İş aramaya başlamadan önce yapılacak ilk şey iyi bir özgeçmiş hazırlamak. Seni görüşmelerinde ön plana çıkaracak CV hazırlama tekniklerinde bugün 5S tekniğini ele aldık…
İyi bir CV hazırlamak için pek çok yöntem var. Bazen bu yöntemler üzerinden giderek CV’ni düzenleyebilirsin bazen de iş hayatında kabul edilmiş bazı tekniklerden yararlanarak CV’ni oluşturmayı tercih edebilirsin. 5S tekniği, bahsettiğimiz bu tekniklerden biri. Japonya’dan türeyen ve özünde kaliteli bir çalışma ortamı yaratıp, bu ortamın devamlılığını sağlamak amacıyla geliştirilen 5S tekniği, CV oluşturma aşamasında da sana oldukça yardımcı olacak. Nasıl mı? Hemen başlayalım…
1- AYIKLAMA ( SEİRİ )
Öncelikle CV’ni inceleyerek bir ayıklama işlemi yapmalısın. Hedefine ve iş/yaşam değerlerine göre neyin gerekli neyin gereksiz olduğuna karar vermelisin. Yeni kariyerinde işine yaramayacak detayları ayıklamalısın. Ayrıca bu sırada yeni ekleyeceğin detayları da belirlemelisin. Tüm gereksiz bilgileri silmelisin.
- Kariyerinin ilk yıllarında yer alan tecrübelerine ait detayları silebilirsin. Sadece çalıştığın yıllar, iş yeri ve unvan bilgisini bırakabilirsin.
- Başvuracağın iş ile ilişkisi olmayan tüm bilgileri kaldırabilirsin.
- Kariyerinde değişiklik yaptıysan eski kariyerine ait detaylı bilgileri silebilir, yeni işinle ilgili ortak noktaları bırakabilirsin.
- Deneyim yılına göre staj tecrübelerini CV’nden kaldırabilirsin.
- İşinle ilgili olmayan, artık geçerliliğini yitirmiş eğitimleri, yapmadığın hobileri, yenilemediğin sertifikaları vb. silebilirsin.
2- DÜZENLEME ( SEİTON )
- CV’nde olmayan yeni tecrübelerini, becerilerini, başarılarını, güçlü yanlarını CV’ne eklemelisin.
- CV’nin akışını dikkat çekmek istediklerine göre tersine kronolojik yazabilirsin.
- Kariyerinin ilk yıllarında yer alan tecrübelerini “İlk kariyer” başlığında toparlayabilir, sadece çalıştığın yılları, iş yeri ve unvan bilgisini belirtebilirsin.
- Başarıların ve projelerin için özel bölüm açabilir, gerekli bilgileri burada toparlayabilirsin.
3- TEMİZLEME ( SEİSO )
Tüm eklemeleri yaptın, gereksiz bilgileri çıkardın. Boşluklar kaldı, tarih formatları değişti, yazı fontları ayrı, puntolar ayrı ayrı oldu. Yani CV’nin görüntüsünde bir düzensizlik ve dağınıklık var. Şimdi şık, özenli ve profesyonel görünüm için gerekli temizlik ve şekil düzenlemelerini yapma zamanı.
- CV’nde biçim ve şekil için standartlarını belirlemelisin.
- Her bölüm, madde vb. arasında standart satır aralığı bulunmalı ve bunu akışa göre standartlaştırmalısın.
- Satırlar CV içinde belirli bir yerden başlamalı. Bu nedenle satır başlarındaki gereksiz boşlukları temizlemelisin.
- CV’yi uzun gösteren boşlukları kaldırmalısın.
4- SÜREKLİLİK ( SEİKETSU )
CV’nin sürekli güncel kalması için belirleyeceğin aralıklarla 1S, 2S ve 3S adımlarını gözden geçirmelisin. İşini değiştirdiğinde veya terfi aldığında “Sonra yaparım” demeden CV’ndeki bu adımları düzenlemende fayda var.
5- DİSİPLİN ( SHİTSUKE)
Bireysel markanı güçlendirmek ve olası iş fırsatlarını devam ettirmek için tüm bu adımları alışkanlık haline getirip, sürekli uygulamalısın. Bu adımları düzenli olarak yapmaya başladığında da hem zamandan kazanacak hem de sürekli güncel olan CV’in elinde hazır bulunacak. Örneğin; yılın dört çeyreğinde bu çalışmayı yaparak, eş zamanlı olarak kariyerin ve hedeflerin üzerine yoğunlaşabilirsin.
CV’nin üzerinde yaptığın tüm bu değişiklikleri kariyer özetine ve kariyer.net profiline de taşımalısın. Tüm bunları yaptığında bireysel markanı en iyi şekilde pazarlayan tanıtım araçlarını hazır hale getirmiş olacaksın.
Konuk Yazar: Esra Kemer – CV ve Kariyer Danışmanı
Yorum yapmak ister misin?