Halen GE Uçak Motorları’nda Üst Düzey Yönetici olarak görev yapan ve Ulusal Mühendisler Akademisi (NAE) üyesi olan Uzay Mühendisi David C. Wisler, yeni mezun mühendislerin çoğu kez kendisine gelip “Nasıl iyi bir mühendis olabilirim?” sorusunu sorduklarını söylüyor. Wisler, “Keşke bunun için verebileceğim bir formül olsa. Ama deneyimlerimi ve bazı içgörülerimi paylaşabilirim” diyor. İşte Wisler’dan yeni mezun mühendislere 11 tavsiye.
Uzay Mühendisi, NASA Konuşmacısı ve GE’de Üst Düzey Yönetici David C. Wisler, başarılı bir mühendis olmanın bir formülünün olmadığını söylüyor. Wisler, buna rağmen kendi deneyimleri ve içgörülerinin temelinde mühendisliğe dair çok şey söyleyebileceğini de sözlerine ekliyor. Wisler, “Yeni mezunlara kendi deneyimlerim dışında GE, Rolls Royce ve Pratt and Whitney gibi önemli kuruluşlarda çalışan meslektaşlarımın, deneyimli mühendislerin ve teknoloji uzmanlarının doğruladığı 11 basit prensipten bahsetmekte fayda var” diyor.
İşte Wisley’den yeni mezun mühendislere öneriler:
Akademi mi özel sektör mü?
Mezun olduktan sonra akademik bir yola girmek ya da özel sektörde çalışmaya başlamak belli başlı iki opsiyon. Yeteneklerinizin hangisine yatkın olduğunu bilmeniz gerekir ki yola en başından sağlam adımlarla koyulun.
Farklı sorunlara hazırlıklı olun
Mühendis adayı mühendislik süresi boyunca kendi alanı dışında pek çok sorunla karşılaşabileceğini unutmamalı. Bu nedenle işe hakim olmak ve süreci iyi yönetebilmek için tasarım, pazarlama, satış, üretim gibi farklı alanlarda bazı temel bilgilere sahip olmakta büyük fayda var.
Takımda tek olun
Akademide bilginin takibi dayanışmayla gerçekleşir. İş dünyasında ise farklı disiplinlerde iş üreten farklı çalışanlardan oluşan bir takımda kendinizi ve yaptığınız işi temsil edersiniz. İş sorun çözmeye, yeni fikirler ve projeler geliştirmeye gelince takımda tek adres olabilecek bir donanıma sahip olmanız hayallerinize kavuşmanız açısından son derece önemli.
Elinden gelenin en iyisi nedir?
İş dünyası söz konusu olunca bir yerlere gelmek elinden gelenin en iyisini yapmakla mümkün oluyor. Peki, bu ne demek? Elinden gelenin en iyisini yapabilmek için kişinin güçlü ve zayıf yönlerini iyi bilmesi, bunları kabul etmesi ve ardından potansiyeline uygun şekilde en iyiyi üretmeye çabalaması gerekiyor. Bunun için de kişinin, “Hedeflerime ulaşmak için nelere ihtiyacım var?” sorusunu sık sık sorması ve durumunu güncellemesi çok önemli.
Çalıştığınız yeri iyi tanıyın
Yeni mezun mühendisin çalıştığı/çalışacağı şirketin kültürünü, değerlerini, yöneticisini, çalışma ortamını ve hedeflerini iyi analiz edebilmesi çok önemli. Kişi ne kadar kendi değerlerine uygun bir yerde çalışıyorsa o kadar kendisini geliştirir ve o işletmeye de aynı oranda faydası dokunur.
Yeni fikirlere açık olun
Pozitif tutum, her türlü iletişime ve fikre açık olmak başarının en önemli anahtarı. Kendisine ait olmadığı için iyi fikirleri reddeden veya eleştiren kişiler iş dünyasında geriye gidiyor. İyi bir mühendis olmak için her zaman var olanın dışında, ilginç ve yepyeni fikirlere açık olmak, bu şekilde üretmeye çalışmak kritik.
Dürüstlüğü en başa koyun
İş ilişkileri dışında yapılan işte de dürüst ve özenli olmak şart. Üstün körü yapılan analizler, yanlış verilerle dolu araştırmalar, doğru olmayan sayısal çıktılar bir mühendis için iş hayatının sonu demek.
Akademiyle olan bağınızı sürdürün
Yeni mezun mühendis akademisyen olmak istemiyorsa bile akademiyle olan bağlarını iş hayatına katkı sağlaması açısından sürdürebilir. Akademik konferanslara katılmak, akademisyen ve iş dünyasından insanların deneyimlerinden faydalanmak, işe katkı sağlayacak son akademik çalışmaları takip etmek ve arada güncel makalelere imza atmak gelecek kariyer planları için son derece önemli.
Kontrolü ele alın
Kariyer yolunuzu yöneticinizin çizmesini beklemeyin. Hangi alanda uzmanlaşacağınıza karar verdikten sonra mühendislik hayatınız boyunca nerede ve nasıl çalışmak istediğinize kendiniz karar verin. Elbette pek çok kişi bu yolda size deneyimleriyle ve fikirleriyle destek olacaktır. Ama hayatınızın kontrolünün sizde olması şart.
Eğlenin
Eğer eğlenmiyorsanız, hemen bir sonraki safhaya geçin, devam edin. Yaptığınız işi sevmenizin ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Eğer mühendis olmak size mutluluk veriyor, sizi pek çok açıdan besliyorsa doğru yoldasınız demektir. Eğer öyle değilse, hiçbir şey için geç değil. Yeni planlar, yeni sayfalar sizi bekliyor.
Yorum yapmak ister misin?