Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 2018 yılında Sakarya Üniversitesi'nin bünyesinden ayrılarak oluşturulmuştur. Sakarya'da bulunmaktadır. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 'Bilgi beceriyle bütünleşiyoruz' sloganı ile sürekli değişim gösteren dünyanın ihtiyaçlarına yanıt verebilen, mesleki açıdan kendini geliştirmiş, eleştiriye açık olup analitik düşünce yapısına sahip, nitelikli bireyler yetiştirmeyi kendine hedef edinmiştir. Bu anlamda öğrencilerini 'Sahaya inmeden olmaz!' şeklinde motive ederek, onların meslek yüksekokulları, lisansüstü eğitim enstitüsü, fakülteler ve yüksekokullar çatısı altında hem teorik hem de pratik olarak kendilerini geliştirmelerine destek olmaktadır.
Eğitim dönemi içerisinde ve tam zamanlı olarak kendilerini meslek için yeterli seviyeye ulaştırabilecekleri staj imkanlarına ve çeşitli firmalarda yarı zamanlı çalışma imkanlarına sahiptirler. Yarı zamanlı çalışan ya da stajyer olan öğrencilerin sigortaları üniversite tarafından yapılmaktadır. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, topluma faydalı bireyler yanında, iyi eğitimli ve iş hayatının her aşamasına hakim tecrübeli bireyler yetiştirmeyi kendisine hedef edinmiştir.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Fakültesi bölümleri 6 fakülte, 1 yüksekokul ve 12 meslek yüksekokulu ile eğitim vermektedir.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde lisans bölümleri olarak adlandırılan dört yıllık eğitim veren birçok fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler arasında, son zamanlarda en çok tercih edilen Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olarak öne çıkmaktadır. Üniversitede bulunan bölümler bağlı bulundukları fakülteler başlıkları altında sıralanmıştır.
- Bahçe Bitkileri Bölümü
- Tarla Bitkileri Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Spor Yöneticiliği
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
- Antrenörlük Eğitimi
- Rekreasyon
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Turizm İşletmeciliği
- Rekreasyon Yönetimi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Turizm Rehberliği
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Mühendislik Temel Bilimleri
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 2 yıllık bölümler olarak adlandırılan ön lisans bölümleri, lisans bölümlerine göre eğitim süreleri daha kısadır. Kısa bir üniversite hayatının ardından mesleğe başlamak isteyen öğrenci adayları için oluşturulmuş olup, nitelikli ara eleman ihtiyacına yöneliktir. Meslek yüksekokulları ve yüksekokul olmak üzere iki farklı türde bulunmaktadır. 2 yıllık bölümler ve yüksekokul bölümleri aşağıda sıralanmıştır.
- Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Dış Ticaret Bölümü
- Park ve Bahçe Bitkileri
- Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Malzeme ve Metal Teknolojileri
- Tasarım
- Elektronik ve Otomasyon
- İnşaat
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Bilgisayar Teknolojileri
- Yönetim ve Organizasyon
- Makine ve Metal Teknolojileri
- Elektrik ve Enerji
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaşım Teknolojileri Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Kaynak Teknolojisi
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon Programı
- Makine Teknolojisi
- Bilgisayar Programcılığı
- Emlak Yönetimi
- Dış Ticaret
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Bankacılık ve Sigortacılık
- İşletme Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Maliye Programı
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Mimari Restorasyon
- Turizm Animasyonu Programı
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı
- Aşçılık Programı
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri
- Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon
- Maliye
- İşletme Yönetimi
- Bilgisayar Programcılığı
- Makine
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- İnşaat Teknolojisi
- Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Elektrik Programı
- Çevre Koruma ve Kontrol
- Basım ve Yayım Teknolojisi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Lojistik
- Elektronik Teknolojisi
- İşletme Yönetimi
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Gıda Teknolojisi
- Dış Ticaret
- İşletme Yönetimi
- Laboratuvar Teknolojisi
- Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
- Eczane Hizmetleri
- Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği
- Fizyoterapi
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- İlk ve Acil Yardım
- Tekstil Teknolojisi
- Moda Tasarımı
- İşletme Yönetimi
- Moda Yönetimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Grafik Tasarımı
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yüksek lisans eğitimi de vermektedir. Akademik kariyer yapmayı tercih eden mezunlar, lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimine başlamaktadırlar. Öğrenciler, lisansüstü eğitimine kendi üniversitelerinde devam edebilecekleri gibi farklı üniversitelerde de yapma şanslarına sahiptirler. Başvuru tarihleri ve şartları Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından her eğitim öğretim yılı başında duyurulmaktadır. Aday öğrenciler, ALES puanlarını gösteren belge ve başvuru formlarıyla birlikte üniversitenin lisansüstü eğitim enstitüsüne başvurabilirler. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimi verdiği gibi ikinci öğretim yüksek lisans programına da sahiptir. Aşağıdaki listede yüksek lisans programları verilmiştir:
- Antrenörlük Eğitimi Yüksek Lisans Programı
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı
- Turizm Rehberliği Yüksek Lisans Programı
- Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Spor Yöneticiliği Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Rekreasyon Yüksek Lisans Programı
- İmalat Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı (İkinci Öğretim)
- Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (İkinci Öğretim)
- Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Yüksek Lisans Programı (İkinci Öğretim)
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Bölümlerden hiçbirisi bu konuda eğitim vermemektedir. Sadece yüksek lisans programlarından turizm işletmeciliği bölümünde uzaktan eğitim bulunmaktadır. Üniversite online eğitim hizmeti verebilecek teknik altyapıya sahiptir. YÖK ya da rektörlük kararı ile bölüm ya da derslerden bazıları online olarak verilebilmektedir.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi puan seçenekleri her yıl yapılan sınavla değişim göstermektedir. Bu yüzden son birkaç yılın puanlarına ve sıralamasına bakmak aday öğrenciler için en mantıklı seçenek olacaktır. Tercih yaparken özellikle Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi sıralama ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi taban puanları araştırılıp, ona göre listede sıralama yapılmalıdır. Sıralamaya göre tercih yapmak daha uygun olarak kabul edilse de yapılan sıralamanın sadece bir öngörüden ibaret olduğu unutulmamalıdır.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde eğitim almak isteyen yabancı öğrenciler için bazı şartlar istemektedir. Öncelikli olarak bu şartları karşılamak daha sonra ise başvuru tarihlerinde başvuru yapmak önemlidir. Lise son sınıf olmaları ya da mezun durumunda olmaları koşulu ile çift uyruklu vatandaşların, yabancı uyruklu olanların veya İçişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alıp; bunların çıkma belgesinde kayıtlı olanları reşit olmayan çocukları da bu hakka sahiptir. Aynı zamanda çeşitli sınavlara girmeleri gerekmektedir. Bu sınavlardan bazıları GCE , AL ve YÖS'dür. Yabancı öğrenci adayının bulunduğu ülkeye göre başvuru koşulları ve sınavları değişiklik gösterebilmektedir. Yabancı öğrenciler Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi gibi birçok fakülteyi tercih edebilmektedirler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri mezun olduklarında ilk olarak akademik kariyer yapabilmektedirler. Bunun için ALES'e girmeleri gerekmektedir. Daha sonra başvuru şartlarını yerine getirmeleri ve zamanında başvuru yapmalıdırlar.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri için bir dönemlik staj ve yaz stajı hizmeti sunmaktadır. Bu, mezun olduklarında iş hayatları için önemli bir durumdur. Bu sayede özgeçmiş dosyalarını diğer üniversiteden mezun olmuş kişilere göre daha dolu şekilde yazabilmektedirler. Ayrıca eğitim süreleri içerisinde öğrencilere sağlanan kurslar ve okuldaki başarılı akademisyenleri ile mesleklerini en iyi şekilde öğrenebilmektedirler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları ulaştırma, yapı, kıyı ve deniz yapım yönetimi, yapı işletmesi, proje ve danışmanlık, geoteknik gibi birçok mühendislik hizmeti alanında çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli sınavları geçtikten sonra devlet kurumunda çalışabilecekleri gibi özel kurumlarda da çalışabilmektedirler. Sakarya bölgesi ve çevresi sanayileşmenin oldukça yoğun olduğu bir bölge olduğu için fabrika sanayi tesislerinde iş imkanlarına sahiptirler. Özellikle Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunları aldıkları eğitim ve uygulamalı pratik bilgiler sayesinde iş imkanlarına kolay ulaşabilmektedirler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, lisans bölümlerinde olduğu kadar ön lisans bölümlerinde de geniş bir eğitim ağına sahiptir. Meslek yüksekokulu ya da yüksekokul mezunları aldıkları uygulamalı eğitim sayesinde sanayi tesislerinde iş imkanlarına sahiptirler. Sakarya bölgesi sanayi kuruluşlarının iyi yetişmiş ara eleman ihtiyacına yanıt olabilmektedirler. Sakarya Meslek Yüksekokulu Makine bölümü ya da Pamukova Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi bölümü makine ve gıda sanayi iş kolunda iş bulabilmektedirler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi hemşirelik bölümünden mezun olanlar ise devlet kurumunda çalışmak adına biraz daha şansları vardır. KPSS puanı ile ataması fazla olan bir bölümdür. İster devlet kurumlarında isterlerse özel kurumlarda çalışabilmektedirler. Bu sayede mesleklerini icraat edebilmektedirler. Sizler de hayallerinize kavuşabilmek, mesleğinizi gerçekleştirmek isterseniz, Kariyer.net tarafından sunulan iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Eğer seçeceğiniz meslek konusunda kararsızsanız Kariyer.net sayfasında bulunan pozisyon rehberi sayfasına göz atıp, hayalinizdeki meslek ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.