İş aramak sizi depresyona sokmasın

Kimi zaman aylar süren iş arama süreçleri umutsuzluğa kapılmanıza ve yılmanıza neden olabilir. Oysa bu zorlu süreci hedeflerden uzaklaşmadan ve doğru adımlarla kolay atlatmak mümkün.
Özellikle üniversiteden yeni mezun adayların sıkça karşılaştığı uzun iş arama süreçleri daha kariyerinin en başında birçok genci umutsuzluğa sürükleyebiliyor. Bu dönemde birçok genç gelecekte hangi işi yapmak istediği ile ilgili kararlarını değiştiriyor, süreç uzadıkça da iş arayışı kariyer hedeflerinden uzaklaşarak, “Ne iş olsa yaparım” düşüncesine dönüyor.
Aynı sorun uzun süredir işinden memnun olmayanlar için de geçerli. Uzun yıllar işinden memnun olmasa da çalışmaya devam edenler bir süre sonra “Bu iş yerinden uzaklaşayım da, neresi olursa olsun” diyebiliyor.
Sonrasında daha büyük mutsuzlukları doğuracak bu kararları almadan önce iş arayışınızda sabır ve hedefinizden uzaklaşmamak size yol gösterici olacaktır. Çünkü kariyer yolcuğunda önemli olan uzun vadeli planlar yapabilmektir.
Süreci doğru yönetmek için…
Aylar süren başvurularına yanıt alamadığını söyleyen pek çok aday var. Başvurularınızı etkili ve hedeflerine uygun olarak yönetmeniz daha kolay bir iş arama süreci yaşamanızı sağlayacaktır. Sık sık güncellenen özgeçmişiniz başvurularda sizi daha etkili yapacak ve işverenlerde kararlı olduğunuz algısı yaratacaktır. Öte yandan her boş pozisyona başvurarak değil gerçekten yeteneklerinize uygun alanlara başvurmalısınız. Bilinçli yapacağınız başvurular o pozisyona özel önyazılar hazırlayabilmenizi sağlayacak ve böylece karşı tarafa kendinizi daha kolay anlatabileceksiniz.
Nefes alın ve yola devam edin
İçeriği doğru hazırlanmış bir özgeçmişle kendiniz için en uygun işi mutlaka bulacaksınız. Ancak zaman zaman elinizde olmayan şartlar, örneğin piyasa koşulları gibi nedenlerle bu süreç uzayabilir. Böyle dönemlerde nefes almak, başka yönlere odaklanmak ve süreci kaos haline getirmemek çok faydalı olacaktır. Ayrıca görüşmeye çağrıldınız firmalardan geri dönüş isteyerek sizin de bu süreci takip ettiğinize dair ipuçları almak ve bir sonraki adımınızı aldığınız geri dönüşlere göre planlamak da çok faydalı olacaktır. Kendinize soracağınız birkaç soruyla bu süreçte yapılması gereken adımları gerçekleştirebilirsiniz:

 

– Hangi işte çalışmak istiyorum?
– Asla çalışmak istemeyeceğim alanları belirledim mi?
– Süreç uzadıkça kendimi geliştirmek için ne tür çalışmalar yapacağım?
– Özgeçmişin güncel mi?
– Referanslarıma ulaşılıyor mu?
– Önyazım beni doğru anlatıyor mu?
– Mülakatlarda doğru iletişim kuruyor muyum?
– Şirketten beklentilerimi iş görüşmesinde doğru aktarabiliyor muyum?
Bu soruların cevaplarıyla planlanmış bir iş arama süreci daha verimli ve yıpratıcı olmadan geçecektir.
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünde okurken genç bir muhabir olarak başladığı yazı ve haber merakı hiç eksilmedi. Muhabirlik, editörlük ve kurumların web sitelerinin yönetiminin ardından Temmuz 2011’de Kariyer.net’e İçerik Yöneticisi olarak katıldı. Haber Türk Kariyer, Kariyer Dergi ve Kariyer Rehberi için içerikler üretti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.