Son zamanlarda şirketlerin ve İK departmanlarının gündemini meşgul eden ve yavaş yavaş uygulamaya konulan esnek çalışma modeliyle çalışanların verimliliğinin ve motivasyonunun artırılması hedefleniyor. Peki, bir İK profesyoneli olarak şirketinizdeki çalışanlar bu çalışma biçiminde çalışmaya uygun mu? İşte bu sorunun cevabını bulabilmeniz için uygulamanız gerekenler.
İş hayatı modern insanın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenirken çalışanların motivasyonlarını ve verimliliklerini artıracak, iş-özel hayat dengesini kurmalarını sağlayacak uygulamalar da sıklıkla gündeme geliyor. Esnek çalışma uygulaması da işte bunlardan biri. Genellikle çalışanların belirlenen günlerde ofis dışındaki bir mekandan işlerini yapmalarına ve çalışmalarına olanak veren bu uygulama pek çok araştırmaya da konu oluyor. WorldatWork ve FlexJobs tarafından yapılan araştırmaya göre şirketlerin yüzde 80’i çalışanları için esnek çalışma düzenlemesi uyguluyor. FlexJobs’un yaptığı çalışmaya göre ise çalışanların yüzde 76’sı önemli bir işi yapmaları gerektiğinde iş yerleri yerine evden çalışmayı tercih ediyor. Esnek çalışma uygulaması Türkiye’de şu an çok yaygın olarak yer almasa da konu İK departmanlarının gündeminde yer alıyor ve birçok çalışanın memnuniyet anketlerindeki taleplerinin ilk sıralarında yer alıyor.
Çalışanların kişisel ihtiyaç ve tercihlerine göre günlük, haftalık ve aylık çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatlerini ayarlamalarına imkan veren bu çalışma modeli her çalışana uygun olmayabiliyor. Şirketin genel çoğunluğunun ve iş modelinin uygun olup olmadığını anlamak için İK’nın bazı içgörülere ihtiyacı var.
Kendinize sorun
Evden çalışma uygulamasına başlamadan önce kendinize sormanız gereken sorularla başlayabilirsiniz. Örneğin siz, tek başınıza uzun süreli çalışabiliyor musunuz? Kendi kendinizi motive edebiliyor musunuz? Gözetim altında olmadan da disiplinli bir şekilde çalışabiliyor musunuz? İşinize, ofiste çalışır gibi odaklanabiliyor ve de iş-özel hayat dengesini evinizde de sağlayabiliyor musunuz? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise kişiliğinizin evden çalışmaya uygun olması mümkün. Ancak bunu anlamak için soruları dürüstçe cevaplamanız çok önemli. Bu nedenle öncelikle bir İK profesyoneli olarak kendinizi test edin, ardından da şirketinizdeki çalışan profilini analiz edin.
Yeteneklerinizi ve kişiliğinizi gözden geçirin
Uzmanlar, bir çalışanın evden çalışıp çalışırken başarılı olup olmayacağının çalışanın kişiliği ile doğrudan ilgili olduğunu belirtiyor. FlexJobs Kurucusu Sara Sutton Fell, haftada birkaç kez ofis dışında çalışmanın her çalışana uymayabileceğini ifade ediyor ve çalışanların evden çalışmaya hazır olup olmadığını anlayabilmeleri için kendilerine “Yeteneklerim ve becerilerim buna uygun mu?” sorusunun sorması gerektiğini söylüyor. Siz de şirketinizdeki çalışanların kişiliğinin evden çalışamaya uygun olup olmadığını anlamak için onların yeteneklerini ve kişiliğini gözden geçirin ve mümkünse bir testle bunu ölçün.
Yöneticinizle görüşün
Eğer hem kendinize hem de diğer çalışanlara yönettiğiniz soruların cevabı olumluysa ve ofis dışındaki bir mekandan çalışmalarınızı yürütebileceğinizi düşünüyorsanız bu görüşünüzü yöneticinizle paylaşmanızda fayda var. Evden çalışmanın hem ekip hem yürütülen işler hem de şirket için yararlı olabileceğini yöneticinize anlatın ve bir deneme süresi isteyerek uygulamanın harekete geçirilmesine ikna etmeye odaklanın.
Yorum yapmak ister misin?