Ufuk Üniversitesi, 1999 yılında Ankara'da kurulmuş bir üniversitedir. Öğrencilerine iki kampüste eğitim vermekte olan Ufuk Üniversitesi'nin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi, Balgat Kampüsü'nde yer almaktadır. Diğer fakülteleri ise İncek Kampüsü'nde bulunmaktadır. Ufuk Üniversitesi'nin 4 yıllık lisans eğitimi verdiği toplamda 6 fakültesi mevcuttur. Bu fakültelerin tamamında 10 bölüm yer almaktadır. Ufuk Üniversitesi, 2 yıllık ön lisans eğitimlerini ise toplam 3 fakültede ve 16 bölümle vermektedir. Yüksek lisans eğitimleri de vermekte olan Ufuk Üniversitesi'nin toplam 2 enstitüsü bulunmakta ve bu enstitülerde de 20 adet yüksek lisans bölümü yer almaktadır. Bu bölümler tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olarak iki şekilde verilmektedir. Tüm bu fakülte ve enstitülerinin yanı sıra Ufuk Üniversitesi'nde uygulama ve araştırma merkezleri de bulunmaktadır. 3 adet uygulama ve araştırma merkezi bulunan Ufuk Üniversitesi'nin bu merkezleri Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezidir. Bu merkezlerde birçok yararlı faaliyette bulunan Ufuk Üniversitesi'nin, köklü geçmişiyle birlikte tüm öğrencilerine kaliteli bir eğitim verme gayesi ön plana çıkmaktadır. Öğrencilerine kampüsteki yaşam ve öğrenci kulüpleri gibi ders dışı birçok alanda da imkanlar sunan Ufuk Üniversitesi, aynı zamanda spor olanakları, kütüphaneler ve ulaşım konularına önem vermektedir. Basketbol, voleybol, futbol ve yüzme takımlarıyla öğrencilerini spora teşvik eden Ufuk Üniversitesi, spor kulüpleriyle de iş birliği yapmaktadır. Aynı zamanda İncek Kampüsü Merkez Kütüphanesi ve Balgat Kampüsü Tıp Kütüphanesi ile öğrencilerine yedi gün yirmi dört saat hizmet vermekte olan Ufuk Üniversitesi, öğrencilerinin ihtiyaç duydukları kitaplara ve çalışma alanlarına ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Ufuk Üniversitesi, güçlü akademik kadrosuyla öğrencilerine köklü bir eğitim verme gayesindedir. Ufuk Üniversitesi'ni kazanamayan veya Ufuk Üniversitesi'ne geçiş yapmak isteyen tüm öğrenciler Ufuk Üniversitesi yatay geçiş imkanından yararlanabilirler. Yatay geçiş başvurularını takip ederek başvurularını yapan öğrenciler, kontenjanların uygun olması dahilinde Ufuk Üniversitesi'ne geçiş yapabilir ve eğitim öğretim hayatlarına buradan devam etme şansına sahip olabilirler.
Ufuk Üniversitesi'nde birçok fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler Ufuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ufuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Ufuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir. Beş fakültede eğitim vermekte olan Ufuk Üniversitesi'nde toplamda 9 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler en çok tercih edilen bölümlerden olduğu gibi iş imkanı olarak da güzel imkanlara sahip olan bölümlerdir. Ufuk Üniversitesi'nde bulunan 5 fakültede lisans eğitimi verilmekte olup bu eğitimler dört yıllık eğitim veren bölümlerdir. Ufuk Üniversitesi'nde bulunan tüm fakülteler ve bu fakültelere bağlı tüm bölümler aşağıda sıralanmıştır:
- İngilizce Öğretmenliği Bölümü
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
Ufuk Üniversitesi'nde birçok ön lisans bölümü bulunmaktadır. Ön lisans bölümleri genel olarak 2 yıllık bölümlerdir. Ön lisans bölümlerinin eğitimleri meslek yüksekokullarında ve yüksekokullarında verilmektedir. Meslek yüksekokullarında 2 yıllık bir eğitim alan öğrenciler erkenden iş hayatına atılma imkanına sahip olurlar. Bunun yanında isteklerine bağlı olarak ikinci bir üniversite okuyarak bölümlerini 4 yıla tamamlayabilirler. Ufuk Üniversitesi'nde 3 adet meslek yüksekokulu bulunur. Bu meslek yüksekokulları Ufuk Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu, Ufuk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Ufuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'dur. Ufuk Üniversitesi'nde üç meslek yüksekokulunda toplam on altı ön lisans bölümü bulunmaktadır. Ufuk Üniversitesi'nde dört yıllık eğitim vermekte olan bir diğer ön lisans programı ise Hemşirelik Yüksekokulu'dur. Hemşirelik Yüksekokulu'nda öğrencileri meslek yaşamına hazırlayan, dört yıllık Hemşirelik bölümünde eğitimi verilmektedir.Ön lisans bölümleri öğrencilerine kısa bir süre içerisinde yetkin bir eğitim alma imkanı sunan bölümlerdir. Ufuk Üniversitesi 2 yıllık bölümler, meslek yüksekokulları ve yüksekokulu aşağıda sıralanmıştır:
- Adalet Bölümü
- Bilişim Güvenliği Teknolojisi Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Bilgisayar Teknolojisi Bölümü
- İşletme Yönetimi Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü
- Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik (İngilizce) Bölümü
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü
- Anestezi Bölümü
- Elektronörofizyoloji Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
Ufuk Üniversitesi'nde birçok yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. Ufuk Üniversitesi'nde iki adet enstitü bulunmaktadır. Bu enstitüler Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Ufuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüdür. İki enstitüde toplam 17 adet yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. Yüksek lisans programları tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olarak iki şekilde verilmektedir. Tezli yüksek lisans programları bir tez yazma süreci gerektiren programlardır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise öğrenciler tez yazmazlar. Ufuk Üniversitesi yüksek lisans bölümleri ve enstitüleri aşağıda sıralanmıştır:
- İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı
- İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- İngiliz Dili Eğitimi Yüksek Lisans Programı
- Psikoloji Yüksek Lisans Programı
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı
- Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı
- Klinik Embriyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hemşirelik Esasları Tezli Yüksek Lisans Programı
- Hemşirelik Esasları Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Psikiyatri Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Psikiyatri Hemşireliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Diyabetik Hastanın Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans Programı
Açık öğretim bölümünde eğitimler açık öğretim fakültelerinde verilmektedir. Açık öğretim bölümlerinin ön lisans ve lisans bölümlerinden en büyük farkı, derslerin uzaktan eğitim yöntemiyle işlenmesidir. Uzaktan online şekilde işlenen derslerde öğrencilerin en büyük avantajı, zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde öğrenebilme imkanlarıdır. Ufuk Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ufuk Üniversitesi'nde online eğitim imkanı Ufuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde (UFSEM) bulunmaktadır. Ufuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ise uzaktan sürdürülebilecek derslere ilişkin düzenlemeleri yapmaktadır. Ufuk Üniversitesi, bünyesinde açmış bulunduğu bu iki eğitim merkezi ile uzaktan online eğitim verebilme altyapısına sahip olduğunu göstermektedir. Fakat bu merkezler dışında çeşitli bölümlerin açık öğretim usulüyle eğitimi Ufuk Üniversitesi'nde verilmemektedir.
Ufuk Üniversitesi taban puanları her sene değişmektedir. Bölümlerin sabit bir taban puanı bulunmamaktadır. Bunun sebebi üniversite taban puanlarının her yıl girilen merkezi yerleştirme sınavına göre yeniden güncellenmesidir. Bu sebeple bir bölümü kazanıp kazanamayacağını tahmin etmek isteyen bir öğrenci, bir önceki yılın taban puanlarını kontrol etmelidir. Fakat bunun bir tahmin olduğu ve sonuçların değişebileceği unutulmamalıdır. Taban puanlarında, sınav sonuçlarına bağlı olarak değişiklikler olabilir. Bunun yanı sıra daha doğru bir tahmin yürütmek isteyen öğrencilerin Ufuk Üniversitesi sıralama puanlarını kontrol etmesi de iyi olacaktır. Sıralama puanları taban puanlarına göre daha doğru sonuçlar verebilmektedir, fakat sonuçların değişebileceği yine unutulmamalıdır.
Ufuk Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak mümkündür. Yabancı öğrenci başvuruları her üniversitenin öğrenci işleri ve ilgili birimleri tarafından alınmaktadır. Her üniversite, başvuru yapacak yabancı öğrenciler için çeşitli başvuru şartları ve başvuru kontenjanları belirler. Bu şartlar genellikle üniversiteye başvuru yapılabilecek bir mezuniyet derecesine sahip olmak ve belli dil sınavlarından gerekli puanları alarak çeşitli belgelere sahip olmaktır. Ufuk Üniversitesi'ne yabancı öğrenciler ile ilgili işlemlerini yürüttüğü birim üzerinden yabancı öğrenci başvuru şartlarını ve kontenjanlarını açıklamaktadır. Ufuk Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurmak için üniversiteye başvurmaya mümkün olan bir mezuniyet derecesine sahip olmak ve çeşitli sınavlardan puanlar almak, gerekli ilk şartlar arasında yer almaktadır. Bu temel şartın yanı sıra pasaport, mezuniyet belgesi gibi belgeler gereklidir. Ufuk Üniversitesi'nde yabancı öğrenci olarak başvuran öğrenciler için kontenjanlar da yine ilgili akademik birimler tarafından tespit edilmektedir. Bu kontenjanlar bölümden bölüme göre değişmektedir. Başvuruda istenilen tüm belgeler ve başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir. Yabancı öğrenci için başvuru detayları, kontenjan sayıları ve daha birçok detay Ufuk Üniversitesi'nin hazırladığı "Yurt dışından Öğrenci Kabulü Yönergesi"nde yer almaktadır.
Ufuk Üniversitesi mezunları için birçok iş imkanı bulunmaktadır. Bu imkanlar bölümlere ve mezunların tercihlerine göre değişim göstermektedir. Ufuk Üniversitesi'nde iş imkanı yüksek birçok bölüm bulunmaktadır. Sosyal bilimlerin ve fen bilimlerinin farklı alanlarında eğitim-öğretim sürecini geçiren öğrenciler, meslek yaşamına donanımlı bir şekilde hazırlanmaktadır. Örneğin, Tıp ve Hukuk bölümleri her zaman iş imkanı çok yüksek olan bölümler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümü de oldukça tercih edilen bölümlerden biri olmaktadır. Psikoloji Bölümü mezunları çeşitli kurumlarda psikolog olarak görev alabildikleri gibi yüksek lisans yaparak "Klinik Psikolog" unvanına sahip olabilir ve kendi kliniklerini açabilirler. Ufuk Üniversitesi Hemşirelik bölümü de son derece önemli bölümlerden biri olmaktadır. Hemşirelik bölümü mezunları devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde hemşirelik görevlerini yapabilirler. Eğitim Fakülteleri de en çok tercih edilen fakültelerden biridir. Eğitim sistemi içerisinde önemli bir görevi yerine getirecek olan öğretmenlerin ve geleceğin akademisyenlerinin yetiştirilmesinde önemli bir rol üstlenen bu fakülteler Ufuk Üniversitesi'nde de aynı öneme sahiptir. Ufuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunları devlette veya özel okullarda İngilizce öğretmeni olarak iş bulabilecekleri gibi çevirmenlik gibi alanlara da yön alabilirler. Tüm bölüm mezunları isterlerse yüksek lisans yaparak akademik kariyer yolunda da ilerlemek isteyebilirler. Burada en önemli olan yapılacak seçimlerdir. Henüz bir karar veremediyseniz Kariyer.net'in pozisyon rehberine göz atabilir ve kararınızı verebilirsiniz. Kariyer.net'te yayınlanan iş ilanlarına göz atabilir, kolayca başvuru yapabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ufuk Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.