslek Yüksekokulu'nda iki yıl süreyle eğitim verilmektedir. 2 yıllık Polis Akademisi taban puanı 250 000’dir. Bu okuldan mezun olanlar yapılan atamayla polis memuru olabilir.
4 yıllık Polis Akademisi puanlarına bakıldığında ise Polis Eğitim Merkezi giriş puanları karşımıza çıkmaktadır. Polis Eğitim Merkezi'ne girebilmek için en az ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Burada geçerli olan taban puan ise KPSS taban puanıdır. 4 yıllık mezunlar için geçerli olan puan 60, iki yıllık için taban puan 65’tir. Polis Eğitim Merkezi eğitim süresi 6 aydır. Başvuru için aranan yaş şartı, başvurulan tarih itibarıyla otuz yaşından gün almamış olmak şeklindedir. Aranan boy şartı ise erkeklerde 167 cm, kadınlarda ise 162 cm’den kısa olmamaktır. Bu Polis Akademisi'ni bitiren öğrenciler polis memuru olurlar. Polis Özel Harekat Eğitimi için ise KPSS taban puanı şartı bulunmaktadır. Bu Polis Akademisi için lise mezunu, ön lisans ve lisans mezunu adaylar başvurabilmektedir. Lise mezunu KPSS taban puanı 65, ön lisans taban puanı 65, lisans taban puanı ise 60’tır. Aranan yaş şartı ise 18 yaşını doldurmuş olmak ve 28 yaşından gün almamış olmaktır. Özel Harekat Polisi olmak için Polis Akademisi sınavına girenler kabul edildikleri takdirde eğitim süreleri 6 ay ile 12 ay arasında değişiklik gösterir. Bu okulu başarıyla bitirenler polis memuru olarak atanırlar.
Polis Akademisi dersleri, uygulamalı ve teorik dersler olarak ikiye ayrılabilir. 2 yıllık Polis Akademisi olan Polis Meslek Yüksekokulu'nda temel polislik eğitimi, uygulamalı polislik, silah atış, taktik atış, polis müdahale yöntemleri teknikleri, adli mevzuat ve suç soruşturması dersleri bulunmaktadır. Temel polislik dersi ile uygulamalı polislik dersi hem güz hem de bahar döneminde okutulmaktadır. İki yıl süren eğitim döneminde birinci sınıf ve ikinci sınıf dersleri değişiklik göstermektedir. Birinci sınıf dersleri arasında, Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Temel Hukuk gibi dersler vardır. Bu dersler öğrencinin üniversitede ya da lisede aldığı bilgilere dayanır. Polis adayının, teknik bilgiler dışında kişisel gelişimi ve toplumu daha iyi analiz edebilmesi için konulmuş derslerdir. Polis Akademisi dersleri, öğrenciye genel polislik derslerini uygulamalı ve teorik şekilde öğretir. Gerçek hayatta karşılaşacağı olaylarla ilgili deneyim kazanabilmesi için uygulamalı dersler önemlidir. Bu dersleri başarı ile geçen Polis Akademisi öğrencileri, mezun olduktan sonra, polis memuru olarak görev yapabilirler.
Aşağıdaki veriler, Polis Akademisi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.