20’li yaşlarda kariyer yapmanın 6 etkili yolu

Hayatınızın geçiş noktası olan 20’li yaşlarınız kariyerinizin hangi yönde ilerleyeceğini belirliyor. Çünkü geleceğinizin temellerini attığınız bu yaşlarda nasıl riskler aldığınız, kimlerle arkadaşlık kurduğunuz ve rol modelleriniz 30’lu yaşlarınızda nasıl bir insan olacağınızın en gerçekçi göstergesi. “Ben de bir gün yönetici olacak mıyım?” ya da “Kendi işimi kurabilecek miyim?” diye kara kara düşünmek yerine kendinizi sürekli geliştirmeye odaklanarak 20’li yaşlarınızdan itibaren başarıya ulaşın.

vizyon

Vizyon sahibi ol

Nereye gitmek istediğini bilmeyen insanlar genelde yerinde sayar! Öncelikle kendinize bir hedef belirlemeniz gerekiyor. Bunu yaparken bolca hayal kurmaktan çekinmeyin; arzu ettiğiniz yaşam biçimini tüm ayrıntılarıyla zihninizde canlandırın ve hedeflerinizi bir not defterine yazın. Böylelikle karşınıza çıkan fırsatları daha iyi görmek ve yakalamak konusunda daha bilinçli olabilirsiniz. Başarılı olmak için hayatınızı yıllara göre planlamanız gerektiğini söyleyen avukat ve yönetici koçu Cherylyn Harley LeBon, 30’lu ve 40’lı yaşlarınızda nerede olmak istediğinizi belirlerseniz kariyerinize doğru bir şekilde yön verebileceğinizin altını çiziyor. Örneğin, eğer bir gün kendi işinizi kurmak istiyorsanız girişimcilik becerilerinizi geliştirdiğinizden ve sağlam bir network oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. LeBon, gelecekte nerede ve nasıl bir iş yapıyor olduğunuzu zihninizde görselleştirmenin 20’li yaşlarınızın daha verimli ve keyifli geçmesini sağlayacağını belirtiyor.

basla

Hazır olmadan önce “başla”

20’li yaşlarınızda işinizin en iyisi olmaya çalışmayın! Rekabetçi bir ortamda bu çabanız üzerinizde bir baskı oluşturacaktır. Mükemmeliyetçi yaklaşımınız yüzünden de hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken yeni adımları ertelemek zorunda kalabilirsiniz.  Mükemmel olmaya odaklanmak yerine, yaratıcılığınızı artırmak için çalışmalar yapın. Hangi uzmanlıklara ve becerilere sahip olmak hoşunuza giderdi? Bir liste oluşturduktan sonra kendinizi geliştirmek için çalışmalarınıza başlayın. İleride kendinizi görmek istediğiniz mesleklerde ve görevlerde yer almak için gerekli becerileri oluşturmanız ve özellikle ekstra sorumlulukla birlikte bazı riskler almanız şart. Yani “hazır” hissetmeden önce başlayın. Eski bir atasözümüzde de dediği gibi: Köpek suya düşmeyince yüzmeyi öğrenmez!

rolmodel

Kendine bir rol model bul

Hepsini istemeyin! Tabii ki birden fazla ilgi alanına sahip olmak mükemmel bir özellik. Ancak somut seçimler yapmak her rüzgarla savrulmak yerine sizi istediğiniz noktaya taşıyacaktır. Kariyer koçu ve yazar Penelope Trunk’a göre, en basit yöntemiyle 35 yaşında nasıl biri olmak istediğinizi idealize ederek kendinize ulaşılabilir hedefler koymalısınız. Peki, bu 35 yaşındaki karakter başarısını neye borçlu? Kariyeri için kişisel hayatında ne gibi fedakarlıklar yapmış olmalı? Yanıtlardan hoşnut kalmadıysanız başka bir 35 yaş senaryosu hazırlayarak kendinize yeni rol modeller oluşturmaya devam edin.

fazlasi

Tasarruf yapmayı öğren

Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk ya da ikinci işinizde büyük ihtimalle hak ettiğinizi düşündüğünüz maaşı alamayacaksınız. Banka hesabınızda bol sıfırlı rakamlar görmeniz çok yakın, ancak önce akılcı bir şeklide bütçeleme yapmanız gerekiyor. Para biriktirmeniz hem geleceğe yatırım yapmanızı sağlar hem de verdiği finansal özgürlük sayesinde çalışmak istemediğiniz bir işte motivasyonsuz bir şekilde çalışmanıza engel olur. Para biriktirirken kendinizi kısıtlanmış hissetmeyin, kenara ayırdığınız her TL’yi rüyalarına ulaşan gelecekteki kendinize bir hediye olarak düşünün.

arkadas

Arkadaşlarını iyi seç

Hiç yakın arkadaşlarınızla birbirinize benzemeye başladığınızı fark ettiniz mi? Kaliforniya ve Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre iki yabancıyla karşılaştırıldığında arkadaş olan iki kişinin genleri bile daha fazla benzerlik gösteriyor! Bu sebeple bizimle birlikte tüm zorluklara göğüs gerebilecek, içimizdeki en iyiyi ortaya çıkarmamıza yardım edecek ve her zaman bize arka çıkan bir arkadaşı seçmek sandığınızdan çok daha kritik. Konu hakkında TV sunucusu ve PowerwomenTV CEO’su Amy Palmer, “20’li yaşlarımda en büyük dersi takıldığım insanları inceleyerek aldım. Çünkü içinde bulunduğunuz çember, sizin kim olduğunuzu tanımlayan en önemli verilerden biri” diyor. Arkadaşlarınız zamanlarını ve becerilerini akıllıca kullanıyor mu? Ya da en basitinden hayattaki rollerini seçip gerçekten kim olmaya karar verdiler mi? Unutmayın ki 20’li yaşlarınızda elde ettiğiniz birçok arkadaşlık tüm ömrünüz boyunca sizi şekillendirmeye devam edecek.

birikim

İşinden çok daha fazlası olduğunu bil

Yeni birileriyle tanışırken genelde ilk sorulan sorulardan biri “Ne iş yapıyorsun?” olmuş durumda. Dolayısıyla diğerleri için işiniz hayatta elde ettiğiniz başarıyı ve göreviniz ise değerinizi, daha açık söylemek gerekirse “ne kadar kazandığınızı” ortaya koyuyor. Mümkün olan en kısa sürede çok para kazanmaya çalışmak da bir tercih, fakat hiçbir kariyer gelişimi gözetmeksizin kendinizi ateşe atarken yanabileceğinizi de göz ardı etmeyin. Siz bir maaş bordrosu ya da uzun görev tanımlamalarından çok daha fazlasını barındırıyorsunuz. Emin adımlarla ilerlerseniz sadece işinizde değil hayatta da kendi mutluluk alanınızı oluşturabilirsiniz.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Yedi yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.