Yeni mezunlar için CV yazma rehberi

Üniversiteyi bitirdin ve diplomanı aldın. Şimdi ilk işini bulmak için harika bir CV hazırlaman ve işverenlere göndermen gerekiyor. İşte bu yazı ilk CV’ni yazarken sana yol gösterecek.

Pek çok yeni mezun CV’sini hazırlarken nelere yeterince önem verip nelere yer vermeyeceğini kestiremez. Bu da iş başvurularının olumsuz yanıtlanmasına yol açabilir. Örneğin, bazı adaylar çok iyi bir okuldan iyi bir dereceyle mezun olduğunu belirtmek için özgeçmişin yarısını buna ayırır. Bazı adaylarsa yaptığı stajların kendisine avantaj sağlayacağını düşünerek CV’sinde buna ağırlık verir. Elbette avantaj sağlayacak özelliklere ağırlık vermek gerekli, ancak bunu yaparken bir denge kurmak çok önemli.

İK uzmanının bir CV’nin bütün özelliklerini tam olarak kavraması genel olarak zor. Bu nedenle bir göz atışta dikkate değer bir aday olduğunu gösteren bir özgeçmiş hazırlaman oldukça önemli. Bu nedenle mümkünse ilk sayfada kendini, eğitimini ve deneyimini karşı tarafa ulaştırabilmelisin.

Neleri dahil etmelisin?

Elbette eğitim durumun CV’nde yer almalı. İyi bir okuldan mezunsan, derecene de güveniyorsan bunları da dikkat çekecek şekilde başta bir yerlere yazmalısın. Yaptığın bir staj varsa ya da okuldayken başvurduğun alanda çalıştıysan, bunu da hemen eğitim bilgilerinin ardından sunman gerekir. Pek çok aday ilgisiz iş deneyimlerini de ekleme eğilimindedir; ancak üniversitedeyken yaptığın ve doğrudan ilanla ilgisi olmayan işleri eklemenin çok fazla katkısı olmayabilir. Ağırlıklı olarak ilgili deneyimlerinden bahsetmeye odaklanmalısın.

CV nasıl yazılmalı?

Özgeçmişinin en önemli yönleri ilk sayfada olmalı. İlk sayfada işe alım uzmanını CV’nin geri kalanını okumaya ikna etmen gerekiyor. Elbette belirli şablonlar var, ancak şablonları kendine göre uyarlanman gerektiğini unutma. Hakkında önemli olduğunu düşündüğün özellikler, en önce yer vermen gereken bilgilerdir.

CV’de sıralama 

Teknik bir pozisyon için CV’ni yazarken aşağıdakine benzer bir sıralama kullanabilirsin: 

  1. Kişisel bilgiler 
  2. Eğitim 
  3. Teknik beceriler 
  4. İş deneyimi 
  5. Diğer yetenekler 
  6. İlgi alanları 
  7. Referanslar 

Eğer teknik beceri gerektirmeyen bir sektördeysen sıralamayı şöyle yapabilirsin: 

  1. Kişisel bilgiler 
  2. Eğitim 
  3. İlgili iş deneyimleri 
  4. Diğer iş deneyimleri 
  5. Beceriler 
  6. İlgi alanları 
  7. Referanslar 

İdeal CV uzunluğu 

Özgeçmişin çok kısa olursa, deneyimsiz görünebilirsin. Çok uzun olursa da okuyan kişinin ilgisini dağıtabilir. Bu nedenle iki sayfalık bir özgeçmiş ideal diyebiliriz.

Hiçbir şeyi gizleme

Mezun olduğun okuldan, notlarından, deneyimsizliğinden ya da kendinle ilgili CV’ne koyamayacağını düşündüğün diğer şeylerden uzun vadede kaçman genelde pek mümkün değildir. Bu yüzden açık ve dürüst olman önemli. Asla yanlış ya da aslı olmayan bilgiler vermemen kritik. İş dünyası çok büyük görünse de o pek çok insan birbirini tanır. Kimseye kendin hakkında bu tür kötü bir izlenim vermek istemezsin.

CV’ni hazırlarken bu temel bilgilerden yola çıkmak seni diğer adayların arasından öne çıkarabilir. Şimdi harekete geçmeye ne dersin?

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.