Kariyerine yeni bir yön vermen gerektiğini düşünürken, nereden başlayacağın konusunda fikir sahibi değilsen, Kariyer Koçu ve Yazar Ashley Stahl’ın önerilerine göz atmanda fayda var. İşte, gelecek vadeden bir kariyer için tercih yapabileceğin 4 yol!
Kariyer yolunu bilinçli olarak seçmenin başarı için kritik olduğunu söyleyebiliriz. Kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerine ulaşmak için genel olarak bir iş planı yapmak şart. Becerilerini, değerlerini ve ilgi alanlarını dürüst bir şekilde değerlendirerek işe başlayabilirsin. İlgi duyduğun alanlarla ilgili eksiklerini tespit ederek, iş ilanlarına başvurmadan önce elini güçlendirebilirsin.
Hayatımız boyunca birçok konuda fikirlerimiz değişebilir. Kariyer hedeflerimiz de bunlardan biri. Önemli olan yeni hedefler koymaktan ve adım atmaktan korkmamak… Bu yıl kariyer planını oluşturmaya henüz başlamadıysan, sana yardımcı olacak şu 4 kariyer yolunu inceleyebilirsin. Bilgi tabanlı, beceri tabanlı, girişimci tabanlı ve serbest meslek. Bunların her birinde, kendi kariyer yolunu nasıl bulacağın konusunda ipuçları bulacaksın.
Bilgiye dayalı kariyer yolu
Bilgiye dayalı kariyer yolu, deneyim yoluyla edinilen bilgilere dayanır. Bilgiye dayalı yolu izleyen bazı alanlar; insan kaynakları, pazarlama, muhasebe, bilgi teknolojisi ve mühendislik konularını içerir. Bilgiye dayalı bir kariyer yolu geliştirmek neredeyse her zaman eğitim veya beceri geliştirmeyi gerektirir. Beceri geliştirme, sektördeki boşlukları doldurmak için stratejik öğrenmedir. Bir uzmanlık eğitimi veya niş endüstri deneyimi olan bir aday olduğunda, herhangi bir rekabette öne çıkman kolaylaşır.
Beceriye dayalı kariyer yolu
Beceriye dayalı kariyer yolları genellikle fiziksel, uygulamalı veya hizmet odaklıdır. Bu türe giren kariyerler, belirli bir iş fonksiyonunun nasıl çalıştığına dair kapsamlı bir anlayış gerektirir. Beceriye dayalı kariyerler arasında inşaat, performans ve görsel sanatlar ve şefler bulunur.
Beceriye dayalı kariyer yolu oluştururken, hedeflediğin pozisyon için eksiklerini tespit etmeli, bunları gidermek için zaman ayırmalısın. Bu rollerin her biri için gerekli becerileri belirle ve bu becerileri deneyim veya sürekli eğitim yoluyla elde etmek için bir plan oluştur. Beceriye dayalı kariyerlerde, deneyim en iyi arkadaşındır.
Girişimci temelli kariyer yolu
Girişimci temelli kariyer yolları, bir sorunu çözmeye, kendi yarattığı bir ürün veya hizmeti kullanarak bir ihtiyacı gidermeye odaklanır. Girişimciler bağımsız çalışır veya bir şirket kurar ve çalışanları işe alır. Girişimci temelli kariyerlerin arkasındaki öncül, tüketiciler için bir sorunu çözmeleridir.
Girişimcilik için sayısız fırsat olduğu gibi, oraya giden kariyer yolları da oldukça çeşitlidir. Bazı girişimciler bu şekilde doğmuş olsa da birçoğu kurumsal dünyada çalışmayı içeren dolambaçlı bir yol izliyor. İşinde problem çözmekten hoşlanıyorsan, girişimcilik yolu senin için doğru olabilir.
Serbest çalışanlar için kariyer yolu
Serbest çalışanlar, belirli bir işi veya projeyi gerçekleştirmek için bireyler veya şirketler tarafından işe alınır. Grafik tasarım, yazı yazma, danışmanlık, fotoğrafçılık gibi hizmetler bu kategori için örnek verilebilir.
Çoğu serbest çalışan öncelikle bir şirket için çalışmaya başlar. Aslında, ilk müşterileri genellikle son işverenleridir. En iyi serbest meslekler arasında metin yazarlığı, yazılım geliştirme, dijital pazarlama danışmanlığı, SEO danışmanlığı, reklam yönetimi ve satış ve olası satış yaratma pozisyonları yer alır.
Serbest çalışabileceğin bir pozisyonla ilgileniyorsan, öncelikle araştırmanı yapmalısın. Birçok serbest veya sözleşmeli pozisyon, ajans deneyimi gerektirir. Örneğin; dijital pazarlama danışmanı olmak istiyorsan, bir pazarlama firmasında ajans deneyimine sahip olman gerekir. Kariyer yolun muhtemelen bir şirkette proje bazında niş rolleri doldurma becerisini de içerecektir. Serbest çalışanların kendi sektörlerinde bir adım önde olmaları gerekir. Bu nedenle, endüstri trendlerini takip etmek de çok önemlidir.
Kariyer yolunu gelecekte rağbet görmesi beklenen işler etrafında tasarlaman, bir bakıma stratejik bir yaklaşımdır. Çoğu kariyer yolu, nispeten doğrusal bir yörünge izlese de durum her zaman böyle değildir. Yol boyunca yanal ve hatta aşağı doğru hareket, genel olarak başarılı bir kariyer rotası çizmene destek olur. Kariyer hedeflerine sahip olmanın yanında dönem dönem hedeflerini gözden geçirerek, senin için hala anlamlı olup olmadıklarına karar vermen de ayrıca önemlidir.
Kaynak: Forbes – Ashley Stahl