Kariyer hayatında belli bir rutinde ilerlerken, günün birinde rotanı bambaşka bir yöne çevirmek isteyebilirsin. Birçok insan, iş hayatının herhangi bir döneminde böylesi bir ayrıma gelebiliyor. Önemli olan bu kararı verdikten sonra nasıl bir yol izleyeceğini de planlaman. Kariyer Rehberi’nde bugün, özellikle 30’lu yaşlarda bir kariyer değişikliği düşündüğünde dikkat etmen gereken 5 önemli nokta var.
Daha fazla esneklik, iş kurma, rutinin dışında farklı bir mücadeleye girme istediği ilerleyen dönemlerde kariyer değişimi planlamanın nedenleri arasında gösterilebilir. Çoğumuz için zorlu gibi görünse de bazılarımız için otuzlu yaşlar kariyerini yeniden planlamak adına ideal zaman olabilir. Bu noktada önemli bir yaşam deneyimine, aktarılabilir sağlam becerilere ve güçlü bir profesyonel ağa sahip olmak elbette işleri oldukça kolaylaştırıyor. Bunlar dışında şu 5 öneri de sana iyi bir yol gösterici olabilir:
İyi düşün
Öncelikle kariyerini değiştirmeyi düşünürken, bunu doğru nedenlerle yaptığından emin ol. Örneğin; mevcut işinde yöneticinle anlaşamıyor olabilirsin. Ancak tek başına bu duyguyla farklı bir kariyer planlamaya çalışmak doğru olmayabilir. Tutku duyduğun farklı bir işin peşinden gitmeyi istemek veya ailene daha fazla zaman ayırmak için iş-yaşam dengeni iyileştirmeye karar vermen yeni bir yol çizmek için geçerli nedenlerdir.
Aktarılabilir becerilerini değerlendir
Bir adım atmaya karar verdiğinde, aktarılabilir becerilerini mutlaka değerlendirmelisin. Burada lehine olan şey işe sıfırdan başlamıyor oluşun. Bugüne kadar edindiğin bilgi ve tecrübeler, bundan sonraki süreçte de sana yardımcı olacaktır. Profesyonel olarak yaptığın işten, yeni rolüne aktarabileceğin özelliklerini analiz etmen iyi bir yöntemdir. Bunun dışında uyum sağlama, iletişim ve liderlik becerileri gibi özellikler, farklı sektörlere aktarılabilecek ortak yeteneklerdir. Beceri açığını tespit ettiğin konular için podcast‘ler, web seminerleri, çevrimiçi kurslar ve sertifika programları gibi eğitim ve öğretim kaynaklarını araştırabilirsin.
Ağını haberdar et
Mezun grupları ve profesyonel kuruluşlardaki tanıdığın insanlarla bağlantı kurmayı asla atlamamalısın. Arkadaşlarının ve ailenin bile ilgilendiğin alanda bağlantıları olabilir. Kariyerini değiştirirken bir başka akıllıca hamle de yeni mesleğini gönüllü olarak, stajyer olarak veya birisini takip ederek denemektir. Hatta serbest çalışabilir veya ek iş olarak yapmaya başlayabilirsin. Bu şekilde gelecekteki kariyerin hakkında da daha fazla şey öğrenirsin.
Net hedefler belirle
Kariyer değiştirmek göz korkutucu görünebilir; ancak büyük hedefini daha küçük, daha yönetilebilir adımlara bölerek bunalmadan ve keyifle süreci yürütebilirsin. Bunu başarmanın yolu akıllı hedefler belirlemektir. Akıllı bir hedef koymak için;
- Hedeflerini spesifik ve daha dar koy,
- İlerlemeni ölçecek yöntemleri uygula,
- Hedeflerine ulaşmak için gerekli zamanı ve kaynakları temin et,
- Tüm eylemlerinin hedefine yaklaşmana yardımcı olmasını sağla,
- Bir deadline belirle.
Örneğin; kariyerini bir anda mı yoksa daha kademeli olarak mı değiştirmeyi planlıyorsun? Ek eğitime ihtiyacın varsa, bunu tamamlaman ne kadar sürer? Bir eylem planı oluşturarak potansiyel olarak uzun ve zorlu bir süreci daha ulaşılabilir hale getirebilirsin.
Sabırlı ol
Yeni bir alana başlamak zaman ve çaba gerektirir. Bu nedenle yardım istemekten çekinme. İnsanlara danışmak, ilham almana ve motive olmana yardımcı olur. Olumlu kalmanın bir başka yolu da ilerlemene, neleri başardığına odaklanmaktır. Böylece yol boyunca kendini ödüllendirmek için de bir bahanen olur.
Kaynak: Forbes