Dale Carnegie Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre 2017’de dünya nüfusunun yarısı iş aramaya devam ederken, çalışan nüfusun yarısı da iş değiştirmeye her an hazır olacak. 2017’de zor olacağı öngörülen iş arama sürecini kolaylaştıracak püf noktalarını sizler için derledik.
2017 uzmanlara göre farklı iş alanlarının hızla türemesi nedeniyle iş fırsatlarının arttığı bir yıl olacak gibi görünse de ekonomik bazı nedenlerin koşulları zorlayacağı vurgusu da yapılıyor. Dale Carnegie Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre 2017’de dünya nüfusunun yüzde 41’i iş aramaya devam edecek, çalışan nüfusun hemen hemen yarısı da iş değiştirmeye her an hazır olacak. Peki, uzmanlar zor gibi görünün bu süreçte iş bulmayı kolaylaştıracak neler öneriyor?
2017’de iyi bir iş bulabilmenin püf noktaları:
Güncel CV
En çok bilinen noktaların ilk sırasında bu yer alıyor. Üye olunan her iş arama sitesinde sık sık profil güncellemesi yapmak ve değişen özellikleri özgeçmişe adapte etmek aktif iş aradığınızı, teknolojiyi takip ettiğinizi ve sık sık iş takibi yaptığınızı göstermesi açısından önemli. Özellikle 2017’den itibaren şirketler güncel özgeçmişlere daha da fazla önem gösterecek.
Mobile yoğunlaşmak
Bir diğer öne çıkan daha iyi bir iş bulma aracı da mobil uygulamalar. İş arama sürecine yardımcı her türlü uygulamanın telefona indirilmesi son derece önemli. Uygulama kullanmak artık zorunlu hale gelirken, sürece yardımcı olabilecek püf noktalarını içeren makaleleri, siteleri ve bloggerları takip etmek de trendleri yakalamak adına son derece kritik. Google başta olmak üzere bu tür sitelerin alarm kısımlarını kullanmak da takibi kolaylaştırıyor.
Kariyer.net android mobil uygulamasını indirmek için tıklayın.
Kariyer.net iOS mobil uygulamasını indirmek için tıklayın.
Aracılar artık daha değerli
Uzmanlara göre yeni dönemde iş ararken daha cesur olmak gerek. Etrafınızda iş yerlerinden memnun olan kişilerden mümkünse sizi işverenleriyle ya da İK profesyonelleriyle tanıştırmalarını istemek bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bu kişilerden iş görüşmesi stresi olmadan tavsiye alınabileceği gibi süreç iş bularak da son bulabilir.
Gönüllü işler
Araştırmalara göre gönüllü ya da maaşlı, sivil toplum kuruluşlarında çalışma deneyimi olan adaylar da giderek daha fazla öne çıkıyor. Uzmanlar toplumsal projelerde sorumluluk almış adaylara iş bitiricilik ve takım üyesi olma gibi noktalarda daha çok güveniyor.
Daha spesifik bilgi
Teknolojinin hızlı gelişimi dolayısıyla işlerin de daha fazla çeşitlendiği ve spesifikleştiği söylenebilir. Bu durum CV’de farklı bir yaklaşıma gitmeyi zorunlu kılacak gibi görünüyor. Uzmanlara göre adayların CV’de “Empatiğim, uyumluyum, başarılıyım” gibi tanımları kullanmasına artık gerek yok. İşverenin artık çok fazla önemsemediği bu ifadelerin yerini yeteneklerin detaylı anlatımı alıyor.
Teknik becerileri parlatmak
Uzmanlar bilişim sektöründe çalışılmasa bile artık her çalışanın bazı teknik becerilere mutlaka sahip olması gerektiğini vurguluyor. Buna göre bu becerilerin özgeçmişlerde parlatılması, öne çıkarılması da çok önemli. Bu durum işverenler üzerinde belirleyici bir etki yaratıyor.
Araştırma takibi
Uzmanlara göre maaşını yükseltmek için iş arayışında olan çalışanların teknik becerilerini geliştirmesi, işini ilgilendiren her konuda az da olsa donanımlı olması ve işine özel maaş skalası hakkında fikir sahibi olması anlaşma sürecinde etkili olması açısından son derece önemli etkenler.
Yorum yapmak ister misin?