Mükemmel bir iş günü

Alarmın çaldığı ilk saniyeden gözlerimizi kapayıp yorganı üzerimize çektiğimiz ana kadar olan sürede aldığımız her karar yaşam kalitemizi etkiliyor. Ünlü internet sitesi Totaljobs, iş yerinde mükemmel bir gün adına yapılması gerekenleri uzmanlara soruyor.

mukemmel-is-gunu

Totaljobs farklı alanlarda uzman kişilere iş yerinde verimli, mutlu ve enerjik bir gün geçirebilmek için neler yapılabileceğini soruyor. Uzmanlar süreci, uyku, beslenme, egzersiz ve stres gibi farklı açılardan ele alıyor.

İşte mükemmel iş günü için uzmanlardan öneriler:

Uyanma

Uyku alanında çalışmalar yapan Dr. Guy Meadows’a göre verimli uykunun ilk şartı kendiliğinden uyanmak. İş yaşamında ise genelde bu mümkün olmuyor ve çalışanlar alarm eşliğinde uyanıyor. Meadows bu noktada doğal ışık kaynağıyla uyanmanın önemine değiniyor. Eğer mevsim kışsa o halde yapılacak şey ışıkları açmak. Işık vücudun uyanmasına ve güne hazırlanmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda uyanır uyanmaz alınan duş da kişinin iyi hissetmesini sağlıyor.

Beslenme

Uzmanlar en iyi kahvaltının akşamdan hazırlanan kahvaltı olduğunda hemfikir. Geceden hazırlanan kahvaltı sabahları üşenip evden aç çıkma durumunu ortadan kaldırdığı gibi dışarıdan hazır hamurlu, yağlı ve şekerli besinlerin alınmasını da önlüyor. Uzmanlar kahvaltı için süt, meyve, yumurta, yulaf ezmesi gibi besinleri öneriyor.

Öğle yemeğinde ise – eğer ofiste sağlıklı yemek fırsatı yok denecek kadar azsa – önerilen mümkünse akşam yenen sağlıklı yemekten kalanları ofise götürmek. Bu hem bütçeye hem de sağlığa son derece faydalı bir hareket. Öğlenleri sebze, ızgara et, salata gibi yiyecekler kişiyi dinç tutuyor, ağır yiyecekler ise kötü performansta son derece etkili.

Ulaşım

Özellikle büyük şehirlerde ulaşım en büyük sorunlardan biri. Saatlerce trafikte kalarak günün daha en başından stres yaşamak sinirleri fazlasıyla yıpratıyor. Uzmanların buna önerisi mümkün olduğunca özel arabayla yola çıkmamak, metro gibi trafiğe girmeyen araçları tercih etmek, mümkünse bisiklet ya da motosiklet kullanmak. Cyclescheme tarafından yapılan bir araştırmaya göre bisiklet kullanıcılarının kullanmayanlara göre yüzde 83 oranında daha az stresli oldukları ortaya çıkıyor.

Stres

İş yerinde stresi azaltmak için yapılabilecekleri uzmanlar şu şekilde sıralıyor:

– Egzersiz vücudun stres altında ürettiği hormonları dengeliyor, kasları rahatlatıyor, kalbi güçlendiriyor, kan akışını sağlayıp endorfin üretimini sağlıyor.

– Yemek arasında iş yerinden uzaklaşmak, yürümek ve açık havaya çıkmak gerçekten işe ara vermek açısından çok önemli.

– Mükemmeliyetçi değil gerçekçi olmak stresten daha az etkilenmeyi sağlıyor.

– İş yerinde bazı durumlarda “hayır” demeyi başarmak, stresten uzaklaşmak için gerekirse ufak da olsa tatile çıkmak, işi eve götürmemek çok önemli.

– Günün sonunda yapılması gerekenleri dert etmektense nelerin başarıldığına odaklanmak gerekiyor.

Mola

Uzmanlar her 1,5 saatte bir 10 dakika mola vermek gerektiğini söylüyor. Bu, vücudun her 1,5-2 saatte bir enerji döngüsüne girmesiyle ilgili. Bu süre sonunda yaptığı işten uzaklaşan beden daha az yoruluyor ve stres yaşıyor.

Uyku zamanı

Dr. Meadows, yorucu bir iş gününden sonra koltuğa yayılıp telefona bakmanın rahatlatıcı bir deneyim gibi gözüktüğünü, oysa bunun günü bitirmek için iyi bir yol olmadığını belirtiyor. Meadows, “Psikolojimiz her ne kadar karışık olsa da bizler hala modern mağara adamları ve kadınlarıyız. Bu da biyolojik saatimizin güneş tarafından ayarlandığını gösteriyor. Güneş ışığının azalması, uyumamıza yardımcı olan melatonin hormonunun ortaya çıkmasını sağlıyor. Mavi ışık veren telefon ya da bilgisayar ekranına bakarak uyumayı beklemekse hiç mantıklı değil. Bunun da cevabı cihazlarımızdan çıkan mavi ışıkla güneş ışığının aynı dalga boyunda olmasında gizli. Elinizde iPad ile uyumak, suratınıza minik bir güneş tutmakla aynı” diyor.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.