Yaratıcıyım, o halde iş arıyorum!

Üniversite eğitimi bitti, sıra çalışma hayatında. İşsizlik gerçeği bir yana, şaşkınlık ve hazırlıksızlık hali de sizi çoktan etkisi altına almış olmalı. Çevrenizden “İşsiz kalmandansa…”, “Aman işin olsun da…”, “İş iştir evladım…” gibi cümleleri de duyuyorsanız süreç gerçekten başladı demektir. Şimdi sizi çaresiz hissettiren her şeyi bir kenara koyun ve başlangıca odaklanın. İçinizdeki o yaratıcı ve ne istediğini bilen çalışanın uyanma zamanı geldi…

Olumsuz örneklere odaklanmaya ve garanticiliğe çoğunlukla daha yatkın insanoğlu için iş arama süreci de çok farklı değil. En başından hedefi yüksek tutmak ve bilinçli tercihlerde bulunmak varken çoğunlukla toplumsal baskı ya da iş bulamama korkusu ile tersi gerçekleşiyor. Bir gün uyanıp kendisini sevmediği bir işte çok az bir ücretle çalışırken bulan kaç kişi var? Oysa kontrolü ele almak ve güzel başlangıçlar yapmak o kadar da zor olmayabilir.

İşte iş ararken yaratıcı olmak adına bazı basit öneriler:

Çalışma hayali kurduğunuz şirketleri listeleyin

Eğer hayatınızın iş arama denen o stresli sürecine geldiyseniz daha en başından büyük düşünün. Değerli ve yeteneklisiniz. Neden istediğiniz yerde çalışarak iş yaşamına girme fırsatına sahip olamayasınız ki? Tıpkı kazanmak istediğimiz üniversiteleri yazıp duvarımıza astığımız günlerdeki gibi, size ilham veren şirketlerin bir listesini yapın ve araştırmaya bu listeden başlayın. Listeyi sık sık güncelleyin ve genişletin.

Konferans müptelası olun

İstediğiniz sektör ne olursa olsun mutlaka uzmanları ve çalışanları bir araya getiren konferanslar, seminerler ya da eğitimler düzenleniyordur. İş arama sürecinde bu tür etkinlikleri asla kaçırmayın. Bu şekilde hem sektöre ait bilgilerinizi taze tutabilir hem de yöneticilere kendinizi tanıtma ve çalışanlarla sohbet etme fırsatı bulabilirsiniz.

3

Forumların vazgeçilmezi olun

Artık iş arama süreci neredeyse tamamen internet aracılığıyla ilerliyor. Bu nedenle ilgili her türlü foruma üye olun, tartışmaları ve sektörel gelişmeleri takip edin. Bu tür iş arama kulüpleri hayalinizdeki işi bulmak ya da ona yaklaşmak noktasında son derece etkili.

Bol bol blog okuyun

Bugün internette hemen hemen her sektörden farklı uzmanların düzenli olarak yazdığı yetkin bloglar var. Bu blogları takip etmek iş hayatına 1-0 önde başlamak açısından çok önemli. Blog yazarlarıyla iletişime geçebilir, merak ettiklerinizi sorabilir ve bu şekilde değerli öneriler elde edebilirsiniz.

2

Bilgisayara yapışmayın

Evet, işi bilgisayar ile arıyoruz. İnternet olmazsa olmaz. Ama tüm süreci bilgisayar başından kalkmadan geçirmek mantıklı değil. İnsanlarla sıcak temas kurmanın büyüsünü unutmayın. Arabaya atlayın, sokağa çıkın, el sıkışın.

Hayaldi gerçek oldu

Her şeyiyle size ilham veren ve çok çalışmak istediğiniz bir şirkete ulaşmanın hepimizin bildiği klasik yolları var. Mail atabilir, telefon edebilir, yöneticilere ulaşmayı deneyebilirsiniz. Şansınız yaver giderse cevap almak mümkün. Ancak çoğunlukla şirketler yoğun gündemleri nedeniyle dönüş yapmayabiliyor. İşte bu noktada yaratıcı iletişim devreye giriyor. Dikkat çekmek anahtar kelime. Posta ya da maille yollanabilecek yaratıcı bir beni işe alın sunumu, objeler ve kısa notlarla sizi tanıtan bir beni işe alın kutusu gibi yollarla bunu başarabilirsiniz. Fikir size kalmış.

4

Ajanda tutun

Elinizde listenizi güncelleyeceğiniz bir iş arama ajandası olsun. Olumlu ya da olumsuz dönen firmaları listeleyin, kısa notlar alın. Her an yeni bir bilgi kaydedebileceğinizi unutmayın ve ajandanızı yanınızdan ayırmayın. Ajanda tutmak zamanı verimli kullanmak açısından çok önemli.

Büyüyen firmaları göz hapsine alın

Gerek internet gerekse basılı yayınlardan ekibini genişletmek isteyen firmaları takip edin. Sıkı bir takipçi olmak her yeni bilgiyi önce sizin görmeniz anlamına geliyor ve unutmamalısınız ki öncelik demek fark yaratmak demek.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.