Turistik gezi, alışveriş, iş ya da kültürel faaliyetler için yılın farklı dönemlerinde yurt dışı gezileri planlıyor olabilirsin, ancak özellikle son dönemde vize almak kadar vize başvurusu yapabilmek de zor bir konu. Eğer yurt dışı seyahat planın varsa güncel vizesiz ülkeler rehberimizi inceleyebilirsin.
Vizesiz seyahat nedir? Türkiye’den hangi ülkelere vizesiz gidilebilir? sorularına cevap arıyorsan, vizesiz seyahatle ilgili detaylar bu yazımızda!
Öncelikle vizesiz ülkeler listesi ya da ülkelerin vizesiz seyahat süreleri güncel politik ve diplomatik şartlara göre değişebilir. Bu nedenle vizesiz gitmek istediğin ülkeye seyahat planı yapmadan önce Dışişleri Bakanlığı üzerinden güncel bilgileri kontrol etmeni öneriyoruz.
Vizesiz seyahat ne anlama gelir?
Ülkeler emniyet kuralları; sosyal, ekonomik, siyasal faktörler ve dış politika kararları doğrultusunda farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerin kendi ülke sınırlarına giriş yapabilmeleri için vizeyi şart koşabilir. Bununla birlikte vizesiz seyahatin mümkün olduğu ülkeler de vardır. Devletler ya da uluslararası kuruluşlar bazında yapılan bazı anlaşmalar sayesinde belirli ülkelere seyahat için yalnızca pasaport ve kimlik yeterli olabilir. İşte, kimlik ya da pasaport ile vize işlemlerine gerek duyulmadan yapılabilen yurt dışı gezilere “vizesiz seyahat” adı verilir. Vizesiz seyahat ile turistler resmi kurumlarda evrak peşinde koşturmaktan, işlemler sırasında vakit kaybı yaşamaktan, sıra beklemekten ya da vizenin reddedilme durumu gibi risklerden kurtulmuş olur.
Kapıda vize ne demektir?
Vize almak için seyahat öncesi gezi planlanan ülkelerin vize acentalarına ya da dış temsilciliklerine başvuruda bulunulması gerekir. Çoğunlukla vize ile yolculuk yapmak için prosedürlerin gezi tarihinden önce gerçekleştirilmesi beklenir. Kapıda vize ise turistlere uygulanması çok daha kolay bir prosedür vadeder. Kapıda vize, vizesiz giriş hakkı olmayan fakat vize konusunda kolay şartlara sahip ülkelerde geçerlidir ve özellikle turistik seyahatlerde tercih edilen bir uygulamadır.
Türkiye’den kapıda vize uygulamasından yararlanarak sınırlı süre ile yurt dışı seyahati yapmayı planlıyorsan alternatifler oldukça fazla.
Doğu Timor, Güney Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Kamboçya, Komorlar Birliği, Laos, Madagaskar, Maldivler, Mısır, Dominik Cumhuriyeti, Nepal, Samoa, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayvan, Togo, Endonezya, Umman ve Zambiya’nın yanı sıra Türkiye ile Yunanistan arasında da yakın bir zamanda yapılan kapıda vize anlaşması söz konusudur. Buna göre bordo pasaportu bulunan T.C. vatandaşlarının Yunanistan adalarına 7 gün geçerli olacak kapı vizesi ile seyahat etmesi mümkündür.
Kapıda vize ile seyahat için talep edilen belge ve evraklar farklılık göstermekle birlikte yanında mutlaka bulundurman gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Vize ücreti
- Minimum bir sene geçerliliği olan pasaport ile fotokopisi
- Minimum 4 adet biyometrik fotoğraf
- Otel veya konaklama belgesi, rezervasyonu
- Davet mektubu
- Minimum 3 ay öncesine dayanan banka hesap özeti
- Seyahat sigortası
- Gidiş-dönüş uçak ya da otobüs biletleri
- Vize başvuru formu
Vizesiz ülkelere nasıl seyahat edilir?
Vizesiz ülkelere seyahat ederken bazı koşulları yerine getirmen ve bazı evrakları yanında bulundurman gerekir. Dikkat etmen gereken noktalardan bazıları şöyledir:
- Ülkeye giriş yaptığın tarihten başlamak üzere minimum 6 ay geçerliliği bulunan pasaportunu yanında bulundurmalısın.
- Yurt dışına çıkış formunu doldurmalı ve imzalamalısın. Bu formu yolculuk boyunca yanında bulundurmaya özen göstermelisin.
- Yurt dışına çıkış için belirlenen harcı yatırmış olmalısın.
- Gidiş-dönüş uçak ya da otobüs biletleri, otel rezervasyonu, özel seyahat sağlık sigortası gibi bazı evrakları gümrük görevlilerine göstermek üzere çıktı olarak ve dijital kopya halinde yanında bulundurmalısın.
Vizesiz seyahat kaç gün sürer?
Vizesiz seyahatte süre sınırlaması söz konusudur. Gideceğin ülkeye göre vizesiz seyahat süresi değişiklik gösterebilir. Ülkeler vizesiz seyahatle konuklarını en az 15, en fazla ise 90 gün ağırlayabilirler. Belirlenen bu sürelerde bazı durumlara göre uzatma yapılabilir. Vize izni için sınır vizesi ile çevrim içi vize uygulamalarından yararlanılır.
Hangi ülkelere vizesiz gidilebilir?
Vizesiz seyahat için öncelikle hangi ülkelere vize almadan gidebileceğini bilmen gerekir. Bazı ülkeler vizesiz seyahati kabul ederken bazı ülkeler kapıda vize ve online vize seçeneklerini sunar. Seyahatin boyunca ülkede konaklayabileceğin süre de göz önünde bulundurman gereken oldukça önemli bir ayrıntı. Zira süre ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 15, 16, 21, 28, 30, 90, 180, 240 gibi değişen sayılarda seyahat süresi söz konusudur.
Vizesiz gidilebilen Avrupa ülkeleri
Türkiye’den vizesiz olarak gidilebilecek Avrupa ülkelerinde Balkan ülkeleri öne çıkar. Bu ülkeler arasında Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Belarus-Beyaz Sırbistan, Moldova, Azerbaycan, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ, Ukrayna yer alır.
Vizesiz gidilen Balkan ülkeleri
Makedonya, Arnavutluk, Moldova, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ vize olmadan gidilebilen ülkeler arasında bulunur.
Vizesiz Afrika ülkeleri
Tunus, Prinsipe, Kenya, Botswana, Seyşeller, Libya, Sao Tome, Sudan, Esvatini, Cibuti, Mauritius, Angola, Fas, Mozambik ve Svaziland gibi ülkeler doğa harikaları ve vahşi yaşamları ile vizesiz seyahat planı yapan turistlerin değerlendirebileceği alternatifler arasında yer alır.
Vizesiz gidilen Amerika ülkeleri
Hem kültürel mirası hem de doğal örtüsüyle turistik gezi için Türkiye’den vizesiz olarak gidilebilecek pek çok Kuzey, Güney ve Orta Amerika ülkesi var. Şili, Paraguay, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Peru, Küba, Bolivya, Ekvador, Tobago, Venezuela, Bahamalar, Guatemala, Belize, Dominika, Barbados, Antigua, Barbuda, Honduras, Panama, El Salvador, Nikaragua, Jamaika, Saint Kitts (Saint Christopher) ve Nevis Adaları, Turks ve Caicos, Saint Lucia, Trinidad ve Tobago, Kosta Rika, Saint Vincent ve Grenadinler, Uruguay seçenekler arasında bulunur.
Vizesiz Asya ülkeleri
Tayland, Singapur, Güney Kore, İran, Filipinler, Lübnan, Kırgızistan, Özbekistan, Sri Lanka, Japonya, Katar, Ürdün, Azerbaycan, Kazakistan, Brunei, Laos, Malezya, Hong Kong, Makao, Kamboçya (resmi pasaport için), Kuveyt, Mısır, Myanmar, Suriye, Moğolistan, Umman (gri ve yeşil pasaport sahipleri için) ve Gürcistan Türkiye’den Asya’ya vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alır.
Vizesiz Okyanusya ülkeleri
Fiji, Palau Cumhuriyeti, Tonga, Tuvalu, Vanuatu vize istenmeyen Okyanusya ülkeleridir.
Ülkelerin vizesiz seyahat süresi ne kadardır?
Vize onayı olmadan ziyaret edilebilen ülkelerin seyahat süresi değişiklik gösterir. Ülkeler ve seyahat süreleri şöyle özetlenebilir:
- Antigua ve Barbuda: 90 gün
- Arjantin: 90 gün
- Arnavutluk: 90 gün
- Azerbaycan: 30 gün (Yalnızca Haydar Aliyev Bakü Havalimanı’ndan 30 günlük vize alınabilir. Karadan ya da denizden ülkeye ulaşım sağlanacaksa vize işlemlerinin Azerbaycan Konsolosluğunda yaptırılması gerekir.)
- Bahamalar: 90 gün
- Barbados: 90 gün
- Belize: 90 gün
- Bolivya: 90 gün
- Bosna-Hersek: 90 gün
- Botsvana: 90 gün
- Brezilya: 90 gün
- Brunei: 30 gün
- Doğu Timor: 30 gün (Kapıda vize imkânı ile)
- Dominika: 21 gün
- Ekvador: 90 gün
- El Salvador: 90 gün
- Fas: 90 gün
- Fiji: 90 gün
- Filipinler: 30 gün
- Filistin: 30 gün (Mısır üzerinden Gazze’ye gidilecekse vizesiz seyahat mümkün. İsrail üzerinden geçiş gerçekleştirilecekse İsrail vizesi alınması şart koşulur.)
- Guatemala: 90 gün
- Güney Afrika Cumhuriyeti: Bordo pasaport için sınır kapısında vize veriliyor, diğer pasaportlar ise vizesiz 30 gün
- Güney Kore: 90 gün
- Gürcistan: 90 gün
- Haiti: 90 gün (Kapıda vize imkânı ile)
- Honduras: 90 gün
- Hong Kong: 90 gün
- İran: 90 gün
- Jamaika: 90 gün
- Japonya: 90 gün
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti: Vizesiz ve pasaportsuz seyahat mümkün.
- Kamboçya: 30 gün (Kapıda ya da e-vize imkânı ile sınır kapısından ya da Türkiye’deki Kamboçya Fahri Konsolosluğundan vize alınarak ülkeye giriş yapılabilir.)
- Karadağ: 90 gün (180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla)
- Katar: 90 gün
- Kazakistan: 30 gün
- Kenya: Online vize ile seyahat mümkün.
- Kırgızistan: 90 gün
- Kolombiya: 90 gün
- Komorlar Birliği: Sınır kapısında vize imkânı ile ülkeye giriş mümkün.
- Kosova: 90 gün
- Kosta Rika: 30 gün (başvuru zamanına göre 90 gün)
- Lübnan: 90 gün
- Madagaskar: 90 gün (Kapıda vize imkânı ile)
- Makao: 30 gün
- Makedonya: 90 gün
- Maldivler: 30 gün (Harçsız kapıda vize)
- Malezya: 90 gün
- Mauritius: 30 gün
- Meksika: 30 gün (Havayolundan giriş yaparak öncesinde online vize imkanı ile)
- Moğolistan: 30 gün
- Moldova: 90 gün (pasaportsuz kimlik kartı ile seyahata uygun)
- Nikaragua: 90 gün
- Özbekistan: 30 gün (3 gün içinde geçici ikamet kaydı gerekiyor)
- Palau: 90 gün
- Panama: 90 gün
- Paraguay: 90 gün (180 gün içinde 90 günü aşmamak koşuluyla)
- Peru: 90 gün (180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla)
- Samoa: 60 gün (Kapıda vize imkânı ile)
- Sao Tome ve Principe: 15 gün
- Saint Kitts (Saint Christoper) ve Nevis Adaları: 90 gün (180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla)
- Saint Lucia: 6 hafta
- Saint Vincent ve Grenadinler Adaları: 90 gün
- Seyşeller: 90 gün
- Sırbistan: 90 gün (180 gün içinde 90 günü geçmemek şartı ile)
- Singapur: 30 gün (Başvuru ile uzatılabilir)
- Sri Lanka: 30 gün (Sınır kapısında ya da online vize başvurusu ile)
- Suriye: 90 gün
- Svaziland: 30 gün
- Şili: 90 gün
- Tayland: 60 gün
- Tonga: 31 gün
- Trinidad ve Tobago: 30 gün
- Tunus: 90 gün
- Turks ve Caicos Adaları: 90 gün
- Tuvalu: 30 gün
- Ukrayna: 60 gün
- Uruguay: 90 gün
- Ürdün: 90 gün
- Vanuatu: 30 gün
- Venezuela: 90 gün
Vize istemeyen ülkelere giderken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Vizesiz ülkelere seyahat hazırlığı içerisindeysen, seyahat öncesi bazı noktaları göz önünde bulundurmanda fayda var. Bunlardan bazılarını senin için derledik:
- Vizesiz seyahate onay veren ülkelerin hemen hemen tamamı pasaportla alımları gerçekleştirir. Bu nedenle pasaport alman ve pasaport süresinin güncel olduğundan emin olman oldukça önemlidir. Pasaportunun geçerlilik süresi minimum 6 ay olmalıdır.
- Vizesiz pasaportla gidilen ülkelerin döviz kuruna göre yanında nakit para bulundurmalısın.
- Seyahat planını bireysel yapabileceğin gibi turlara katılarak da vizesiz yurt dışı geziyi deneyimleyebilirsin.
- Olası aksiliklere ya da yaşanacak acil durumlara karşı seyahat edeceğin ülkenin elçilik ve konsolosluklarını öğrenip not etmen faydalı olabilir.
- Seyahat planladığın ülke hakkında ufak bir araştırma yaparak ülke kuralları ve kültürü konusunda hazırlıklı olman, seyahat sırasında yaşayabileceğin olası sorunları engellemeye yardımcı olabilir.
- Seyahat boyunca pasaportunu ve dönüş biletini yanında bulundurman kolaylık sağlayabilir.
- Seyahatten önce otel rezervasyonunu gerçekleştirmiş olman gerekir. Böylece sınırda bu konuda problem yaşamazsın.
- Maldivler ve Kuveyt gibi birçok ülke kapıda vizeyle ülkeye alım yapar. Bu ülkelere gittiğin zaman ancak sınır kapılarında önceden belirlen gün kadar vize alman mümkün olur. Kapıda vize uygulamasıyla seyahat planı yapacaksan, talep edilen ücreti ödemen ve istenen belgeleri de hazırlayıp yanında bulundurman gerekir.
- Vizesiz seyahat planı yaptığın ülkenin sağlık koşullarını ve aşı politikalarını önceden araştırman önemlidir. Bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak eksik aşın varsa tamamlaman gerekir.
Seyahat sağlık sigortası nedir, neden önemlidir?
Seyahat sağlık sigortası, yurt içi ya da yurt dışına gezi planı yapan pek çok kişinin karşısına çıkan bir kavramdır. Özellikle yurt dışı planı söz konusu olduğunda bazı ülkelerin bu teminatı zorunlu tuttuğu görülebilir. Seyahat sağlık sigortası yurt içi ve yurt dışı gezilerinde kişileri gezi sırasında yaşayabilecekleri hastalık ve çeşitli aksiliklere karşı koruma altına alır. Vize başvuruları sırasında zorunlu tutulabilen seyahat sağlık sigortası, teminat paketine sigorta şirketine göre değişiklik göstermekle birlikte aşağıdaki durumları kapsayabilir:
- Seyahatin iptal olması
- Acil tıbbi yardım, acil tıbbi tahliye, hastaneye yatış gibi acil sağlık hizmetleri
- Vefat olması durumunda cenaze hizmetleri
- Bagajın kaybolması
Vizesiz ülkelere giderken seyahat sigortası yaptırmak zorunlu mudur?
Seyahat sigortası vizesiz gezi planı yapan herkesin aklına gelen ilk sorulardan biridir. O halde hemen cevaplayalım: Seyahat sigortasına dair zorunluluk ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bunun için uçak biletini satın almadan önce gezi planı yaptığın ülkenin yolcu kabul etme koşullarını inceleyebilir, detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Pasaportsuz gidilen ülkeler
Vizesiz seyahatin yanı sıra dilersen pasaportsuz yurt dışı gezisi de yapabilirsin. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Ukrayna gibi bazı ülkeler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize, pasaport göstermeden geçiş ve seyahat yapma kolaylığı sunar. Yalnızca kimlik ya da ehliyet gibi kimlik bilgilerinin bulunduğu resmi belgeler ile sınırdan geçiş yaparak prosedürden uzak, keyifli bir seyahatin tadını çıkarabilirsin. Sadece kimlik ile sınırdan giriş yapabileceğin ülkeler şöyle sıralanır:
- Bosna Hersek
- Ukrayna
- Moldova
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Gürcistan
- Sırbistan
- Azerbaycan
Hangi pasaportla vizesiz seyahat mümkündür?
Türkiye’de farklı amaç ve görevlere göre kullanılabilen pasaport türleri bulunur. Gri renkli hizmet pasaportu, bordo renkli umuma mahsus pasaport, siyah renkli diplomatik pasaport ve yeşil renkli hususi pasaportların her biri ile vizesiz seyahat planı yapabilirsin. Bununla birlikte pasaportların kapsadığı ülke sayısı birbirinden farklılık gösterir. Hizmet pasaportu, yeşil pasaport ve diplomatik pasaportu bulunan kişiler pek çok ülkeye vize onayına gerek duyulmadan giriş yapabilir ve belirlenen süre boyunca ülke sınırları içerisinde konaklayabilir.
Umuma mahsus pasaport sahipleri diğerlerine nazaran daha kısıtlı sayıda ülkeye vizesiz seyahat yapabilirler. Yeşil pasaport ile vize olmayan giriş yapılabilen ülke yelpazesi çok daha geniştir. Yeşil pasaport ile İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Çin gibi pek çok ülkeye kolayca giriş yapmak mümkündür. İlaveten hususi pasaport bordo pasaport ile gidilebilecek her ülkeyi kapsar.
Vizesiz, kapıda ya da e-vize gibi farklı seçeneklerde şartlar zaman içinde değişebilir. Bu nedenle seyahat planı yaparken T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları da takip etmen gerekir.
Kaynak: 1