Bar-Ilan Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, çalışan anneler evdeki sorumluluklarını bir kenara attıkları düşüncesiyle diğer annelere göre kendini iki kat daha suçlu hissediyor.
Yapılan araştırmalara göre, iş sahibi kadınlar çalıştıkları ve eve vakit ayıramadıkları için kötü anne olduklarını düşünüyor, anne oldukları için de kötü çalışan olduklarına inanıyorlar. Anne ve iş kadını kimlikleri arasında sıkışıp kalan kadınlar, çocuklarına karşı yeterli olamadıklarını, aileleri ile yeteri kadar ilgilenemediklerini aynı zamanda iş ortamında da eksik olduklarını düşünüp yöneticilerine karşı da suçluluk duygusuna kapılıyorlar. Hem para kazanma hem de iyi bir ebeveyn olmanın endişesini yaşayan anneler, babalara göre çalışma koşullarından daha fazla şikayet ediyorlar. Çalışan kadınların aynı zamanda işte geçirdikleri süre içinde evi ve ailesi hakkında endişe duyduklarını bildiren İsrailli araştırmacılar, babaların annelere göre daha rahat olmasını da buna bağlıyor.
Bar-Ilan Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Antropoloji Bölümü‘nde yardımcı doçent ve araştırmacı Shira Offer’ın, baskı altında çalışan kadınlar üzerinde yaptığı çalışma, kişinin yaşadığı bu kaygıların performans düşüklüğüne, işe zor odaklanmaya ve hatta uykuların zarar görmesine yol açabileceğini ortaya koyuyor. Amerika’da çalışan ebeveynler üzerinde yapılan araştırmada ise, çalışan annenin babaya göre daha sinirli olduğu bildiriliyor.
Yorum yapmak ister misin?