ManpowerGroup 2015 Yetenek Açığı Raporuna göre dünyadaki işverenlerin yüzde 38’i yetenekli işgücü bulmakta zorlanıyor. Son yedi yılın en yüksek oranı olarak dikkat çeken bu oranın geçen yıla göre yüzde 2 arttığı görülüyor. Türkiye rakamları ise çok daha dikkat çekici.
ManpowerGroup tarafından on yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu’nun 2015 sonuçları 42 ülkeden, 10’dan fazla sektörden 41,748 işverenle görüşülerek hazırlandı. Bu araştırmaya göre işverenlerin yüzde 38’i, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyor.
Yetenek krizini en çok Japonya yaşıyor
Küresel yetenek krizinde ilk sıraya yüzde 83 ile Japonya yerleşirken, ardından yüzde 68 ile Peru, yüzde 65 ile Hong Kong, yüzde 61 ile Brezilya ve Romanya geliyor. En az yetenek açığı bulunan ülkeler ise yüzde 18 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 14 ile Hollanda, İspanya ve İngiltere, yüzde 11 ile İrlanda olarak belirleniyor.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın yer aldığı EMEA Bölgesi’nden araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 32’si yetenek açığından şikayetçi. Bu oran 2008 yılından bu yana bölge genelinde belirtilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Bölgedeki en yüksek yetenek açıkları yüzde 61 ile Romanya ve yüzde 59 ile Yunanistan’dan geliyor.
Yetenekli iş gücüne erişim konusundaki sıkıntılar daha da kötüleşti
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu,“Teknolojinin öngörülemeyen ve hızı zapt edilemeyen gelişimi, entelektüel/ bilinçli tüketiciler, devamlı değişen toplumsal istatistikler, bireysel tercihlerin yeni trend haline gelmesiyle yeni bir dünya yaratıldı. Ve bu dünyada işverenlerin yüzde 38’i yetenek gerektiren iş pozisyonlarını doldurmakta zorluk çektiklerini söylüyor” yorumunu yapıyor.
Hatipoğlu ayrıca, yetenekli iş gücüne sahip olmanın kurumların büyümesine ve verimliliğine ciddi etkileri olduğuna dikkat çekiyor. Hatipoğlu, “Geçmiş yıllarda yapılan ManpowerGroup Yetenek Açığı Araştırmalarını da değerlendirdiğimizde işverenlerin, hem durgunluk öncesi hem de sonrası dönemlerde yetenekli işgücüne erişmekte zorlandıklarını açıkça görüyoruz. 2008 krizinden sonra küresel ekonomi yavaş yavaş tekrar güç kazandı fakat yetenekli işgücüne erişim konusundaki sıkıntılar daha da kötüleşti. Dolayısıyla yetenek açığı sorunu düzelecek gibi durmuyor” diye konuşuyor.
Türkiye’de rakamlar geriledi
Araştırmada, geçen yıl yüzde 63 olan Türkiye’deki yetenek açığı rakamlarının bu yıl yüzde 52’ye gerilediği ortaya çıkıyor. Hatipoğlu Türkiye rakamlarıyla ilgili olarak, 2015 araştırmasındaki işverenlerin yüzde 63’ünün geçen yıl doldurmakta zorlandıklarını ifade ettikleri pozisyonlarla ilgili bu yıl da aynı derecede zorluk çektiklerini söylediğini bildiriyor. Hatipoğlu, “Türkiye’nin, dünya ortalamasının üzerinde seyreden yetenek açığının en temel sebebi ise ulusal bir İK politikamızın hala olmayışı ve dolayısıyla bir planlamanın yapılamayışıdır. İşletmelerin toplumun farklı demografik gruplarındaki yeteneklere erişmeye yönelmeleri, kusursuz çalışan yerine eğitime ve öğrenmene açık aday havuzunu da değerlendirmeleri gerekiyor. Öte yandan, işverenlerin sadece yüzde 10’u toplumun genelindeki yetenekleri keşfetmeye çalışıyor. Ve şaşırtıcı bir şekilde sadece yüzde 3’ü genç yeteneklere bakıyor” diyor.
2015 yılında en fazla “Yetenek Açığı” bulunan 10 pozisyon:
Türkiye
1. Zanaatkâr
2. Mühendis
3. Teknisyen
4. Muhasebe ve Finans Personeli
6. Nitelikli işçi
7. Pazarlama/Halkla İlişkiler/İletişim Personeli
8. Restoran ve Otel Personeli
9. Şoför
10. Yönetici/İdareci
Dünya
1. Zanaatkâr
2. Satış Temsilcisi
3. Mühendis
4. Teknisyen
5. Şoför
6. Yönetici/İdareci
7. Muhasebe ve Finans Personeli
8. Yönetici Asistanı/Sekreter
9. BT Personeli (programcı/geliştirici)
10. Üretim ve Makine Operatörü
Yorum yapmak ister misin?