Bazı insanlar tecrübeli olmalarına karşın iş görüşmelerinde kendilerini etkili bir şekilde ifade edemez ve başarıyla dolu olan kariyerlerini İK uzmanlarına anlatmakta zorluk çeker. Ancak bilmeniz gerekir ki etkili bir başarı hikayesi oluşturmanın da bir matematiği var…
Davranışsal mülakat soruları adayın geçmişte edindiği tecrübeleri gelecekte de kullanabilme becerisini ölçmek ve adayın profesyonel becerisi, duygusal yaklaşımı ve motivasyonu hakkında bilgi almak amacıyla sorulur. Ve bu tarz sorularda, çoğunlukla adayın cevaplarının bir başarı örneği üzerinden vermesi beklenir. Ancak kariyerinde birçok başarıya imza atmış pek çok çalışanın söz konusu mülakat olunca, kendisini istediği gibi ifade edemediği de bir gerçektir. Peki, adayların etkili bir başarı hikayesi oluşturabilmesi için nelere dikkat etmesi gerekiyor?
İşte İK uzmanına başarılarınızı en doğru şekilde anlatmanız için yapmanız gerekenler:
Hazırlık yapın
Başarı hikayesi genellikle adayların geçmiş iş tecrübeleri ekseninde döner. Ancak yeni mezunsanız veya henüz iş tecrübeniz yoksa başarı hikayenizi yaptığınız gönüllü çalışmalardan, stajlardan veya okul kulüplerindeki görevlerinizden oluşturabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, başvurduğunuz pozisyonla yetkinliklerinizin ne derece uyuştuğunu karşı tarafa gösterebilmeniz. İnsan Kaynakları uzmanının “Zor bir projeyi yönettiğiniz bir zamanı anlatabilir misiniz?” sorusu aslında sizden liderlik vasıflarınızın üstünde duracağınız bir başarı hikayesi anlatmanız anlamına gelir. Bu ve benzeri soruların size mülakat sırasında sorulmadan önce hazırlığını yapmanız ve sorulacak muhtemel sorulara ne tür cevaplar vereceğinizi önceden kurgulamanız büyük önem taşıyor.
4 adımda hikayenizi oluşturun
Başarı hikayelerinizi oluşturmanın en doğru yolu Durum, Görev, Aksiyon ve Sonuç’tan oluşan dört kurala bağlı kalmaktan geçer. Hikayenizi oluştururken birinci adımda kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl sorularının cevaplarının yer aldığı kısa bir açıklama yapın. Yani durumu özetleyin. İkinci adımda bu durumun olası etkilerini ve yapmanız gerekenleri anlatın. Üçüncü adımda görevi nasıl başarıyla tamamladığınızı yahut sorunun üstesinden nasıl geldiğinizi, vurgulamak istediğiniz becerilerinizi ön plana çıkartarak anlatın. Dördüncü adımda ise sizin çabalarınız sonucunda konunun yahut problemin olumlu bir şekilde sonuçlandığını belirtin.
5 başarı hikayesi hazırlayın
Davranış mülakat soruları adaylara genel olarak beş ana başlık altında sorulur. Mülakata gitmeden önce takım odaklılık, problem çözme, girişimcilik/liderlik, kişisel beceri ve stres/baskı çerçevesinde size sorulacak olan mülakat sorularına ilişkin beş başarı hikayenizi oluşturmanız size büyük kolaylık sağlar.
Yorum yapmak ister misin?