9200 Euro’ya dijital gazetecilik eğitimi

İletişim teknolojileri okulu, SAE İstanbul Kurucu Yöneticisi Hakan Kurşun, “Görsel iletişim ile ilgili sektörler gelecek 10-15 yıl içerisinde çok daha fazla gelişecek. Gazetecinin bağımsız olmasını istiyoruz” diyor. Kurşun, kursiyerlerin GSM şirketlerinde, internet sitelerinde, içerik tedarikçilerinde ve içerik yönetimi yapan şirketlerde çalışabileceklerini iddia ediyor.
İletişim teknolojileri alanında eğitim veren SAE (School of Auido Engineering) Institute İstanbul, şu anda beş kıtada 26 ülkede 15 binin üzerinde aktif öğrencisiyle eğitimlerine 2009’da İstanbul’da yeni açılan okulunda devam ediyor. Dünyadaki diğer okullarında olduğu gibi Türkiye SAE’de dijital film &animasyon, web tasarımı & geliştirilmesi ve dijital gazetecilik alanlarında eğitim veriliyor. SAE İstanbul’da aktif olarak sektörde çalışan tarafından verilen eğitimlerle öğrenciler yurt dışında geçerliliği olan SAE diplomasına sahip oluyor. SAE Institute’nin İstanbul’da açılmasını sağlayan ve aynı zamanda okulda da eğitim veren önemli bir isim de Hakan Kurşun. Kurşun, 1988’de yüksek öğrenimi için Viyana’ya giderek ses mühendisliği okumuş. Ardından Polonya’nın önemli sanatçılarıyla çalma ve çalışma fırsatı bulmuş. Türkiye’nin yetenekli müzisyenlerinden biri olan Kurşun’un birçok albümü var. “Kendi başına sitesini düzenleyip iyi film, iyi müzik ve iyi haber yazan kişiler yetiştirmeyi hedefliyoruz” diyen SAE İstanbul  yöneticisi, müzik adamı ve eğitmen Hakan Kurşun ile SAE Institute ve dijital gazetecilik bölümü hakkında bilgi aldık.Dijital gazetecilik alanında çalışmak isteyen kişileri nasıl bir kariyer bekliyor?
İnternetin var olabilmesi için iki şeye ihtiyaç var: Bağlantı ve içerik. İçerik yoksa bağlantı çöker. İçeriğin sürekli yenilenmesi ve güncellenmesi gerekiyor. İçerik aynı zamanda haberdir. Dijital gazetecilik yapanların sayısı çoğalacak ve inanılmaz rakamlara ulaşacak. İçinde bulunduğumuz çağ haber alma çağı. Haberleri doğru zamanda doğru yayınlarsanız daha iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Dolayısıyla dijital gazetecilik çok önemli bir alan. Aynı zamanda görsel iletişim çağındayız. Görsel iletişim ile ilgili sektörler gelecek 10-15 yıl içerisinde çok daha fazla gelişecekler bu sadece bir başlangıç. Biz, gazetecinin bağımsız olmasını sağlıyoruz.

Dijital gazetecilik programının içeriğinde neler olacak?
Birinci ünite gazetecilik üzerine. Temelde haber nedir? Bir haber nasıl anlatılır? Kaynak nasıl bulunur? Kurallar nedir? İlgili meslek birlikleri neler yapar? Avrupa Birliği Dünya ve Türkiye’de nasıl? Editörlük nedir? Bir haberi nasıl derlerim? Haberi nasıl yazarımda var tabii. İkinci ünite de ise dijital film ünitesi. Nasıl çekim yaparım? Işık nedir? Kamera nedir? Hangi koşullarda nasıl çekim yapmalıyım? Yeşil oda nedir? Montaj nasıl yapılır? Işık nedir? Üçüncü ünite ise, web tasarımı. Grafik tasarımı nedir? Photoshop nedir? Resim ve görsel formatları. Kendi hikayesini ve kendi videosunu çekebilen bir gazeteci ortaya çıkıyor. Mevcut iletişim eğitimi alanlar için önemli bir artı.

Bu eğitimi alan öğrenciler nerelerde çalışabilirler ya da siz böyle bir imkan sunuyor musunuz?
İnternet servis provider, GSM şirketlerinde, büyük internet sitelerinde, içerik tedarikçilerinde içerik yönetimi yapan şirketlerde ve sayısal ortamda ticaret yapan yayıncılarda çalışabilirler. Türkiye’deki büyük yayın kuruluşlarında çok büyük sayısal dijital yapıları var. Birçok kuruluşun dijital ortamları olmaya başladı. Bunların en büyük ihtiyacı içerik. Bu alanlarda çalışabilirler. Bizde staj imkanı sağlıyoruz.SAE Institute’e girme koşulları neler? Ses mühendisliği (Audio Engineering) bölümü için; lise mezunu olmasının yanında elektronik müzik ve temel müzik bilgisinin de olması gerekiyor. Bu işi yapmak istediğine dair bir niyeti olması ve müziği çok sevmesi gerekiyor. Dijital animasyon bölümü için, video sanatlarına ilgi duyması ve görsel iletişimle ilgili temel bilgisi olması gerekiyor.

SAE Türkiye nasıl bir boşluğu dolduracak?
Uzmanlaşmış olacaklar. İnsan Kaynakları yöneticileri insanları değerlendirdikleri zaman sertifikalara bakıyorlar. Günümüzde lisans ve yüksek lisans mezunu olanların sayısı çok. Lisans ve yüksek lisans mezunlarında sertifika çok önemli. CV’nin en önemli parçalarından biri olduğunu düşünüyorum. Diyelim iletişim fakültesinden mezun 50 kişi var karşınızda ve yüksek lisansı var. Artık bir şey ifade etmiyor. Bu konulardan haberi olmuş ama uzman olduğu kesinlikle söylenemez. Eğer referansları güçlü olan şirketlerin sertifikası varsa onların sertifikalı bu tip kararlar esnasında önemli oluyor. Bunlardan bir tanesi de bizim kuruluşumuz. İnsan Kaynakları yöneticisi dijital gazetecilik sertifikasını gördüğü zaman kişinin uğraş verdiğini görüyor.

Kursların süre ve ücretleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ses mühendisliği (audio engineering) programımız ve dijital film ve animasyon (digital film & animation) programı yıllık 9200 Euro. Bir yıl tam zamanlı ve iki yıl yarı zamanlı olarak seçim yapabiliyorsunuz. Ses mühendisliği (audio engineering) için bizde okumuş olduğu bir yılı İngiltere’de saydırabiliyor. Avrupa’da benzer bir programa gitmek istiyorsa gidebiliyor. Ayrıca her öğrenciye macbook veriyoruz.

SAE mezunları arasında Grammy ödüllüler de var
Warren Russel “The Live Wire – Woody Guthrie In Performance 1949”daki mühendislik çalışması ile Grammy ödülü kazandı.
Jose “Hyde” Cotto José “Hyde” Cotto, Daddy Yankee’nin son albümü “Barrio Fino” daki çalışması ile bu yılın En İyi Kent Kaydı olarak Latin Grammy’e sahip oldu.
Annika Yberg- Star Music Awards, 2008 En İyi Caz Sanatçısı ödülünü aldı.

Gazetecilere dijital iletişim öğretiyoruz
Kurşun, “Program, üç bölümden oluşuyor: Gazetecilik, dijital film ve web tasarımı. Mevcut gazetecilere yönelik olarak planlandı. Onların sayısal ortamda daha iyi nasıl iletişim kuracaklarını öğreteceğiz” diyor.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.