İş başvurularında bulunmana ve İK profesyonelleri tarafından özgeçmişinin görüntülenmesine karşın bir sonuç alamıyorsan CV’nde fark etmediğin birtakım hatalar olabilir. CV ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, çalışanların ve iş arayanların CV’lerinde en çok yaptığı hataları anlatıyor.
CV’lerden bahsederken, hep profesyonel CV, etkili CV, hedef odaklı CV deriz. Çünkü CV’ler, iş hayatımızdaki yansımamızdır; hedeflediğimiz kariyere ulaşmamızda, kullanabileceğimiz en önemli araçlardan biridir. Bu nedenle özgeçmişimizin gerçek anlamda etkili yazılması, profesyonel görünmesi gerekir. Diğer yandan, iş başvurularında bulunmana ve İK profesyonelleri tarafından özgeçmişin görüntülenmesine karşın bir sonuç alamıyorsan, aşağıda yer alan hatalardan bazıları CV’nde yer alıyor olabilir.
Özgeçmişinin görünümü düzgün mü?
CV’nin dağınık bir görünümü varsa, tablolar düzensizse, yazıların puntosu ve biçimi farklıysa, yazım yanlışları varsa, sayfayı düzenli kullanmadıysan… Yani her alanın formatı birbirinden farklıysa, tüm bunlar özensiz bir CV’nin göstergesidir. ”Özgeçmişim özensiz olunca, başvurduğum işe uygun olmayacak mıyım?” dememelisin. Özensiz bir CV, “Ya işinde de özensizse ya işini de kötü yapıyorsa?” sorusunun sorulmasına neden olabilir ve mülakata çağrılma olasılığını azaltabilir. CV’ni mutlaka kendine göre düzenleyerek mail attığında nasıl görüntülendiğini önceden kontrol etmelisin.
Tuttuğun takım CV’nde olmalı mı?
Ailesinin yaptığı işi, içtiği sigara sayısını, açık adresini, medeni durumunu, vatandaşlık numarasını, tuttuğu takımı, sosyalleşmek amaçlı kullandığı tüm sosyal medya adreslerini… Tüm bunları ve benzerlerini CV’sine yazan o kadar insan var ki! Bu detaylar gerçekten CV’de gerekli mi? Kesinlikle hayır! Özgeçmişinde yer alan “Kişisel Bilgiler” alanında, adın- soyadın, doğum tarihin, varsa ehliyetin ve iletişim bilgilerin yer almalı.
İletişim bilgilerin ne kadar güncel?
Bir diğer sorun iletişim alanıyla ilgili. Bugüne kadar yaşlı annesinin telefon numarasını CV’sine yazarak onu zor durumda bırakanlar kadar, telefonuna asla cevap vermeyen ve hatta telefon numarasını yanlış yazanlar da var… Şu unutmamak gerekir ki, İK profesyonelleri daha hızlı sonuç almak amacıyla çoğunlukla telefon kullanmayı tercih eder. Dolayısıyla CV’ne kendi numaranı değil de başkasının numarasını yazıyorsan ya da kendi telefon numaranı yanlış yazıyor ve bu hatanı fark etmiyorsan, kendi kendine kötülük yapıyorsun demektir.
En büyük hobin “Kitap okumak” mı?
Normalde yapmadığın ya da çok eskiden yaptığın veyahut da “kitap okumak” gibi aslında zaten yapman gerekenlerin CV’nin hobi alanında yer alması da en çok dikkat çeken hatalar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra yıllar önce alınan eğitimlerin ve söyleşilerin halen daha CV’de durması da bir diğer hata. Gereksiz her fazla bilgi göz yorar, CV’yi kalabalık göstermekten başka işe yaramaz. Katıldığın eğitimleri elbette yazabilirsin, ama bunun yerine gerçekten senin yararının olduğunu düşündüğün eğitimleri CV’nde belirtirsen daha fazla fayda görebilirsin.
Nişan fotoğrafından özgeçmiş fotoğrafı olur mu?
CV’lerde fotoğraf olması şart mı? Hayır, değil. Ancak CV’nde fotoğraf kullanıyorsan, fotoğrafının işe uygunluğunu göstermesi gerekiyor. CV’ne fotoğraf eklerken aklına, Instagram hesabında kullandığın şaşaalı, bol makyajlı fotoğrafın yahut arabada can sıkıntısından çektiğin selfie gelmemeli! CV’sinde bu tür fotoğrafları olan kişiler mülakat için çağrılmıyor mu? Muhtemelen çağrılıyor ama görüşülen kurumda da bununla ilgili bir yargıya sebep oluyor. Bu nedenle CV’ne eklediğin fotoğrafın profesyonel bir görünüm sergilediğinden emin olmalısın.
İş tecrübelerin eksiksiz mi?
CV’lerdeki en önemli bölüm iş tecrübelerinin yer aldığı bölümdür. CV’nde çalıştığın pozisyonların ismi yoksa, deneyim kazandığın işlerin giriş ve çıkış tarihleri yoksa, o CV eksik demektir. İş tecrübelerini anlatırken görevlerini “ben” dilini kullanmadan, süreç olarak yazmalısın. Eğer yöneticilik pozisyonunda çalışıyorsan, özgeçmişinin dilinin de bunu göstermesi gerekir. Uzmanlığına göre kullandığın teknik becerilerini CV’nde yazmaman mülakata çağrılma şansını azaltır. Bu nedenle mutlaka güncel olan teknik becerilerini başvurduğun pozisyona göre ön plana çıkarmalısın.
Hangi bilgiler CV için gerekli?
Üniversitedeyken çalışmış olabilirsin. Ancak deneyim arttıkça, bu bilgi ilerleyen zamanlarda alakasız bir detay olarak kalır ve CV’nde yer kaplar. Kariyerini değiştirmiş olabilirsin ya da birden fazla pozisyonda çalışmış olabilirsin. Bu durumda ilerlemeyi hedeflediğin iş için geçmiş tecrübelerindeki detaylara değil, yeni hedefinle ilgili olan detaylara yer vermelisin. İki ayrı iş için de başvuru yapabilirsin, bu durumda ise uzmanlıklarına ayrı iki CV’de yer verebilirsin.
Yorum yapmak ister misin?