Önyazının 7 faydası

“Önyazı yazmalı mıyım?” sorusu, yıllardır adayların iş başvurusu yapmadan önce en çok sorduğu, en çok tartıştığı konuların başında geliyor. CV ile gönderilecek bir önyazının başlıca 7 faydası bulunuyor. Bunların yanı  sıra küçük ipuçlarıyla önyazınızı daha etkili hale getirmeniz de mümkün. 

CVÖzgeçmişiniz, potansiyel aday olarak işverene sizin hakkınızda bilmek istediği en önemli bilgileri veriyor. Nerede okuduğunuz, çalışma hayatınız, ödülleriniz ve diğer başarılarınız… Buna rağmen potansiyel işvereninize  tüm hikayenizi aktarmak için daha fazlasına ihtiyaç var. Önyazı, beceri ve deneyimlerinizi aktarırken daha fazla bilgi vermek amacıyla yazılan oldukça önemli bir doküman görevi görüyor. Özellikle İnsan Kaynakları uzmanları, hangi adayın hangi pozisyona ne kadar uyum sağlayabileceğini, mülakata davet edilmek için uygun olup olmadığını önyazılarını inceleyerek belirliyor.

Peki, önyazı neden bu kadar önemli?

1

1. İşverenlerin yeteneklerinizi daha ayrıntılı görebilmeleri için. Yeteneklerinizi CV’nizde belirtmek gayet makul bir adım ancak önyazı size bunları açıklamak ve örnekler vermek için bir olanak sağlıyor.

2. Neden o şirkette çalışmak istediğinizi ve en uygun aday olduğunuzu göstermek için fırsat veriyor.

3. Yazma becerilerinizin görülmesi için daha iyi bir fırsat yok! Önyazı, size akıcı bir yazı dili ile yeteneklerinizi sunma şansı tanıyor.3

4. İşvereninize kim olduğunuzu ve size neden ihtiyacı olduğunu belirtme olanağı tanıyor. Geçmiş deneyimlerinizi detaylandırmanız hakkınızda daha çok bilgi anlamına geliyor.

25. CV’nizde bahsetmiş olsanız dahi güçlü yönlerinizi ön plana çıkarmanın en iyi yöntemlerinden biri.

6. Başvurunuzun önemli olduğunu hissettiriyor ve ciddiyet katıyor. Bunun yanı sıra şirkete önem verdiğinizi ve çabaladığınızı gösteriyor.

7. Kapanış ifadesindeki olumlu bir yaklaşım sizin o takıma neden bir değer katacağınızın belirlenmesinde etkili oluyor.

Önyazı için 3 kritik ipucu

AAGiriş: Okuyucunun dikkatini çekmesi gereken ve okumaya devam etmesi için ikna olması gereken kısım. Bunu yapmanın en iyi yolu onlar için neler yapabileceğinizi söylemektir. Giriş kısmını kendinizi ve yetilerinizi aktarmak için kullanın. Hemen ardından onların yeni bir adayla görüşerek çözmeye çalıştıkları problem için çözümler sunabilirsiniz.

AAKanıt: Giriş bölümünde kullandığınız ifadelerin arkasını doldurmak çok önemli. Geçmişte yaptığınız işe ve CV’de yazdığınız yetkinliklere yönlendirebilecek örnekler vermeye çalışın.

AAFirma: Firmanın hedeflerini araştırdığınızı, anladığınızı ifade edin ve becerilerinizin onların nasıl yararına olacağını belirtin. İşi tanımlamanın ötesine geçmeli ve gerçek anlamda bir araştırma yaparak firmanın alanını, başarılarını ve rakiplerini anlamalısınız.

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.