Firmalar işe alımda adayları değerlendirirken pek çok farklı mülakat yöntemi kullanıyor. Bu mülakat türleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, hazırlık yaparken nelere öncelik vermen gerektiği konusunda sana ciddi bir rehber olabilir. Başarılı bir mülakat süreci geçirmen adına seninle sık tercih edilen 6 mülakat tipini paylaştık.
Şirketler, işe alım yapacağı pozisyonun türüne, aradığı adayın niteliklerine ya da şirketinin kurumsal kimliğine göre farklı mülakat tipleri kullanır. Son yıllarda özellikle adayların daha çok ilgisini çekebilmek için ya da teknolojiye uyumlu olabilmek için kullanılan mülakat çeşitleri de çoğalıyor.
Peki mülakata hazırlanırken kullanılan farklı yöntemler hakkında yeterli bilgin olduğunu düşünüyor musun? Bu yazıda senin için belli başlı mülakat tiplerini ve yeni trendleri sıraladık.
Eleme mülakatları
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları. Eleme mülakatlarının amacı kalifiye adayları hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir şekilde diğer adaylardan ayırmaktır. En temel becerilere bakılarak gerçekleşen bu mülakatların sonucunda İnsan Kaynakları uzmanları hızlıca pozisyona uygun olan adayların bir listesini çıkarır ve ardından kalanlarla derinlemesine mülakat süreci başlar.
Telefon ile yapılan mülakatlar
Telefon mülakatları da en sık kullanılan mülakat türlerinden biridir. Genelde eleme mülakatlarında kullanılır. Bazen bu görüşmelerin kayıtları tutulur ki diğer işe alım uzmanları tarafından da gözden geçirilsin ve ders niteliği taşısın. Adayın bu görüşmedeki en önemli önceliği kendisinin yüz yüze görüşmeye ve pozisyona uygun bir aday olduğunu göstermektir.
Bilgisayar ile yapılan mülakatlar
Bu mülakat daha çok çoktan seçmeli sorulara cevap vermekten geçiyor. Verdiğin cevaplar işverenin sizinle görüşüp görüşmemesi için karar vermesine yardımcı olur. Yaratıcı bir sektördeysen bilgisayarla mülakatlar örnek projeler üzerinden de yapılabilir. Sana işe alındığında yapacağın işlere benzer bir görev verilir ve bununla ilgili bir dosya hazırlaman istenir. İşe alım uzmanları bu şekilde hazırladığın portföy niteliğine göre bir sonraki adıma geçilip geçilmeyeceğine karar verir.
Video mülakatlar
Görüntülü görüşme ya da diğer ismiyle video konferans, iki tarafın kendi ortamlarından uzaklaşmasına gerek kalmadan ihtiyaç duyduğu bütün etkileşimi sağlar. Birçok çok uluslu şirket bu yöntemi kullanır. Özellikle aday ve işverenin farklı ülkelerde olduğu durumlarda sıkça başvurulan yöntemle adayın pozisyona uygun olup olmadığı yüz yüze görüşmeye gerek kalmadan anlaşılabilir.
Sıralı görüşmeler
Sıralı görüşmelerde aday bir veya daha fazla görüşmeci ile bire bir görüşmeler yapar. Bu birkaç gün, bir kaç hafta veya hatta aylar boyunca sürebilir. Özellikle üst düzey yöneticilik gibi önemli pozisyonlar için bu yönteme sık başvurulur.
Grup mülakatları
Grup görüşmeleri adayların kişisel niteliklerini diğer adaylara kıyasla en iyi şekilde gösterebilecekleri mülakat türlerinden biridir. Bu tür görüşmelerde birden fazla aday bir araya getirilir. Görüşmeci onlara ortak bir görev verir ya da bir tartışma konusu açar. Sonra da adayların görevi yerine getirirken ortaya koydukları özellikleri değerlendirir. Bu tür görüşmelerde liderlik, sorun çözme ve diğer becerilerini göstermek için adaylar ellerinden geleni yapmalıdır.
Yorum yapmak ister misin?