İK uzmanlarının özgeçmişinde incelediği tek şey niteliklerin ve çalışma deneyimlerin değil. “Nasıl bir çalışan” olduğunu da öğrenmek istediklerine emin olabilirsin. Mülakatlarda bu soruyla sık sık karşılaşsan da görüşmelerin son aşamasında referans kontrolünün çok sıkı yapıldığını ve mutlaka bu yönde görüşlerin alındığını biliyorsundur. Bu yüzden referans seçimini yaparken çok dikkatli olmalı ve bilgileri doğru vermelisin. Referansını doğru seçmek için dikkat etmen gereken birkaç ayrıntı var.
Her tanıştığın kişi referans sayılır mı?
Referans, seni tanıyan kişilerin isimleri ve iletişim bilgileri olarak özetlense de her tanıdığın kişinin referansın olmadığı da bir gerçek. Referans bildirmenin asıl amacı gelecekteki işvereninin özgeçmişinde belirttiğin şirketlerde çalışıp çalışmadığını kontrol etmesine ve iyi bir çalışan olup olmadığını analiz etmesidir. Vereceğin referanslar konusunda, İK departmanlarının farklı talepleri olsa da en az iki referans günümüz iş dünyasında ideal sayılabilir.
Referanslarını kimlerden seçmelisin?
Referanslarını aile üyelerinden ya da en iyi arkadaşından oluşturmak yerine son iş yerindeki yöneticine öncelik vermelisin. Ayrıca başvurduğun pozisyona benzer sektörden eski bir yöneticinin iletişim bilgilerini de paylaşabilirsin. Eğer sadece bir veya iki iş yeri tecrüben varsa referans olarak çalışma ortamında en çok iletişim kurduğun (eski müşteri, eski iş arkadaşı, vb.) kişileri seçmelisin. Başvurduğun iş ilk işin olacaksa, tarafsız karar verebilen iki kişiyi referans göstermelisin. Lisedeki öğretmenlerin ve üniversitedeki okutmanların hayattaki genel tutumun hakkında kefil olabilir.
Referanslarınla nasıl iletişim kurmalısın?
Referanslarını özgeçmişine eklemeden önce mutlaka onaylarını almalısın. Herhangi birini bilgisi ve onayı olmadan referans göstermek senin için riskli bir hareket olacaktır. Peki, onlara bunu nasıl söyleyeceksin? Önce potansiyel referansına konuyu anlatan bir mail gönderebilir, maile dönüş alamazsan telefonla ulaşmayı deneyebilirsin. “Referans olmayı istememe” ihtimallerini ise asla göz ardı etmemelisin. Samimiyet kurduğun bir kişiyse direkt olarak araman ve konuyu anlatmanda ise bir sakınca yok.
Ne zaman sormalısın?
Başvuru yapmaya başlamadan hemen önce referanslarını bilgilendirmeyi unutma. İş görüşmesi için bir şirkete çağrıldığında mutlaka referanslarına da haber ver. Çünkü işe alım uzmanları referansları arar ve hakkındaki fikirlerini öğrenmeye çalışır. Aradıkları kişi, “İznim alınmadan referans gösterildim” derse bu senin için pek de iyi olmayacaktır. Teklifini isteksizce onaylayan potansiyel referanslardan da uzak durmanda fayda var.
Referans CV’nde nasıl görünmeli?
Referanslarını seçtin, onlara haber verdin, peki CV’nde nasıl yer vermen gerektiğini biliyor musun? Kişilerin adlarını ve pozisyonlarını belirterek referanslarını sırasıyla son çalıştığın kurumdan başlayıp geriye doğru vermen isabetli olacaktır.
Yorum yapmak ister misin?