İster aktif olarak iş arıyor ol istersen de mevcut işinde çalışırken ilanlara göz atıyor ol 2021’de yeni bir iş bulma şansını arttırmak için özellikle dikkat etmen gereken bazı noktalar var. İşte, onlardan birkaçı!
Öncelikle iş aramaya başlamadan önce neden yeni bir iş aradığını düşünmen gerekiyor. İş aramak zorlu bir süreç olduğundan kararlı olup, ne istediğini bilerek yola çıkman önemli. Bunu yapabilmek için iş arama gerekçelerini listeleyebilirsin. Bu konuda netliğe sahip olduğunda iş arama, mülakat süreci ve sonuç bekleme gibi bir süre sonra rutin hâl alacak durumlar için daha güçlü olabilirsin.
Pandemiyle birlikte home office yani uzaktan çalışma modeli hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Bu nedenle artık nasıl çalışmak istediğini düşünmen de gerekiyor. “Uzaktan çalışma” şu an için oldukça yaygın, ancak her şey normalleşmeye başladığında hızla ofise dönmeyi tercih edecek şirketler de olacaktır. Ne yapmak isteyip istemediğini kendine sorarak bu konuda bir karar alman en iyisi. Bazı iş ilanlarında çalışma modeli hakkında bilgiler verilmeye başlandı bile. İş ilanlarına buna göre başvurabilir ya da mülakat esnasında şirketin bu konuda herhangi bir uygulaması olup olmadığını sorabilirsin.
Ne istediğini netleştirdikten sonra yapman gereken 4 şey daha var:
Planlı ol
Hangi konuda olursa olsun yeni bir başlangıç yaparken kesinlikle planlı olmalısın. İş arama, şirketleri araştırma, pozisyonların gerekliliklerini değerlendirme vb. konularda araştırmalar yaparak en iyi şekilde organize olabilirsin. Örneğin; Kariyer.net’te iş ararken, özgeçmişine uygun olarak sana sunduğumuz önerileri inceleyerek zaman kazanabilirsin. Farklı bir alanda iş arıyorsan, iş tanımlarını inceleyerek eksiklerini görebilirsin. Böylece iş arama sürecini kişisel gelişimin açısından da daha verimli kullanabilirsin.
Ufkunu genişlet
Uzaktan çalışma modeliyle birlikte yakın çevredeki işlerle sınırlı olunmadığı görüldü. Tabii aynı şekilde şirketler için de çalışanların ikamet ettiği yerin pek bir önemi kalmadı. Bu nedenle iş başvurusu yaparken uzaktan çalışmayla ilgili bir engelinin bulunmadığını belirtmende fayda var. Hatta bunu kendinle ilgili bilgi verdiğin alanlarda anahtar kelime olarak bile kullanabilirsin. Böylece İK uzmanlarının ilgili aramalarında ön sıralarda yer alabilirsin.
Uluslararası bir iş fırsatını değerlendirmeden önce dikkat etmen gereken en önemli şey ise çalışacağın “saat dilimi” olmalı. Biyolojik olarak alışık olduğun düzenin dışına çıkamayacağını düşünüyorsan, buna göre bir seçim yapmalısın. Kararını verdikten sonra yurt dışı iş ilanlarını inceleyerek kendine uygun bir iş fırsatı yakalayabilirsin.
Yeni beceriler kazan
İş piyasası giderek daha rekabetçi olmaya devam ediyor. Daha önce de söylediğimiz gibi uzaktan çalışmayla birlikte şirketler, coğrafi sınırlar içerisindeki yetenek havuzuyla sınırlı kalmıyor. Bu da her iş ilanı için rekabeti arttırdığından, kalabalığın arasından sıyrılabilmek daha da önemli oluyor.
Hedeflerine uygun olarak seni geliştirecek kurslara katılabilir, yetkinlik alanlarını genişletebilirsin. Mümkünse iş başvurularında profesyonel yetkinliğini ortaya koyan bir portföy sunmalısın. Bir web sitesi, blog, infografik vb. araçlarla somut bir şeyler sunmak seni diğer adaylar arasından öne çıkaracaktır.
Kendini motive et
İş aramak çoğu zaman stresli olabilir. Bu zamanlarda kendini ihmal etmemen oldukça mühim. Hem bedensel hem de zihinsel olarak kendini iyi hissetmek için bir şeyler yapmalısın. Stres seviyeni yönetebilmek için kendine zaman ayırarak motivasyonunu yükseltecek aktiviteler yapmalısın.
Home office çalışmanın sunduğu yeni iş fırsatlarını incelemek istersen, buraya tıklayabilirsin.
Kaynak: Forbes