Yeni mezundan neden çok iyi çalışan olur?

Yöneticilerin bir çalışanda aradığı özellikler elbette işten işe göre değişiyor. Her işin gerektirdiği farklı yetenekler var. Ancak yeni mezunların yöneticilerin gözdesi olduğu bilinen bir gerçek. Peki, yeni mezunları çekici kılan nedir? Yöneticiler neden en iyi çalışanların çoğunlukla yeni mezunlardan çıktığını düşünüyor? 

Üniversiteden yeni mezun biri olarak taptaze bilgiler, çalışma hevesi ve kariyer hayalleri ile iş dünyasına atılmak üzeresiniz. Eğer severek yapacağınız bir iş alanında karar kıldıysanız yeteneklerinizi geliştirmek ve yaratıcı projelerinizi hayata geçirmek için heyecan dolu olmalısınız.

İşte bu nedenle şirketler de yeni mezunları bir an önce bünyesine katmak ve onların enerjisini işlerine yansıtmak istiyor. Deneyimsiz olmanızın şanssızlık yerine şans olduğunu unutmayın ve sizi tercih etmesi için birçok neden olduğunu da…

Mülakatlarda farkınızı anlatmak için yararlanabileceğiniz, yeni mezunların çok iyi çalışanlar olduğunu gösteren özellikleri sıraladık:

Jenerasyon şansı

Şirketlerin çoğu 18-24 yaş arası kitlenin dikkatini çekmek, ürünlerini bu gruba satmak istiyor. Bu yaş grubunun ihtiyaçlarını iyi anlamak için aynı jenerasyondan çalışanlarla çalışmak şart. Firmalar ancak bu şekilde yeni jenerasyonun satın alma davranışlarının ve motivasyonlarının haritasını çıkarabilir. Bu nedenle yeni mezunlarla çalışmak demek hedefe yaklaşmak demek.

Teknoloji ve sosyal medya gurusu

Teknoloji ve sosyal medya yeni jenerasyonun adeta DNA’sında var. Sosyal medya yönetiminin ve teknolojinin farklı kollarını kullanarak müşteriye ulaşmanın artık şart olduğu iş dünyasında teknoloji ile büyümüş yeni mezunların varlığı şart. Teknolojiye bu derece hakim olmak bir beceri gibi gözükmeyebilir ama bir önceki jenerasyon için bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

teknoloji

Risk almaktan korkmamak

Teknolojiye hakim olmanın yanı sıra genç ve enerjik olan yeni mezunlar risk almaktan da korkmuyor. Yöneticilerin risk almayı seven, yeni deneyimlere ve iş yapış biçimlerine açık çalışanlarla çalışmak istediği günümüzde, yeni mezunlar şirketlerin gözdesi.

Hızlı uyum

Çalışma disiplinini yeni oluşturan bir yeni mezun, şirket kültürüne daha kolay uyum sağlayabilmesi açısından da tercih ediliyor. Yerleşmiş bir çalışma kültürüne sahip deneyimli çalışanın yeni iş yerine adapte olması çok daha zor.

Soru sormaktan korkmamak

Yeni nesil soru sormaktan korkmuyor. Uzun süredir iş hayatında olan çalışanlar ise soru sormaktan çekiniyor çünkü yanlış anlaşılacağı ya da bilgisiz olarak nitelendirileceği için endişeleniyor. Korkmadan soru soran, öğrenmeye açık yeni mezun çok değerli.

soru

Taze fikirler

Yeni mezun demek yepyeni fikirler, zamanın ruhuna uygun projeler demek. Şirketler bünyelerine katacakları yeni mezunun taze fikirlerini çok önemsiyor.

Çalışma hevesi

Yeni mezunlar artık daha bilinçli. Çoğu mezun yaparken keyif alacağı meslekleri seçmeye dikkat ediyor. Bu nedenle ilgili işe de hevesle ve heyecanla başlıyorlar. Motivasyonu tam, üretmeye hazır yeni çalışan, şirketin aradığı taze kan anlamına geliyor.

yenilikk

Takımın parçası

Yapılan araştırmalara göre yeni mezunlar bir önceki jenerasyona göre takım çalışmasını daha çok seviyor ve daha üretken. Fikir alışverişi ve beyin fırtınası tam yeni mezunlara göre. Bu da daha uyumlu çalışmalarına neden oluyor.

Değişmekten korkmamak

Değişmekten korkmayı bir kenara bırakalım, yeni mezun değişmeden yapamıyor. Yeniliklerden korkmuyor, sürekli öğreniyor ve yeniye adapte oluyor. Deneyimli çalışanların değişim konusunda yeni mezunlardan daha çekimser olduğu bir gerçek.

 

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.