İşten ayrılma kararını etkileyen pek çok farklı etken ve zorunluluk var. Bu kararı almak her zaman kolay olmayabilir. Ancak istifa kararı almadan önce bazı ipuçlarına bakabilir ve durum değerlendirmesi yapabilirsin.
İş yerinde kazanılan dostluklar ya da işe olan alışkanlığımız zaman zaman işten ayrılma kararını vermemizi geciktirebilir. Yeni iş bulamama korkusu ise elbette bu kararın gecikmesindeki en önemli nedenlerden biridir. Peki, işten ayrılma vaktinin geldiğini nasıl anlayabilirsin?
İşte yeni bir işe ihtiyacın olduğunu gösteren 9 işaret:
- Yeni bir iş hakkında sürekli düşünüyor musun?
İş arkadaşlarınla, yöneticinle veya patronunla ilgili sürekli olumsuz düşünceler içinde misin? Ve bununla birlikte aslında neredeyse her gün yeni bir iş istediğini mi düşünüyorsun? Yeni bir işe başvurman için ilk ve en açık işaret bu olabilir.
- Sosyal hayatında sürekli işinden şikayet mi ediyorsun?
İşin hakkındaki olumsuz düşüncelerin artık ailenle veya arkadaşlarınla geçirdiğin zamanın ana konusu haline mi geldi? Sürekli olarak sohbetlerinde bu olumsuzluklardan mı bahsediyorsun? Öncelikle bu tür konuşmaların şikayetlerini daha da fazla artıracağına ve motivasyonunu iyice düşüreceğine emin olabilirsin. Bunun yerine durumu nasıl düzeltmen gerektiği ya da yeni kariyer fırsatları için yapabileceklerin üzerine konuşmalar yapmalısın.
- Genç yaşta emeklilik hayalleri mi kuruyorsun?
Daha emekliliğine 15 yıl varken gün hesaplamaya başladıysan, bu durum önemli bir soruna işaret ediyor olabilir. Profesyonel hayatı geri sayım modunda geçirmek çok doğru bir yöntem değil. Bu duygunu dahi iyi iş fırsatları için bir avantaj olarak kullanarak, gelecek yıllara seni en doğru şekilde hazırlayacak kariyer olanaklarına odaklanmalısın.
- Uyku düzenin bozuldu mu?
Gece boyunca sürekli işini düşünüyor ve iş yerinde neler olacağı hakkında strese mi giriyorsun? İşinin bu derece uykularını etkilemesi uzun vadede daha ciddi sorunlara yol açabilir. Üstelik uykusuz ve yorgun oldukça, iş yapman zorlaşabilir ve sorunları daha büyük görmeye başlayabilirsin. Bu nedenle seni strese sürükleyecek düşüncelerden kaçınmanda fayda var.
- Sık sık baş ağrısı atakları geçiriyor ya da sürekli olarak hastalanıyor musun?
Fiziksel sıkıntıların bazen aslında ruhsal sıkıntılarının bir göstergesi olabilir. Genel olarak kendini hasta hissetmek, sık sık baş ağrısı atakları geçirmek ya da ateşlenmek iş yerinde yaşadığın streslerin sonucu olabilir. İş yerin fiziksel olarak seni kötü etkilemeye başladıysa iş başvurularını gözden geçirmenin zamanı gelmiş olabilir.
- Yemek yeme düzenin bozuldu veya iştahın azaldı mı?
Stres dönemlerinde yemek yeme düzeninde artma veya çok fazla azalma gibi sorunlar yaşanabilir. İşin nedeniyle iştahının azaldığını ya da gereğinden fazla abur cubur tüketmeye başladığını düşüyorsan bunu değiştirmek için farklı adımlar atman gerekiyor.
- Pazartesi sendromları çok fazlalaşmaya mı başladı?
Sabahları uyanmak veya pazartesi günleri işe gitmek içinden çıkılmaz bir hal almaya mı başladı? Zor uyanmak kişiden kişiye göre değişen bir alışkanlık olabilir. Ancak senin için bu son dönemde yaşanmaya başladıysa ve pazartesi günleri işe gitmek büyük bir moral bozukluğuna neden oluyorsa iş değiştirme işaretlerinden biri de bu olabilir.
- Yeni projeler üretmekte zorlanıyor musun?
İş yerinde yeni projelere odaklanmak yerine her 10 dakikada bir Facebook, Instagram ya da Twitter’ı mı kontrol ediyorsun? Seni zihinsel olarak daha etkili ve verimli kılacak işlere odaklanmalısın.
- Yaptığın işlerde kontrolün olmadığını mı düşünüyorsun?
Gün içerisinde yaptığın işler hakkında sürekli olarak yöneticinle tartışıyor ya da geriliyorsan durum daha da kötüye gitmeden ayrılma zamanı gelmiş demektir. Ürettiğin iş üzerinde bir kontrolün olmadığını düşündüğün ve bu nedenle tartıştığın yöneticinle geri dönülemez bir durum yaşamadan önce karar almalısın. Böylece gelecek iş hayatını etkileyecek olumsuz adımlar atmamış olursun.
Bir sonraki adım ne olmalı?
Elbette bu işaretler kişiden kişiye göre değişebilir. İşten ayrılma kararı almadan önce, kendinden emin olman ve süreci sorgulaman çok kritik. Ayrıca karar verdikten sonra stratejik bir planlama yapmalı ve kötü bir durumdan kurtulmak için daha olumsuz kararlar vermemeye özen göstermelisin.
Yorum yapmak ister misin?