2017 çalışma ortamı trendleri 1

Forbes tarafından 2013 yılından bu yana yapılan ofis trendleri araştırması bu yıl da gerçekleştirildi. 2017’de ofis ortamında yükselen değerler arasında çalışan deneyiminin artırılmasından performans ölçümlerinin değişimine kadar dikkat çekici pek çok  farklılık bulunuyor. 

2017-trend-1

Forbes araştırmasına göre özellikle 2016 başta olmak üzere son birkaç yıldır iş dünyası bazı noktalara özellikle eğiliyor. Bunların arasından yetenek savaşları, adaylar için çalışma deneyimi tasarımı, performans yönetiminde dönüşüm, sürdürülebilir beceriler, liderlik, Z jenerasyonu ve esnek çalışma gibi başlıklar öne çıkıyor. Bu trendlerin işe alım, yeteneği elde tutma, eğitim ve organizasyon yapısı anlamında şirketlerin bugününü ve geleceğini oldukça fazla etkilediği ortada.

Öne çıkan 2017 trendlerine göre:

Şirketler aday ve çalışan deneyimlerini geliştirmeye odaklanıyor

Uzmanlara göre şirketler müşterileri için nasıl farklı geliştirmeler, kampanyalar veya projeler geliştiriyorsa aynı durumun çalışanlar ve çoğunlukla adaylar için de söz konusu olacağı bir dönem etkisini artırıyor. Bu anlamda özellikle İnsan Kaynakları departmanının dönüşmesi, stratejik iş ortaklığının yanı sıra çalışan ve adaylarla daha farklı-yakın bir ilişki geliştirmesi gerekiyor.

Yapılan bir aday deneyimi araştırmasına göre iş arayan adayların yüzde 60’ı iş görüşmesi deneyimlerinin zayıf olduğunu ve memnun kalmadıklarını belirtiyor. Bir başka araştırmaya göre ise İnsan Kaynakları uzmanlarının yüzde 83’ü şirketlerinin başarısı için çalışan deneyiminin en temel yapı taşı olduğunu ifade ediyor. Buna göre uzmanlar deneyim içerisinde eğitimin yüzde 56, iş ortamının yüzde 51, diğer ödüllendirmelerin de yüzde 47 bir payla öne çıktığını vurguluyor.

Farklılıkları kapsayan iş gücü yapısı yükselişte

Uzmanlara göre son beş yıldır pek çok noktada çeşitliliğin söz konusu olduğu bir iş ortamı göze çarpıyor. Bu çeşitliliğin önemli tarafları arasında freelance çalışanlar ve tam zamanlı çalışanlar var. Bu iki grubun artık bir arada çalıştığı bir iş ortamının söz konusu olduğu söylenebilir. Esnek çalışmanın geleceğin trendleri arasında başı çekeceği de muhakkak. Freelance Çalışanlar Birliği’nin verilerine göre yakın gelecekte çalışanların yüzde 40’ının freelance çalışan kişilerden oluşacağı öngörülüyor. Buna göre şirketlerin bu opsiyonları da değerlendirdiği çeşitli iş ortamları yaratması şart.

Yıllık performans ölçümleri tarihe karışıyor

İnsan Kaynakları alanındaki en büyük tartışmalardan biri de performansın nasıl tam olarak ölçülebileceği ve hem işveren hem de çalışan tarafında nasıl faydalar yaratabileceği üzerine. Değişen jenerasyonlar, davranış ve çalışma şekillerinin performans sisteminde de büyük değişikliklere neden olabileceği öngörülüyor. Özellikle Z jenerasyonunun da katılımıyla organizasyonların performansta yıllık ve formal görüşmeler yerine daha kısa dönemli ve samimi geri bildirim toplantıları düzenlemeleri söz konusu.

Z jenerasyonu milenyallerle buluşuyor

Z jenerasyonunun iş dünyasına henüz girdiği bu dönemde ortamda mevcut milenyal çalışanlarla buluşmanın yaratacağı etkiler de merak ediliyor. Z jenerasyonunun bakış açısı, çalışma şekli ve öngörüleriyle 2017’de çalışma ortamının da değişmeye başlayacağı muhakkak. Şirketlerin bu buluşma için hazırlanması ve geleceğe yönelik hazırlıklar yapması gerekiyor.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.